Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023 18:44

Ξεκινούν σήμερα οι «Κυπαρισσιακές ηλιαχτίδες»

Με το φως του πολιτισμού και της παράδοσης που θα εκπέμψουν οι «Κυπαρισσιακές ηλιαχτίδες» θα φωτιστεί ο Δήμος Τριφυλίας τις επόμενες ημέρες.

Καθώς από σήμερα 25 μέχρι τις 30 Αυγούστου, λαοί µε διαφορετική προέλευση, ιστορία και πολιτισµό θα συναντηθούν στο ∆ήµο Τριφυλίας σε ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός και µε το χορό ενισχύουν δεσµούς φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας , Στις “Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες” – “Kyparissia Sunshine International Folklore
Μια µεγάλη γιορτή από άκρη σε άκρη του ∆ήµου µε τη συµµετοχή αποστολών από την Ελβετία, την Ινδονησία, τη Μολδαβία, τη Σερβία και τη Χιλή. Τις ξένες αποστολές πλαισιώνουν οι ελληνικές συµµετοχές, που επάξια εκπροσωπούν τη χώρα και τον τόπο µας : Λύκειο Ελληνίδων Τρίπολής, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.), Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών    Γαργαλιάνων, Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών «Ο Πυρσός», Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων «Πολίτες σε Δράση» και Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου των Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισµού και    Παραδοσιακών Τεχνών - CIOFF®, Διεθνή Μη Κυβερνητικό Οργανισµό, επίσηµο εταίρο της UNESCO και διαπιστευµένο στην Επιτροπή της για την διαφύλαξη της
Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:
25/8 Βραδιά υποδοχής - τελετή έναρξης στο Λαογραφικό Μουσείο
στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας.
26/8 Παράσταση στην Πλατεία Κυπαρισσίας
27/8 Παράσταση στην Πλατεία Γαργαλιάνων
28/8 Παράσταση στην Πλατεία Κοπανακίου
29/8 Παράσταση στην Πλατεία Φιλιατρών – Τελετή λήξης
30/8 Αναχώρηση αποστολών
Οι παραστάσεις διαφέρουν σε κάθε πόλη και ξεκινούν µε την παρέλαση των ξένων αποστολών και των Ελληνικών συµµετοχών.
Στο Λαογραφικό Μουσείο θα φθάσουν περπατώντας στα καλντερίµια της Άνω Πόλης και πριν την τελετή έναρξης θα ξεναγηθούν στην εικαστική έκθεση «Το κυπαρρίσι» , αφιερωµένη στην πόλη της Κυπαρισσίας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης πολιτισµών θα λάβουν χώρα παράλληλες δράσεις που σχετίζονται µε την Σύµβαση για την διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονοµιάς, επί τη ευκαιρία της 20ης επετείου από την υιοθέτησή της από την UNESCO (2003-2023), όπως η τεχνική της υφαντικής κ.α.
Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράµµατος του διεθνούς CIOFF® LIVING WEDDIND TRADITIONS" θα παρουσιαστούν στοιχεία που αφορούν τις λαϊκές παραδόσεις του γάµου.
Στη διάρκεια της παραµονής τους στη Τριφυλία οι ξένες αποστολές θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν την Αρχαία Ολυµπία, στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυµασιών "Βικτώρια Καρέλια", στον Αρχαιολογικό Χώρο της Περιστεριάς και στον Ιερό Ναό Μεταµόρφωσης Σωτήρος στην Χριστιανούπολη.
Η εθιµοτυπική φωτογράφιση θα γίνει στο λιµάνι της Κυπαρισσίας.
Οι “Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες” ξεκίνησαν ως διήµερο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών από το Μ.Ε.Σ.Κ. µε έδρα την Κυπαρισσία, µε συµµετοχή ελληνικών συγκροτηµάτων απ όλη την Ελλάδα. Από το 2004 λόγω της συµµετοχής του σε ∆ιεθνή Φεστιβάλ , εξελίχθηκε σε ∆ιεθνές
Φεστιβάλ Παράδοσης κρατώντας την ονοµασία µε την οποία έγινε γνωστό σε όλο τον κόσµο και αναγνωρίστηκε από το ∆ιεθνές Συµβούλιο των ∆ιοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισµού και Παραδοσιακών Τεχνών CIOFF® στην Τζακάρτα της Ινδονησίας το 2017.
Το 16ο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης “Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες ” – “Kyparissia Sunshine International Folklore Festival” αποτελεί συνδιοργάνωση και είναι αποτέλεσµα ευτυχούς και επιτυχούς συνεργασίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης του ∆ήµου Τριφυλίας (Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.∆Η.Τ.) και του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου – Μ.Ε.Σ.Κ.
«Στόχος µας» όπως καταλήγει η σχετική ενημέρωση από το Δήμο « πέρα από το µαγικό θέαµα είναι οι φιλοξενούµενοι µας να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του ∆ήµου µας στις πατρίδες τους.
Η Κοινωφελής Επιχείρησης του ∆ήµου Τριφυλίας θα παραµείνει εγγυητής της διοργάνωσης του σηµαντικού αυτού πολιτιστικού γεγονότος, που ταξιδεύει την Τριφυλία σε όλο τον κόσµο.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις και παραστάσεις είναι ελεύθερη».