Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 08:28

Καλαμάτα: Μονοδρόμηση τμημάτων των οδών Αύρας και Μεσογείων

Καλαμάτα: Μονοδρόμηση τμημάτων των οδών Αύρας και Μεσογείων

Τη μονοδρόμηση των οδών Αύρας και Μεσογείων, μεταξύ Κρήτης και Ναυαρίνου, για να αντιμετωπιστούν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Παραλίας, πρόκειται να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, σήμερα στις 7 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την πρόταση του Τμήματος Συγκοινωνιών, Κυκλοφορίας και Σήμανσης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, οι ρυθμίσεις που αποτυπώνονται στα σχέδια, περιλαμβάνουν:

“1. Μονοδρόμηση της οδού Αύρας μεταξύ των οδών Κρήτης και Ναυαρίνου με κατεύθυνση προς νότο (προς την οδό Ναυαρίνου). 2. Στάθμευση και στις δύο πλευρές της οδού Αύρας μεταξύ των οδών Κρήτης και Ναυαρίνου. 3. Μονοδρόμηση της οδού Μεσογείων με κατεύθυνση προς βορρά (προς την οδό Κρήτης). 4. Στάθμευση στη μία πλευρά της οδού Μεσογείων. 5. Θέσπιση ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 30 χιλιόμετρα την ώρα στην οδό Μεσογείων και στην οδό Αύρας, στο τμήμα μεταξύ των οδών Κρήτης και Ναυαρίνου.

Στην τεχνική έκθεση της υπηρεσίας αναφέρεται ότι “στην περιοχή της παραλίας παρατηρείται έντονη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, ενώ υπάρχει και έντονη ζήτηση στάθμευσης. Για το λόγο αυτό υπάρχουν αιτήματα από τους δημότες που εντοπίζουν διάφορες δυσλειτουργίες. Ένα από τα

προβλήματα που εντοπίζονται είναι η απαγόρευση στάθμευσης στην ανατολική πλευρά της οδού Αύρας (μεταξύ Κρήτης και Ναυαρίνου). Αν και η στάθμευση απαγορεύεται, οι οδηγοί των οχημάτων δεν σέβονται την υφιστάμενη σήμανση και σταθμεύουν τα οχήματά τους, με αποτέλεσμα το εύρος του οδοστρώματος που απομένει για κυκλοφορία να μην επαρκεί για την ασφαλή διέλευση των αντίθετα κινούμενων οχημάτων. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, οι ποδηλάτες που χρησιμοποιούν την οδό, κινούνται επί του πεζοδρομίου με αποτέλεσμα να ενοχλούνται οι πεζοί. Τέλος, έχουν καταβληθεί έντονες προσπάθειες αστυνόμευσης της υφιστάμενης ρύθμισης, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Το ίδιο πρόβλημα υφίσταται και στην οδό Μεσογείων, όπου πάλι η κυκλοφορία των πεζών δυσχεραίνεται από τα οχήματα, αφού το πλάτος της οδού δεν επαρκεί για διπλή κυκλοφορία.

Οι προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν αποτελούν ανάπλαση και δεν τροποποιούν τα υφιστάμενα πεζοδρόμια, άρα δεν επηρεάζουν την εξυπηρέτηση των πεζών και των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Επίσης, δεν επηρεάζονται τα μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφού δεν υπάρχουν καθορισμένες γραμμές συγκοινωνίας στις οδούς που προτείνονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις”.

Η υπηρεσία επισημαίνει ότι “στη συνέχεια, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, προκειμένου για τον απαιτούμενο έλεγχο νομιμότητας και τεχνικό έλεγχο, ώστε να εκδοθεί απόφαση και να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ”.

Γ.Σ.