Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 08:01

Ανησυχία για τον κίνδυνο λειψυδρίας: Λιγότερο φέτος το νερό στις πηγές Πηδήματος

Ανησυχία για τον κίνδυνο λειψυδρίας: Λιγότερο φέτος το νερό στις πηγές Πηδήματος

Δυσοίωνα είναι τα πράγματα με το νερό στις πηγές Πηδήματος, που είναι λιγότερο και από τον περσινό Σεπτέμβριο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λειψυδρίας στον Δήμο Καλαμάτας, το φετινό καλοκαίρι, ιδιαίτερα την κρίσιμη περίοδο του Αυγούστου.

Για το λόγο αυτό η ΔΕΥΑΚ ξεκίνησε γεωτρήσεις από το Αριοχώρι, σε μια προσπάθεια να βρει εναλλακτικές πηγές υδροδότησης και να ενισχύσει το δίκτυο. Χθες αργά το μεσημέρι, όμως, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης, παρέστησαν πρόεδροι κοινοτήτων (Αριοχωρίου, Πλατέος, Αιθαίας, Αριος κλπ.) κι εξέφρασαν προβληματισμό και ανησυχία για τον κίνδυνο το νερό της περιοχής τους από τις πηγές Πηδήματος, να δοθεί στο δίκτυο της Καλαμάτας και αυτοί να πίνουν από νέες και αμφίβολες γεωτρήσεις.
Πρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ τους διαβεβαίωσαν ότι αν το Πήδημα έχει νερό για την Καλαμάτα, δεν θα φύγουν ποσότητες από τα χωριά και πως το νερό από τις γεωτρήσεις θα ελεγχθεί και μόνο αν είναι κατάλληλο θα πέσει στο δίκτυο ύδρευσης.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος είπε ότι οι γεωτρήσεις θα είναι βοηθητικές, για να είναι έτοιμη η επιχείρηση, καθώς “είμαστε 40% κάτω σε σχέση με πέρσι στο Πήδημα”. Κι ενημέρωσε ότι μετά το Αριοχώρι θα γίνουν γεωτρήσεις στον Αρι, σε Μικρομάνη που θα καλύψει και τη Θουρία, σε Καλάμι και Ασπρόχωμα, αλλά ακόμα και στην Καλαμάτα.
Ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Βασιλειάδης παρατήρησε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε εναλλακτικές πηγές υδροδότησης και σημείωσε πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα στον Αρι, “που παίζει με 10 πόντους νερό την ημέρα”. Επιβεβαίωσε τις γεωτρήσεις που έχουν προγραμματιστεί και διευκρίνισε πως θέλουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές για τους 3 πρώην δήμους (Αριος, Αρφαρών και Θουρίας).
Ο πρόεδρος του Αριοχωρίου Παναγιώτης Πουλημένος δήλωσε ανήσυχος, γιατί στο χωριό υπάρχουν 3 γεωτρήσεις και πάμε για 4η, στα 100 μέτρα από ανενεργή του ΓΟΕΒ. Και ζήτησε η Καλαμάτα να πάρει νερό από την υπερχείλιση και να μη φύγει το νερό του πρώην Συνδέσμου Δροσιάς για να πέσει στην Καλαμάτα.
“Οσο το Πήδημα έχει νερό να στείλει στην Καλαμάτα, δεν θα πάρει το νερό της Δροσιάς”, απάντησε ο γενικός διευθυντής και σημείωσε: “Η ΔΕΥΑΚ δεν θα ρίξει ακατάλληλο νερό για ύδρευση. Θα γίνουν έλεγχοι”.
Γ.Σ.