Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023 09:21

Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Σωτήρης Μπακούρος στην «Ε»: Η υψηλή τιμή αυξάνει τις κλοπές ελαιοκάρπου

Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Σωτήρης Μπακούρος στην «Ε»: Η υψηλή τιμή αυξάνει τις κλοπές ελαιοκάρπου

 

Συνέντευξη: Κώστας Μπούρας

Αρκετά κρούσματα κλοπών έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα σε ελιές και ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της ελαιοσυγκομιδής. Κλοπές που σε ένα βαθμό γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο φέτος αναδεικνύονται περισσότερο καθώς και η αξία των κλοπιμαίων είναι μεγαλύτερη λόγω της αύξησης της τιμής του ελαιολάδου. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Παραγωγής και Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Τριφυλίας Σωτήρης Μπακούρος: «Η υψηλή τιμή θα λέγαμε ανοίγει την όρεξη σε τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές».

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος στην περιοχή της Τριφυλίας πέρα από την κλοπή σακιών που ως ένα βαθμό θα λέγαμε είναι ένα «συχνό φαινόμενο» και το συναντούσαμε και τα προηγούμενα χρόνια, είδαμε ακόμη και να ραβδίζουν ελιές σε ξένα περιβόλια. Χωρίς φυσικά να λείπουν και οι κλοπές σε ελαιοραβδιστικά μέσα, όπως πανιά και μηχανικά μέσα. Σε μια χρονιά που η αξία του ελαιολάδου έχει ανέβει όλα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Αντίμετρα σε όλα αυτά όπως τονίζει ο κ. Μπακούρος που είναι και ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου είναι να μην αφήνουν οι παραγωγοί τίποτα στο χωράφι και τα ελαιοτριβεία να προσπαθούν να παίρνουν αυθημερόν τον ελαιόκαρπο που συλλέγεται.

Πάντως φέτος είναι μια χρονιά που τη χαρακτηρίζει η μείωση της παραγωγής που υπολογίζεται στο 50-60% σε σχέση με πέρυσι και φυσικά η ελαιοσυγκομιδή θα ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μπακούρος μας τόνισε σχετικά με τις κλοπές που παρατηρούνται: «Αν και τα προηγούμενα χρόνια συνέβαινε πάντα αυτό το φαινόμενο, φέτος έχουν ενταθεί λόγω και της αύξησης της τιμής του ελαιολάδου. Έχουν ενταθεί οι κλοπές, δεν υπάρχει αστυνόμευση, έχουν κλείσει αστυνομικά τμήματα και υπάρχει υποστελέχωση στα υπάρχοντα.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί προσπαθούν και λαμβάνουν μέτρα ώστε να γλιτώσουν τη σοδειά τους. Παρατηρήσαμε φαινόμενα να ραβδίζουν κτήματα χωρίς να είναι παρών ο ιδιοκτήτης και έπαιρναν τον ελαιόκαρπο. Τώρα τι γίνεται για να προστατευτούν; Το μόνο που γίνεται είναι ότι τα ελαιοτριβεία προσπαθούν το βράδυ να μη μένουν στα χωράφια σακιά με ελιές ώστε να αποφεύγεται αυτό το φαινόμενο. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί μαζεύουν τα εργαλεία και τα πανιά από τα χωράφια, τα οποία παλιότερα τα άφηναν. Τώρα τα μαζεύουν προκειμένου να αποφύγουν την κλοπή τους, αφού παρατηρείται και κλοπή εργαλείων και ελαιόπανων.

Δεν έχω στατιστικά αν φέτος οι κλοπές είναι περισσότερες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου, οδηγεί κάποιους που θέλουν να έχουν παραβατικότητα σε κλοπές. Η υψηλή τιμή θα λέγαμε ανοίγει την όρεξη σε τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές.

Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη φέτος, παγκοσμίως έχουμε μείωση της τιμής και ξέρουμε, ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Οικονομικής Σχολής ξέρει, όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά έχουμε αυτομάτως αύξηση της τιμής.

Η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, μπορεί και 60%. Είναι μια χρονιά που η ελαιοσυγκομιδή θα ολοκληρωθεί πολύ πιο γρήγορα. Πέρυσι δουλεύαμε μέχρι τον Ιανουάριο, φέτος μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε τελειώσει. Είναι μια χρονιά που η ελαιοσυγκομιδή ξεκίνησε νωρίτερα και οι αποδόσεις είναι σχετικά καλές, η ποιότητα είναι ικανοποιητική και πιστεύω ο παραγωγός θα εισπράξει ένα καλό εισόδημα».