Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023 08:24

5η παράταση για ανάπλαση πλατείας Υπαπαντής

5η παράταση για ανάπλαση πλατείας Υπαπαντής

 

Την 5η παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, κατά 133 ημέρες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, αναμένεται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Το έργο που είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2014-2020”, προϋπολογισμού 1.680.200 ευρώ, υλοποιείται με έκπτωση 55,23% και η συμβατική προθεσμία υλοποίησής του ήταν 300 ημέρες, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Στην εισήγησή της η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου ενημερώνει ότι “από το φυσικό αντικείμενο του έργου: Έχει ολοκληρωθεί πλήρως το δυτικό τμήμα. Έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90% το νότιο τμήμα. Βρίσκονται σε ποσοστό 80% ολοκλήρωσης οι τοίχοι λιθοδομής που διαμορφώνουν τα παρτέρια. Στο ανατολικό τμήμα έχουν ολοκληρωθεί οι καθαιρέσεις, οι διαμορφώσεις και τα δίκτυα υποδομής και υπολείπονται η κατασκευή υπόβασης και διαστρώσεων με μάρμαρα και κυβόλιθους. Ήτοι το συνολικό ποσοστό υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε 75%”.

Επιπλέον αναφέρει πως λάβαμε υπόψη μας: α) την ανάγκη αντιμετώπισης τεχνικών προβλημάτων (σε συνεννόηση της υπηρεσίας με τον μελετητή του έργου) που προέκυψαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών και εν αναμονή των νέων κατασκευαστικών σχεδίων, δημιουργώντας εύλογες καθυστερήσεις στο έργο. β) την ανάγκη προσαρμογής της προόδου και εξέλιξης των εργασιών, για διευκόλυνση στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσια, εορτές). γ) την δυσκολία εκ μέρους του αναδόχου, έγκαιρης παραλαβής των υλικών, κυρίως των μαρμάρων, καθώς οι προμηθευτές δεν διαθέτουν ικανή ποσότητα υλικού ως stock εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην αύξηση των υλικών και του μεταφορικού κόστους. δ)την δυσκολία του αναδόχου εύρεσης κατάλληλα εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού για την εκτέλεση των εργασιών των μαρμαροστρώσεων, φαινόμενο που σύμφωνα με τους εργολαβικούς κύκλους έχει παρουσιαστεί την προηγούμενη χρονική περίοδο. ε) το χρονικό διάστημα της επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στην περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου και τη μη δυνατότητα λειτουργίας πολλαπλών συνεργείων για τις μέρες αδείας των εργαζομένων κατά την περίοδο του Αυγούστου. στ) το γεγονός ότι ο ανάδοχος έχει αυξήσει τελευταία την πρόοδο εργασιών και έχει προετοιμάσει τις πρόδρομες ενέργειες (διαμορφώσεις, προμήθεια υλικών) για το υπολειπόμενο τμήμα του έργου. ζ) την ανάγκη διεκπεραίωσης της σύνταξης και έγκρισης ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών και των χρονοβόρων διοικητικών ενεργειών που απαιτούνται μέχρι την έγκρισή του από την Π.Α., για τις εκτελεσμένες και τις υπό εκτέλεση εργασίες ολοκλήρωσης του έργου”.

Γ.Σ.