Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 09:03

Καλαμάτα: Ηταν γνωστό χρόνια το πρόβλημα σπηλαίωσης της δεξαμενής του Πηδήματος;

Γράφτηκε από την

 

Ηταν γνωστό εδώ και χρόνια το σοβαρό πρόβλημα στη δεξαμενή ύδρευσης στο Πήδημα και στον Δήμο Καλαμάτας και στον Σύνδεσμο Υδρευσης.

Τον Ιούνιο του 2015 σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, με πρόεδρο τον Γιώργο Καρβέλη, δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας, αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση του έργου αποκατάστασης σπηλαίωσης στη θεμελίωση της εξισωτικής δεξαμενής του Συνδέσμου στο Πήδημα.

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι “παρατηρήθηκε η ύπαρξη σπηλαίωσης - υποσκαφής της θεμελίωσης στο βορειοδυτικό τμήμα της εξισωτικής δεξαμενής στο Πήδημα” και σημειώνεται: “Καθίσταται επιτακτική και άμεση ανάγκη να αποκατασταθεί η βλάβη, γιατί σε περίπτωση που δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα από το ήδη υπάρχον, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες και θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση χιλιάδων κατοίκων που υδρεύονται από τις εγκαταστάσεις μας. Η σπηλαίωση φαίνεται να είναι σε αρκετή έκταση και βάθος. αλλά οι διαστάσεις της στη φάση αυτή δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια. Για την ακριβή έκτασή της πρέπει να εκτελεστούν εργασίες που θα αποκαλύψουν την περιοχή της βλάβης”.

Το έργο ανατέθηκε στην εταιρεία “Δ. Μουτσώκος και Συνεργάτες Ε.Ε.” με ποσό 5.412 ευρώ και όπως πληροφορηθήκαμε, έγιναν τσιμεντενέσεις και βελτιώθηκε η κατάσταση, μειώθηκαν οι διαρροές κατά 90%.

Στον Σύνδεσμο Υδρευσης συζητήθηκε κατά καιρούς η ανάγκη για τη δημιουργία νέας δεξαμενής, αφού αυτή που υπέστη τη μεγάλη ζημιά φτιάχθηκε το 1936, για να δέχεται 500 και 1.000 κυβικά την ημέρα κι έφθασε να εξυπηρετεί 35.000 κυβικά!

“Το ήξεραν όλοι ότι η δεξαμενή δεν θα αντέξει, από το 2010 και το 2012 συζητιόταν. Την έχει καταπονήσει ο χρόνος”, μας επεσήμανε πρόσωπο που γνωρίζει καλά τα ζητήματα του Συνδέσμου. Παρατήρησε ότι η δημιουργία της νέας δεξαμενής έπρεπε να προταχθεί μαζί με το έργο του νέου αγωγού μεταφοράς νερού Φ800 από το Πήδημα στην Καλαμάτα, για να εξασφαλιστεί πρώτα πως θα υπάρχει νερό για να σταλεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Πριν 2 μήνες μάλιστα, σε έγγραφη ενημέρωσή τους προς τον πρόεδρο, μαζί με άλλα τεχνικά θέματα, οι εργαζόμενοι του Συνδέσμου είχαν θέσει και το ζήτημα της καταπόντισης της δεξαμενής με τις διαρροές που υπήρχαν.

 

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΑ

Την συμπαράσταση της Περιφέρειας  στο δήμαρχο Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλο για το πρόβλημα υδροδότηση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας εξέφρασε χθες βράδυ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Ο περιφερειάρχης απαντώντας σε ερωτήσεις παραδέχθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα με ρωγμές στη δεξαμενή στο Πήδημα από το 2015 το οποίο αντιμετωπίστηκε. Ο κ. Βασιλόπουλος στη συνέχεια υποστήριξε  ότι το τωρινό πρόβλημα δεν έχει καμία σχέση με το πρόβλημα του 2015 και ότι κανένας δεν μπορούσε να το προβλέψει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νίκας χαρακτήρισε «ατυχές» το συμβάν στη δεξαμενή σαν τα ατυχήματα που συμβαίνουν και συνέστησε υπομονή στο κόσμο. Τέλος ο κ. Νίκας είπε ότι η Περιφέρεια θα προσφέρει συνδρομή στο Δήμο Καλαμάτας αν παραστεί ανάγκη.