Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 13:17

Καλαμάτα: Παράβαση νόμων και κανονισμών καταλογίζει στον Βασιλόπουλο ο Τζαμουράνης

Καλαμάτα: Παράβαση νόμων και κανονισμών καταλογίζει στον Βασιλόπουλο ο Τζαμουράνης

Επίθεση κατά του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου για έλλειψη λογοδοσίας και παράβαση νόμων και κανονισμών από τη δημοτική αρχή, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας και υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Τζαμουράνης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

Καταθέτοντας σχετική ερώτηση, ο κ. Τζαμουράνης επέκρινε τη δημοτική αρχή που “αγνοεί τις υποχρεώσεις της, αγνοεί το Συμβούλιο, αγνοεί τους θεσμούς, και αποφεύγει τη λογοδοσία, που όμως είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον νόμο”. Ανέφερε πως “είναι υποχρεωτική, γιατί πολύ απλά, χωρίς λογοδοσία δεν υπάρχει δημοκρατία” κι έκανε λόγο “για πολλές ερωτήσεις μας σε κρίσιμα θέματα, οι οποίες μένουν αναπάντητες”, ενώ ρώτησε - παρατήρησε συγκεκριμένα:
“1. Γιατί ποτέ η δημοτική αρχή δεν προέβη σε ετήσιο απολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού Λειτουργίας; 2. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συνεδριάζει κάθε χρόνο σε ειδική δημόσια συνεδρίαση, σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν. 3463/2006, όπου γίνεται απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής. Πότε, κ. δήμαρχε, εφαρμόσατε την παραπάνω διάταξη που αποτελεί ετήσια υποχρέωση της εκάστοτε δημοτικής αρχής, αλλά και δείγμα σεβασμού της προς το Δ.Σ. και κυρίως προς τους δημότες, οι οποίοι θα είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν και να σχολιάσουν τα πεπραγμένα σας; 3. Γιατί ποτέ δεν κάνατε ούτε έναν 6μηνιαίο απολογισμό της Οικονομικής Επιτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο; Αυτό προβλέπεται από το άρθρο 72 ‘Αρμοδιότητες οικονομικής επιτροπής δήμων’, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 Ν. 5013/2023. 4. Γιατί ποτέ δεν μας ενημερώσατε, αν και ρωτήσαμε πολλές φορές, ποια είναι η δραστηριότητα του Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας που έχει συσταθεί; Πόσες φορές συνεδρίασε; Σε τι συμπεράσματα κατέληξε; Τι εισηγήθηκε;
5. Γιατί, κ. δήμαρχε, επί 4 χρόνια και παρά τις πολλές διαμαρτυρίες μας δεν παραχωρήσατε ούτε ένα Γραφείο στην αντιπολίτευση - υποχρέωση που απορρέει από το άρθρο 13 του Κανονισμού Λειτουργίας και από τον νόμο;”.

* Μεταξύ των απαντήσεων που έδωσε, ο δήμαρχος είπε ότι έχουμε ανοιχτά Δημοτικά Συμβούλια και πως στην αρχή της δημοτικής θητείας έγινε ειδική απολογιστική συνεδρίαση του Συμβουλίου με ερωτήσεις από τη μειοψηφία που απαντήθηκαν από τη δημοτική αρχή, ενώ δήλωσε ότι θα γίνει και άλλη τέτοια συνεδρίαση, αν ζητηθεί. Ανέφερε, ακόμα, πως το Συμβούλιο Παραβατικότητας έχει συνεδριάσει και μέσα από αυτό προέκυψε η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Ρομά. Παρατήρησε ότι απουσιάζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος για να δώσει λεπτομέρειες και δήλωσε πως την επόμενη φορά που θα είναι παρών, θα απαντήσει.

Γ.Σ.