Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 19:22

Δήμος Τριφυλίας: Εν μέσω έντονων αντιδράσεων η αύξηση των δημοτικών τελών

Γράφτηκε από τον

 

Την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 27% αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας σε έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα της Τετάρτης.

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από τις αντιπολιτεύσεις τόσο για το γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα συζητείται σε έκτακτη συνεδρίαση όσο και για το ύψος της αύξησης.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής τονίστηκε ότι η αύξηση ήταν αναγκαία, προκειμένου να υπάρξει ισοσκελισμός εσόδων-εξόδων, καθώς τα τέλη είναι ανταποδοτικά. Η εκτίναξη των τελών αποδόθηκε στο κόστος που καλείται να πληρώνει ο δήμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ και μάλιστα ειπώθηκε ότι ένα μέρος αυτού του κόστους καλύπτεται από ιδίους πόρους για να μη μετακυλισθεί όλο το βάρος στους πολίτες.

Από τις αντιπολιτεύσεις ασκήθηκε κριτική ότι ο Δήμος Τριφυλίας έχει από τα ακριβότερα τέλη, που πλέον για τις οικίες στις μεγάλες πόλεις από 1,38 ευρώ το τετραγωνικό πηγαίνουν στα 1,75 και για τις επαγγελματικές στέγες από 2,25 ευρώ το τετραγωνικό στα 2,86 ευρώ. Επίσης αποδόθηκαν ευθύνες στη δημοτική αρχή για τη μη εισπραξιμότητα, τη μη κάλυψη μεγαλύτερου ποσού από ιδίους πόρους και για τη μη προώθηση της ανακύκλωσης ώστε να μειωθεί ο όγκος που παραδίδεται στην ΤΕΡΝΑ.

Ομόφωνα πάντως το συμβούλιο αποφάσισε να υπάρχουν μειώσεις στις ευπαθείς ομάδες, όπως προβλέπεται και από το νόμο.

Οι αντιπαραθέσεις ξεκίνησαν με το ότι το θέμα πήγε σε έκτακτη συνεδρίαση, με την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χάιδω Παναγιωτοπούλου να τονίζει πως έτσι παρεμποδίζεται ο ρόλος της αντιπολίτευσης στη διαδικασία του ελέγχου και της κριτικής.

Απαντώντας ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης τόνισε πως πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος και να μπει σε σειρά. Απέδωσε την καθυστέρηση στην έλλειψη προσωπικού και ανέφερε ότι την προηγούμενη δημοτική περίοδο οι αντιπολιτεύσεις δεν πήγαιναν στα συμβούλια και καθυστερούσαν οι διαδικασίες. Η κ. Παναγιωτοπούλου απάντησε πως η ευθύνη είναι της δημοτικής αρχής και η εμμονή της με την πλατεία Γαργαλιάνων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Άκης  Κατρίτσης επεσήμανε ότι σε δέκα μέρες έχουν γίνει 4 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. «Γιατί τόση σπουδή, όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν περάσει από τον Ιανουάριο» τόνισε και συμπλήρωσε πως η δημοκρατία λέει πως η πλειοψηφία πρέπει να σέβεται τη μειοψηφία.

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κατερίνα Τσιγκάνου τόνισε ότι αυτή η πρακτική των έκτακτων συνεδριάσεων υποτιμά το ίδιο το θέμα αλλά και τις διαδικασίες.

Στη συζήτηση του θέματος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωτήρης Μπακούρος επεσήμανε ότι η μη αύξηση των τελών στο βαθμό που πρέπει αποτελεί παράπτωμα για τους διοικούντες. Ανέφερε επίσης ότι πλέον  υπάρχει κάτι καινούργιο που είναι η ΤΕΡΝΑ. «Καμία δημοτική αρχή δεν θέλει αύξηση των τελών, ωστόσο είναι ανταποδοτικά και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Αυξάνονται κατά 27% και το υπόλοιπο ποσό, άλλο τόσο περίπου που απαιτείται από την αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, καλύπτεται από ιδίους πόρους» τόνισε λέγοντας επίσης ότι υπάρχει μια διαφορά από την αύξηση του κόστους διαχείρισης που είναι 1,2 εκ. ευρώ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι ο ετήσιος όγκος σκουπιδιών του δήμου που πάνε στην ΤΕΡΝΑ είναι περίπου 15.000 τόνοι, με το κόστος να είναι 95 ευρώ ο τόνος, ενώ πρέπει να διαχειριστούν και τα ογκώδη, το κόστος των οποίων είναι στα 140 ευρώ ο τόνος.

