Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023 08:48

Δήμος Δυτικής Μάνης: Συνεδρίαση για ανάπλαση παραλιακού μετώπου Μαντίνεια - Κιτριές

Δήμος Δυτικής Μάνης: Συνεδρίαση για ανάπλαση παραλιακού μετώπου Μαντίνεια - Κιτριές

 

Σε κατεπείγουσα, συνεδρίαση δια περιφοράς, σήμερα από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, το Δημοτικό Συμβούλιο  Καλαμάτας, καλείται να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του δήμου και του Δήμου Δυτικής Μάνης για την υλοποίηση του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Μαντίνεια - Κιτριές και τον 1ο ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών του έργου αξιοποίηση διώροφου κτηρίου της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας.

Στην πρόσκληση αναφέρεται ότι “ο κατεπείγων χαρακτήρας της συνεδρίασης συνίσταται στο ότι μετά τη ματαίωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Δευτέρας, με τηλεδιάσκεψη, λόγω έλλειψης απαρτίας, “είναι αναγκαία η λήψη αποφάσεων επί των ανωτέρω θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, το συντομότερο δυνατόν, για το πρώτο θέμα για την προώθηση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου σύμφωνα με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και για το δεύτερο για την ομαλή εξέλιξη του έργου”.

 

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΕΤΩΠΟΥ ΜΙΚΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ - ΚΙΤΡΙΕΣ

Για το θέμα της προγραμματικής σύμβασης για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Μικρή Μαντίνεια - Κιτριές, όπως αναφέρεται, αντικείμενο  αποτελεί η συνεργασία των συμβαλλομένων με σκοπό την μεταβίβαση της αρμοδιότητας φορέα υλοποίησης (θα είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου). Το έργο αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με συνολικό μήκος περίπου 2,5χλμ, στους Δήμους Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης προϋπολογισμού 6.820.000 ευρώ. Ειδικότερα, αφορά τις περιοχές Μικρής Μαντίνειας, Αρχοντικού, Αβίας, Ακρογιαλίου, Σάντοβας και Κιτριών και προβλέπει την κατασκευή χώρων στάθμευσης, πεζοδρομίων, περιοχών πλακοστρώσεων, φυτεύσεων και χώρων στάσης των περιπατητών με χρήση ψυχρών φωτοκαταλυτικών υλικών και με τον απαραίτητο ηλεκτροφωτισμό, σήμανση και διαχείριση επιφανειακών ομβρίων. Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα  «Αντώνης Τρίτσης».

Το χρονοδιάγραμμα της παρούσας σύμβασης αφορά σε χρονικό διάστημα 3 ετών από την υπογραφή της, ενώ το Δ.Σ. αναμένεται να εγκρίνει τον ορισμό ενός εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του, στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της σύμβασης και την εξουσιοδότηση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου να την υπογράψει, καθώς και για τις παραπέρα νόμιμες ενέργειες.

 

ΚΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Το έργο αξιοποίησης του διώροφου κτηρίου της πρώην ηλεκτρικής εταιρείας (δίπλα στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας), προϋπολογισμού 831.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και εθνικούς πόρους, έχοντας ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020” (ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Ανάδοχος είναι η εταιρεία “Δομική Αθηνών ΑΤΕ” με έκπτωση 15,70% και η συμβατική του προθεσμία είναι 365 ημέρες, έως τις 27 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση, “η σύνταξη του 1ου ΑΠΕ κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να τροποποιηθούν οι συμβατικές ποσότητες εργασιών του έργου και να συμπεριλάβει : ι) την διόρθωση προ μετρητικών σφαλμάτων της μελέτης, όπως προέκυψαν έπειτα από αναλυτικές επιμετρήσεις και ιι) των απαιτήσεων της κατασκευής οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες για την αρτιότητα και λειτουργικότητα της εκτέλεσης του έργου κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Η δαπάνη που προκύπτει από την αύξηση των παραπάνω ποσοτήτων, καλύπτονται από τα απρόβλεπτα του έργου”.

Γ.Σ.