Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 13:30

Σύμβαση για βιοκλιματική ανάπλαση πλατείας Φυτειάς

 

Υπογράφηκε χθες στον Δήμο Καλαμάτας, η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου της βιοκλιματικής ανάπλασης πλατείας Φυτειάς (στην οδό Καίσαρη, ανατολικά της Παλαιολόγου), προϋπολογισμού 225.000 ευρώ, από τον δήμαρχο Θαν. Βασιλόπουλο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας “Ικτίνος”.

Το έργο που θα υλοποιηθεί με έκπτωση 16,98%, χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και από δημοτικούς πόρους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο, στόχος της παρέμβασης είναι ο κοινόχρηστος αυτός χώρος να αποκτήσει χαρακτηριστικά τέτοια, ώστε να αποτελέσει ένα νέο ζωντανό κύτταρο του αστικού ιστού με λειτουργία που θα αναβαθμίσει και την αισθητική, αλλά και την ποιότητα ζωής σε επίπεδο γειτονιάς, μέσω ενός έργου ριζικής ανάπλασης, σύμφωνα με τις αρχές του περιβαλλοντικού και βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Οι βασικοί στόχοι της ανάπλασης είναι: Αισθητική αναβάθμιση. Δημιουργία “πράσινης” πλατείας και βελτίωση του μικροκλίματος. Δημιουργία χώρου ενδιαφέροντος που θα παρακινεί τον κάτοικο και τον περαστικό να την περιηγηθεί (στόχος είναι η πλατεία να σφύζει από ζωή και να αποτελεί το νέο τοπωνύμιο της γειτονιάς, το νέο κέντρο ενδιαφέροντος για μικρούς και μεγάλους). Σε ότι αφορά στον αστικό εξοπλισμό, προβλέπονται καθιστικά (παγκάκια), καλαθάκια μικροαπορριμμάτων και μια μεταλλική βρύση πόσιμου νερού.

Τέλος, προβλέπεται η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά σώματα τεχνολογίας led τοποθετημένα σε ιστούς ύψους 5 μέτρων και η ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση (πίνακας, αυτοματισμοί, καλωδιώσεις, σωληνώσεις, φρεάτια, γειώσεις, παροχές κλπ.) του υδάτινου στοιχείου (συντριβανιού) που θα κατασκευαστεί στην πλατεία.