Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023 08:10

Αίτημα επιπρόσθετη χρηματοδότηση για χωριά Ταϋγέτου

Αίτημα επιπρόσθετη χρηματοδότηση για χωριά Ταϋγέτου

 

Ποσό 1,2 εκ. ευρώ έχει ζητήσει ο Δήμος Καλαμάτας από το υπουργείο Εσωτερικών για την Αλαγονία, για να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα από κατολισθήσεις που προκλήθηκαν το 2019, στο χωριό του Ταϋγέτου.

Ομως, οι εκλογές που μεσολάβησαν, έχουν καθυστερήσει την αξιολόγηση και την ικανοποίηση του αιτήματος.

Αυτό επεσήμανε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, απαντώντας σε ερώτηση - παρέμβαση του συμβούλου της μειοψηφίας Δημήτρη Οικονομάκου επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

“Η εργολαβία του ‘Ανταίου’ προϋπολογισμού 3 εκ., ήταν 1.240.000 ευρώ με την έκπτωση κι έχει κλείσει, έχει ολοκληρωθεί”, είπε αρχικά ο δήμαρχος. Παραδέχθηκε ότι “προφανώς τα πράγματα είναι χειρότερα, επειδή είχαμε τις κατολισθήσεις το 2019, ενώ η μελέτη ξεκίνησε το 2017” κι ενημέρωσε: “Εχουμε κάνει μια προμελέτη κι έχουμε υποβάλει έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ζητάμε 1,2 εκ. ευρώ. Κοιτάξαμε να τα ζητήσουμε, επειδή υπήρχε και η έκπτωση από τα 3 εκ. ευρώ. Μας πρόλαβαν οι εκλογές και οι εξελίξεις κι έμεινε πίσω”.

Συνεχίζοντας, ανέφερε “να δούμε και το νέο υπουργό που έχει αναλάβει, να βγουν και τα σχετικά ΦΕΚ και θα κάνουμε πάλι επαφές την επόμενη εβδομάδα. Εκανα μια επαφή την προηγούμενη εβδομάδα στη Διαχειριστική Αρχή και συζήτησα με τον προϊστάμενο και γι’ αυτό, αλλά και συζητήσαμε και για την αγροτική οδοποιία του ‘Φιλόδημου’. Διαλύθηκε η εργολαβία, κηρύχθηκε έκπτωτος ο εργολάβος”.

Για το έργο της αγροτικής οδοποιίας που εξακολουθεί να εκκρεμεί, ο κ. Βασιλόπουλος είπε πως “έγινε επικαιροποίηση της μελέτης και πήγα στη Διαχειριστική Αρχή, όπου ζήτησα να έρθουν πάλι τα χρήματα, γιατί ξεκίνησε με 1 εκ. είχε την έκπτωση πάνω από 50%. Τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν, πρέπει να συμπληρωθούν πάλι για να μπορέσουμε να προκηρύξουμε τον διαγωνισμό”.

Τέλος, για την Αρτεμισία, για το έργο ανάπλασης που υλοποιείται με ρυθμούς χελώνας και για το οποίο ρώτησε ο Δ. Οικονομάκος, απάντησε ότι “ έχουμε στείλει εντολή έκπτωσης, ειδική πρόσκληση στον εργολάβο για να τον κηρύξουμε έκπτωτο. Κι έμαθα ότι πήγε και ξεκίνησε. Και ρίχνει τσιμέντα και κάνει παρεμβάσεις. Αν δεν τα κάνει μέσα στις επόμενες ημέρες, θα μπορέσουμε να μπούμε εμείς μέσα να προχωρήσουμε”.

Γ.Σ.