Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 08:45

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ζητεί τη διασφάλιση συμφερόντων Μεσσηνίων παραγωγών ελιάς

 

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Μεσσηνίων παραγωγών και να προβεί στην υλοποίηση πολιτικών που θα προστατέψουν το όνομα ενός εμβληματικού προϊόντος, όπως το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα, κάλεσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, το βράδυ της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Τζαμουράνη.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος ανέφερε: “Προφανώς η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλή, καθώς υιοθετεί ή για να το θέσω καλύτερα, απελευθερώνει την ονομασία της Ελιάς Καλαμάτα ΠΟΠ. Ως δήμος, συνταχθήκαμε με τους φορείς της Μεσσηνίας και κινηθήκαμε βάσει των συλλογικών αποφάσεων που το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε. Είναι ξεκάθαρο ότι η Δικαιοσύνη στις περιπτώσεις αυτές έχει τον τελικό λόγο.

Πέραν της απόφασης του ΣτΕ, είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκείνο που σήμερα οφείλει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Μεσσηνίων παραγωγών και να προβεί στην υλοποίηση πολιτικών που θα προστατέψουν το όνομα ενός εμβληματικού προϊόντος, όπως το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα. Θα συζητήσουμε το ερχόμενο διάστημα τα επόμενα βήματα με τους φορείς και αναμένουμε προφανώς από το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να δούμε πραγματικά την προστασία αυτού του προϊόντος. Διότι έχουμε πει και παλαιότερα, ότι αντιμετωπίζουμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ ως εθνικό προϊόν”.

* Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β. Τζαμουράνης μετέφερε την αγανάκτηση των Μεσσηνίων παραγωγών του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα, που δέχθηκαν ένα ακόμα πλήγμα από ελιές που προέρχονται από Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο κι έκανε λόγο για διαχρονικές ευθύνες.