Αναφερόμενη στα δημοτικά τέλη η κ. Παναγιωτοπούλου τόνισε «ότι ο δήμος μας έχει από τα ακριβότερα σε σχέση με άλλους δήμους», ενώ ζήτησε το ποσό που απαιτείται για να υπάρχει ισοσκελισμός να καλυφθεί από ιδίους πόρους και από αύξηση της εισπραξιμότητας των ωφελουμένων και να μη μετακυλισθεί το βάρος στους πολίτες.

Ο κ. Κατρίτσης τόνισε ότι ο όγκος των σκουπιδιών θα είναι 12-13.000 τόνοι και όχι 15.000 και επεσήμανε ότι ο δήμος θα έπρεπε να έχει φροντίσει για τη  μείωση του όγκου έχοντας προωθήσει την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή. «Πέρασε μια 4ετία και δεν συντάχθηκε Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων» είπε και υποστήριξε ότι χρειάζεται ΣΜΑ και ενώ ο ΦΟΔΣΑ δημοπρατεί 15 ΣΜΑ η Τριφυλία είναι απέξω και τα απορριμματοφόρα από τους Γαργαλιάνους κάνουν 120 χιλιόμετρα για να αδειάσουν και να γυρίσουν.

Απαντώντας ο κ. Λεβεντάκης τόνισε «ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων επέβαλαν να πάμε στην ΤΕΡΝΑ, δεν μας δόθηκαν εναλλακτικές λύσεις. Ποιος δήμος είναι αυτόνομος. Δεν μας έδωσαν κίνητρα να τα διαχειριστούμε μόνοι μας. Αλλά επέλεξαν να κάνουν μια επένδυση οι ιδιώτες, οι οποίοι μάλιστα σε 2 χρόνια θα έχουν κάνει απόσβεση. Αύριο θα κληθούμε να πληρώσουμε και το τίμημα της ταφής». Άφησε δε αιχμές και για τη διαχείριση που γίνεται λέγοντας πως βρομάει ο τόπος.

Από την πλευρά της η κ. Τσιγκάνου σημείωσε: «Ας κρίνει και ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αν αυτά είναι νόμιμα. Να μας καλείτε έκτακτα και να θέλετε, με διαδικασίες εξπρές, να φορτώσετε τους δημότες μας με αύξηση των δημοτικών τελών, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως διαβούλευση». Αναρωτήθηκε αν έχουν προσκληθεί οι πρόεδροι των κοινοτήτων που τους αφορά και σημείωσε ότι ο δήμος έχει από τα ακριβότερα δημοτικά τέλη σε σχέση με άλλους δήμους: «Δεν θέλουμε καθόλου ανταποδοτικά τέλη, γιατί ο λαός πληρώνει φόρο εισοδήματος, πληρώνει ΦΠΑ, πληρώνει ΕΝΦΙΑ. Από τους 3 αυτούς φόρους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το 20% του φόρου εισοδήματος, το 12% του ΦΠΑ και το 11,5% του ΕΝΦΙΑ πρέπει να κατανέμονται στους δήμους για τη λειτουργία τους. Όταν αυτά τα χρήματα δεν τα εισπράττουμε τι πρέπει να κάνουμε; Το δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα;» τόνισε και πρότεινε: «Αύξηση των δημοτικών τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις τράπεζες. Να πληρώσουν οι μεγαλοοφειλετες που δηλώνουν τις επιχειρήσεις τους εποχικές. Καμία αύξηση των δημοτικών τελών στα νοικοκυριά και τα μικρομάγαζα. Να μειωθούν τα δημοτικά τέλη στο μισό για τους  βοηθητικούς χώρους των κατοικιών και των καταστημάτων. Απαλλαγή πλήρη ή στο 50 % των συμπολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες».

Τη διαφωνία τους για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών εξέφρασαν με τοποθετήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Τσαφαράς και Βασίλης Αγγελόπουλος.

Κ.Μπ.