Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 08:44

Από την Κεντρική Αγορά στο Ιστορικό Δημαρχείο: Νέα αστική γραμμή για αποσυμφόρηση στο κέντρο

Από την Κεντρική Αγορά στο Ιστορικό Δημαρχείο: Νέα αστική γραμμή για αποσυμφόρηση στο κέντρο

 

Τη δημιουργία και λειτουργία νέας αστικής γραμμής με αριθμό Νο 9 και ονομασία «Ιστορικό Δημαρχείο - Αγορά» ενέκρινε ομόφωνα η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και ελευθέρωση θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, θα τεθεί για δύο μήνες πιλοτικά σε εφαρμογή η εν λόγω γραμμή η οποία θα καλύπτει και θα εξυπηρετεί αποκλειστικά όσους σταθμεύουν τα οχήματα τους στο βόρειο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς, με σκοπό να μετακινούνται με λεωφορείο στο κέντρο της πόλης. Το θέμα συζητήθηκε και εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας, ενώ αναμένεται και η έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την προσεχή Τετάρτη. Μέσω της νέας γραμμής με διαδρομή 2.300 μέτρα, ο κόσμος θα επιβιβάζεται στα mini bus του Αστικού Λεωφορείου και σε λίγα λεπτά θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στο Ιστορικό Δημαρχείο, επί της Νέδοντος.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ

Η γραμμή θα είναι κυκλική και η διαδρομή θα είναι η εξής: Αφετηρία/Τέρμα εντός του βόρειου πάρκινγκ στο ύψος της γέφυρας της «Εθνικής οδού Σπάρτης», αριστερά εντός του πάρκινγκ, δεξιά προς τον κυκλικό της Αρτέμιδος, αριστερά στην Αρτέμιδος, αριστερά στη γέφυρα 23ης Μαρτίου, δεξιά στη Νέδοντος και επιστροφή δεξιά στην γέφυρα, δεξιά στην Αρτέμιδος, δεξιά στη γέφυρα της «Εθνικής οδού Σπάρτης» και Αφετηρία/Τέρμα εντός του πάρκινγκ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα εκτελούνται δρομολόγια κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή και θα εξυπηρετούνται από μικρά και ευέλικτα λεωφορεία, ενώ δρομολόγια έχουν προβλεφθεί για Τετάρτη και Σάββατο. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί μια νέα στάση εντός του βόρειου πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς και θα λειτουργεί ως Αφετηρία/Τέρμα. Η γραμμή θα λειτουργεί με μία στάση στο Ιστορικό Δημαρχείο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα μετεπιβίβασης σε άλλες γραμμές. Ο αντιδήμαρχος Παντελής Δρούγας, διευκρίνισε πως θα γίνονται δρομολόγια ανά δέκα λεπτά τόσο το πρωί (8.15 π.μ.-2.15 μ.μ.) όσο και το απόγευμα (5.15 μ.μ.-9.15 μ.μ.) και τις Τετάρτες και τα Σάββατα θα εκτελούνται μόνο τα απογευματινά. «Θεωρώ πως η εξέλιξη αυτή θα εξυπηρετήσει τον κόσμο και θα αποσυμφορήσει τους δρόμους» πρόσθεσε, κάνοντας κάλεσμα στους πολίτες να τη στηρίξουν. Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Καλαμάτας Σπύρος Χανδρινός, παρατήρησε πως για να ευδοκιμήσει η νέα γραμμή πρέπει να υπάρξει σωστή αστυνόμευση, ούτως ώστε τα δρομολόγια να πραγματοποιούνται στην ώρα τους και να μην “κολλούν” στα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 6

Σύμφωνα με το Δήμος Καλαμάτας, αναμένεται να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα ενεργοποίηση της γραμμής Νο 6 από το ΒΙΟ.ΠΑ. Καλαμάτας προς το κέντρο της πόλης. Με στόχο την κλιματική ουδετερότητα η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας προσανατολίζεται σε λύσεις αποκέντρωσης της κίνησης, με χώρους στάθμευσης εκτός του αστικού κέντρου, και μεταφορά των πολιτών σε αυτό με μικρά λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ.

Τ.Αν.