Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 08:48

Μεταφορά και εκσυγχρονισμός της εμποροπανήγυρης Κυπαρισσίας

Μεταφορά και εκσυγχρονισμός της εμποροπανήγυρης Κυπαρισσίας

 

Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μεγάλη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού που γιορτάζεται στην Κυπαρισσία είναι και η μεγάλη εμποροπανήγυρη που πραγματοποιείται τις ημέρες του εορτασμού.

Εμποροπανήγυρη που έρχεται από πολύ παλιά και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες της περιοχής, προσελκύοντας χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο.

Η εμποροπανήγυρη πραγματοποιείται στους δρόμους γύρω από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας καλύπτοντας και τμήμα της οδού Ναυαρίνου που αποτελεί φυσική συνέχεια του εθνικού δρόμου Κυπαρισσίας – Φιλιατρών. Καθώς τα χρόνια έχουν περάσει, οι συνθήκες και οι ανάγκες έχουν αλλάξει και από τους φορείς της πόλης εκφράζεται η ανάγκη για μεταφορά του πανηγυριού σε άλλο χώρο και πιο συγκεκριμένα προς το παραλιακό μέτωπο, όπου όπως τονίζεται θα είναι πιο λειτουργικό για τη ζωή και κίνηση της πόλης, αλλά και πιο προσβάσιμο για τους επισκέπτες.

Χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κυπαρισσίας Σόνια Τουρκολιά μας επισήμανε για αυτό το ζήτημα: «Η αναγκαιότητα του πανηγυριού είναι επιβεβλημένη, είναι μια παράδοση 100 χρόνων, δίνει ζωή στη πόλη, εισρέει κόσμος από διάφορα μέρη. Είναι μια πολύ δυνατή ένεση για την οικονομία της περιοχής. Η ένστασή μας είναι όμως ότι θα πρέπει να μετατεθεί ο χώρος του πανηγυριού. Σαν Τοπικό Συμβούλιο είχαμε πάρει μια απόφαση πριν 2-3 χρόνια, να μετατεθεί ο χώρος της εμποροπανηγύρεως και να ξεκινά από εκεί που είναι το «Καρνάγιο» να ακολουθήσει το δρόμο προς τη θάλασσα και δεξιά που βγαίνει προς το λιμάνι.

Έτσι ώστε να είναι απομονωμένος ο χώρος, επισκέψιμος, να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία των λεωφορείων που δημιουργείται κομφούζιο. Επιπλέον θα υπάρχει ένας χώρος όπου θα μπορεί κάποιος να συνδυάσει τη βόλτα του και να επιλέξει πράγματα που θέλει να αγοράσει με την ησυχία του. Ένας άλλος λόγος είναι ότι είναι αδιανόητο να βγαίνει η περιφορά του Σταυρού, ανάμεσα στις παράγκες και να προσκρούει πάνω σε αναρτημένα εσώρουχα και διάφορα άλλα είδη, γιατί δεν υπάρχει άλλος χώρος να γίνει η πομπή της τελετής.

Βλέπουμε ότι αυτό το πράγμα πρέπει να αλλάξει, έπρεπε να είχε αλλάξει. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες και η κυκλοφορία θα είναι απρόσκοπτη και εκεί που προτείνουμε είναι ένας χώρος που θα είναι προσβάσιμος σε όλους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Δημήτρης Τερζής στο ίδιο μήκος κύματος χαρακτηριστικά τόνισε: «Σχετικά με την εμποροπανήγυρη της πόλης μας, κανείς μπορεί να διαπιστώσει, ότι το έθιμο που έρχεται από πολλά χρόνια πίσω, έχει μπει σε μια διαδικασία παρακμής.

Έχει έρθει η ώρα θεωρώ, να ανοίξει η συζήτηση μεταξύ των αρμόδιων φορέων της πόλης μας, ώστε η εμποροπανήγυρη, να μεταφερθεί προς παραλία - λιμάνι, και να μετεξελιχθεί, διατηρώντας τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του, επί νόμιμου βάσεως, συμπεριλαμβάνοντας και την παραδοσιακή ζωαγορά.

Ενώ πρόσθετα δεν θα κόβεται και η πόλη στη μέση όσον αφορά την κυκλοφορία, καθώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πλέον βλέπουμε ότι τις ημέρες αυτές δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα».