Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 12:11

Απόφαση για υδροηλεκτρικό σταθμό ενέργειας στο Καρβέλι

Απόφαση για υδροηλεκτρικό σταθμό ενέργειας στο Καρβέλι

 

Για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΜΥΗΣ) και των συνοδών του έργων, εγκατεστημένης ισχύος 0,912 MW, στη θέση “Ρέμα Λαδιώτικο” στο Καρβέλι του Ταϋγέτου, πρόκειται να εκφράσει άποψη, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στις 3 το μεσημέρι.

Η ίδια μελέτη αναμένεται να συζητηθεί και να εξεταστεί νωρίτερα στη Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας, μεθαύριο Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση - συνέλευση στο πρώην Δημοτικό Σχολείο του Καρβελίου, με ψήφισμα που εγκρίθηκε, οι κάτοικοι ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης της συγκεκριμένης ΜΠΕ, αφού λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή σε συνδυασμό με τα ελάχιστα οφέλη, να απορρίψουν την έγκρισή της.

Μεταξύ άλλων στο ψήφισμα αναφέρεται ότι: “Με την έγκριση της ΜΠΕ του υδροηλεκτρικού στη συγκεκριμένη περιοχή, το δικαίωμα χρήσης του νερού έχει πλέον αποκλειστικά η ιδιοκτήτρια εταιρεία του έργου. Οι ιδιοκτήτες των καλλιεργήσιμων παραποτάμιων εκτάσεων που ποτίζουν εδώ και πολλές γενιές με τον παραδοσιακό τρόπο των αυλακιών, δε θα έχουν πλέον δικαίωμα να το κάνουν και φυσικά δεν θα επαρκεί το νερό. Η δημιουργία υδροηλεκτρικού ακυρώνει κάθε άλλη εναλλακτική χρήση στην περιοχή. Το υψηλό κόστος του έργου (2.840.000 ευρώ) σε συνδυασμό με την χαμηλή παραγωγή δυναμικότητα του (0,9) MWatt δημιουργεί αμφιβολίες για τον αν η επένδυση αυτή μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη. Δεν καθορίζεται με σαφήνεια στην ΜΠΕ η λειτουργία ολοκληρωμένου καταγραφικού συστήματος τόσο ανάντι όσο κατάντι του σημείου υδροληψίας, ώστε να ελέγχεται με αξιοπιστία η υποχρεωτική οικολογική παροχή”.