Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 19:43

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Παρουσιάστηκε η υποψηφιότητα της Τρίπολης

Γράφτηκε από την

 

Μια μέρα την εκδήλωση ενδιαφέροντος από το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα έγινε γνωστό ότι ο Δήμος Τρίπολης έχει εκδηλώσει επισήμως υποψηφιότητα για να ανακηρυχθεί η αρκαδική πόλη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: 

 

"Την υποψηφιότητά του για την ανακήρυξη της Τρίπολης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, ο παρουσίασε ο δήμος Τρίπολης, στο 7ο Διεπιστημονικό Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου των Πανεπιστημίων των Πόλεων- Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης (UNeECC), που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου με μεγάλη επιτυχία στη Μασσαλία, με θέμα «Πολιτιστικές επαφές- Το μωσαϊκό των αστικών ταυτοτήτων».

Στο συνέδριο, την υποψηφιότητα της πρωτεύουσας του Μοριά για το 2021 παρουσίασε η καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του δήμου Τρίπολης, Αναστασία Πάπαρη.

Τα βασικά επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν ήταν ότι το 2021 η Ελλάδα θα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 εναντίον των Τούρκων, όταν η Τρίπολη ήταν εστία του πολέμου και η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε, η Αρκαδία είναι ο τόπος καταγωγής του θεού Πάνα, η έννοια του «Αρκαδισμού» έχει παγκόσμια απήχηση ως τρόπος ζωής, που επανέρχεται με τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη και με μία διφορούμενη έκφρασή του στο έργο του Poussin «Et in Arcadia Ego» και στην Αρκαδία αναφέρονται οι πρώτες εκλογές παγκόσμια. Επομένως, "παγκοσμιότητα'' των αγαθών του πολιτισμού έναντι της παγκοσμιοποίησης του καταναλωτισμού και ειρήνη έναντι των δεινών του πολέμου είναι οι δύο ιδεολογικοί άξονες, όπου πάνω τους μπορεί να βασιστεί η υποψηφιότητα της Τρίπολης- Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2021.

Η Οργανωτική Επιτροπή του δήμου σημειώνει ότι η υποψηφιότητα της Τρίπολης θα στοχεύσει στην ανάδειξη της μοναδικότητάς της, σε σχέση με άλλες υποψήφιες ελληνικές πόλεις, για τη διεκδίκηση του τίτλου και στην ενδυνάμωση των στοιχείων που προσδίδουν στην πόλη της Τρίπολης την ευρωπαϊκή διάσταση που απαιτείται να έχει, προκειμένου να διεκδικήσει με επιτυχία τον τίτλο Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού.

 

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Τρίπολης έγινε από τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Σμυρνιώτη στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης."