Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 20:18

Δήμος Καλαμάτας: Ελπίδες για κεντρική ρύθμιση των παλιών οφειλών

Δήμος Καλαμάτας: Ελπίδες για κεντρική ρύθμιση των παλιών οφειλών

 

Το θέμα των οφειλών των δημοτών με τις δυσβάστακτες προσαυξήσεις, κύρια των πρώην Δήμων Αριος, Αρφαρών και Θουρίας, που έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια και για τις οποίες δεν υπήρχε προειδοποιητική ενημέρωση, απασχόλησε και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Το ζήτημα τέθηκε από τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κανάκη και Θανάση Τσιγαρίδη, ενώ από τη δημοτική αρχή αναφέρθηκε πως είναι πανελλαδικό, αφορά όλους τους δήμους και αναζητείται λύση σε κεντρικό επίπεδο, από την ΚΕΔΕ και την κυβέρνηση.

Ο Β. Κανάκης αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής τον Φεβρουάριο του 2023, για πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που προέβλεπε διαγραφή χρεών σε δήμους πριν το 2013.

Ο Θαν. Τσιγαρίδης παρατήρησε πως με τις προσαυξήσεις οι δημότες, που δεν είχαν ενημέρωση, καλούνται να πληρώσουν διπλάσια δυσβάστακτα ποσά.

“Εχουμε πάρει ομόφωνη απόφαση ως ΠΕΔ και έχουμε στείλει το έγγραφο στην ΚΕΔΕ και ζητάμε την παρέμβασή της με αυτό το σκεπτικό”, απάντησε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Κι επεσήμανε “ή να επανέλθει η διάταξη με 100 και 120 δόσεις και να σβήσουν οι προσαυξήσεις. Και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες όποιος επιθυμεί, να σβήσουν οι προσαυξήσεις και να γίνει εξόφληση του κεφαλαίου”.

Εξήγησε ότι “αυτό θα λύσει το πρόβλημα για όλη την Ελλάδα” και ανέφερε πως “εξετάζουμε μια άλλη περίπτωση, να βοηθήσουμε μέσα από συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ να γίνει κάτι”.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Πιπίνα Κουμάντου υποστήριξε ότι όλα τα ειδοποιητήρια - ραβασάκια εστάλησαν σωστά. Ενημέρωσε πως υπήρχε νομοσχέδιο που προέβλεπε τη διαγραφή όλων των χρεών πριν το 2013, όμως, δήμοι αντέδρασαν γιατί θα έχαναν ενδεχόμενα έσοδα. Κι έτσι ισχύει ο νόμος 5027 του 2023, που ορίζει προθεσμία 5 χρόνων στους δήμους για να βεβαιώσουν οφειλές και άλλα 5 για να τις εισπράξουν. Και αυτό, όπως είπε, ισχύει για χρέη μετά τις 31/12/2018 και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 2/3/2025.

Ακόμα, ανέφερε ότι σύμφωνα με μεταβατική διάταξη, έως 31/12/2018, οφειλές μπορούν να αναζητηθούν από τους δήμους για 2 ακόμα χρόνια, εφόσον δεν έχουν 20ετή παραγραφή.

Για οφειλές που αφορούν λογαριασμού νερού, παραδέχθηκε το πρόβλημα και είπε πως “είμαστε σε συζητήσεις με τη ΔΕΥΑΚ, θα σας απαντήσουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο’.

Γ.Σ.