Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 14:28

Επανέρχεται το θέμα επέκτασης του αστικού μέχρι Θουρία

Επανέρχεται το θέμα επέκτασης του αστικού μέχρι Θουρία

Το θέμα της επέκτασης της αστικής περιοχής και συγκοινωνίας στη Θουρία, που εκκρεμεί από τον Ιανουάριο του 2023, επαναφέρει η κοινότητα, με πρόσφατη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Το θέμα αυτό με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση, έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την Τετάρτη, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός.

Αρχικά υπενθύμισε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2023 για επέκταση της αστικής περιοχής (και συγκοινωνίας) στη Θουρία και παρατήρησε πως οι πολίτες της Θουρίας εξέφρασαν δυσαρέσκεια και με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απάντησε ότι μετά την απόφαση του Δ.Σ. για επέκτασης της αστικής περιοχής, υπήρξαν παρεμβάσεις των προέδρων των άλλων κοινοτήτων της περιοχής, που ζήτησαν κι έχουν μπει επιπλέον δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας. Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι “σεβόμαστε τις αγωνίες του Συμβουλίου και των κοινοτήτων” και πρόσθεσε πως “αν υπάρχει πρόβλημα, είμαστε εδώ να το εξετάσουμε και να πάρουμε αποφάσεις”.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2023

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 25 Ιανουαρίου 2023, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας είπε ομόφωνα “ναι” στην επέκταση της αστικής περιοχής στη Θουρία, με την επιφύλαξη της δημοτικής αρχής που αρχικά ζήτησε αναβολή, καθώς και παρουσία κόσμου από το χωριό που υποστήριξε με θέρμη το αίτημα. Για το θέμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο μετά από αίτημα 18 συμβούλων της μειοψηφίας, ενώ η απόφαση - αίτηση του Συμβουλίου της Κοινότητας ήταν από το 2019, η δημοτική αρχή, αρχικά, δια του δημαρχεύοντα αντιδημάρχου Σαράντου Μαρινάκη (ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος προσήλθε με μεγάλη καθυστέρηση λόγω της παρουσίας του στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του νέου Αρχηγού ΓΕΣ) ζήτησε αναβολή για να τεκμηριωθεί η πρόταση, επικαλούμενη γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας ότι δεν πληρούνται οι όροι για την επέκταση. Και τελικά, μετά τις αντιδράσεις των παριστάμενων κατοίκων, το υποστήριξαν και το ψήφισαν με επιφύλαξη, όπως τοποθετήθηκε ο δήμαρχος.

Στις 9 Αυγούστου στο Δημοτικό Συμβούλιο απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλη Τζαμουράνη, ο δήμαρχος είχε πει ότι η ενίσχυση των δρομολογίων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας προς τα χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Θουρίας,Αριος και Αρφαρών ήταν ο λόγος που δεν είχε στείλει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως όφειλε θεσμικά, την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επέκταση της αστικής περιοχής και της αστικής συγκοινωνίας στη Θουρία.

Ο κ. Τζαμουράνης, μάλιστα, είχε κατηγορήσει τον δήμαρχο για σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος, που δεν στέλνει την απόφαση του Δ.Σ.

Γ.Σ.