Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 20:00

Κατά πλειοψηφία και εν μέσω αντιδράσεων πέρασε η μεταφορά της εμποροπανήγυρης Κυπαρισσίας

Κατά πλειοψηφία και εν μέσω αντιδράσεων πέρασε η μεταφορά της εμποροπανήγυρης Κυπαρισσίας

Κατά πλειοψηφία και εν μέσω αντιδράσεων, με διαρροές από την παράταξη της συμπολίτευσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας αποφάσισε τη μεταφορά του χώρου διοργάνωσης της παραδοσιακής εμποροπανήγυρης της Κυπαρισσίας.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε από φέτος και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, η μεταφορά της στην περιοχή ΠΕ 3, που είναι στο παραλιακό μέτωπο, νότια από το κέντρο «Εν πλω».

Οι παρατάξεις των αντιπολιτεύσεων ζήτησαν την αναβολή του θέματος, καθώς δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση, ενώ σημειώθηκε πως δεν υπάρχει λόγος πίεσης να παρθεί απόφαση για μεταφορά σε έναν χώρο, που ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την εφαρμογή του σχεδίου πόλης. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη μεταφοράς από τη σημερινή του θέση αλλά σε κοντινή απόσταση, ώστε να μην αποσπάται από τον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, όπου γιορτάζεται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Διαφορετική θέση καταψηφίζοντας την πρόταση της δημοτικής αρχής κράτησε και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Θεόδωρος Γκρίτζαλης, τονίζοντας ότι η εμποροπανήγυρη είναι ιστορική και παραδοσιακή και δεν θα πρέπει να μεταφερθεί, καθώς κινδυνεύει με υποβάθμιση.

Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος εισηγούμενος το θέμα τόνισε πως πάνδημο αίτημα των κατοίκων είναι να μεταφερθεί από τη σημερινή της θέση, καθώς όταν επιλέχτηκε αυτή (στους δρόμους γύρω από τον ναό) οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και τα αυτοκίνητα πιο λίγα. «Ο δήμαρχος έκανε τη σκέψη για μεταφορά στην ΠΕ 3, ευελπιστούμε να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκεί, αν όχι, θα μείνει στην ίδια θέση και θα το δούμε του χρόνου. Στο λιμάνι δεν μπορεί να πάει, γιατί είναι υπό εξέλιξη εργασίες. Υπάρχουν αντιδράσεις ότι θα υποβαθμιστεί η ΠΕ3, αλλά αυτό δεν ισχύει, πρέπει να βρούμε λύση να λειτουργήσει το πανηγύρι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά τόνισε πως στη σημερινή θέση δεν βολεύει και πως προτάθηκε η ΠΕ3, «όπου ελπίζουμε να πετύχει».

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χάιδω Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του πανηγυριού, επισημαίνοντας ότι «είναι γεγονός πως οι κάτοικοι υποφέρουν εκεί που γίνεται και αυτό μας αναγκάζει να συζητήσουμε τη μεταφορά του, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τη διασύνδεσή του με την πόλη και την εγγύτητά του με την εκκλησία που γιορτάζει. Θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση, όχι η ΠΕ3, μια περιοχή φιλέτο με τουριστική ανάπτυξη, δεν πρέπει να γίνουν πρόσκαιρες και άσκοπες κινήσεις. Μια πρόταση είναι να πάει από την εκκλησία και δυτικά προς την παραλία και την αποβάθρα. Λέμε ναι στη μεταφορά, αλλά όχι στην ΠΕ3 και να αναβληθεί το θέμα».

Ο Άκης Κατρίτσης επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας σημείωσε πως δεν είναι προετοιμασμένος ο δήμος στην πρότασή του, η οποία έγινε κατά απαίτηση του δημάρχου προς το Τοπικό Συμβούλιο. «Δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση, δεν συγκεντρώθηκαν οι σύλλογοι να εκφράσουν άποψη. Υπάρχουν λύσεις για μεταφορά σε άλλα σημεία και αυτό πρέπει να εξεταστεί, δεν μπορεί να αλλάζει ένας θεσμός 100 χρόνων για να πάει κάπου πρόσκαιρα» είπε και ζήτησε να προηγηθεί διαβούλευση και να αναβληθεί το θέμα.

Η επικεφαλής της ΛΑΣΥ Κατερίνα Τσιγκάνου τόνισε ότι συζητούν για μια μεταφορά χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ΠΕ 3. Ζήτησε να αναβληθεί το θέμα και να έρθει μια πιο ώριμη πρόταση που θα την έχουν επεξεργαστεί, ενώ αναρωτήθηκε γιατί να βιαστούν να πάρουν μια τέτοια απόφαση.

Από τους δημοτικούς συμβούλους, ο Θεόδωρος Γκρίτζαλης τόνισε πως δεν επείγει η μεταφορά του και δεν έχει ερωτηθεί κανείς. Συμπλήρωσε πως σε όλη την επικράτεια τα πανηγύρια γίνονται στον περιβάλλοντα χώρο των εκκλησιών: «Υγειονομικές λύσεις υπάρχουν για το πανηγύρι, εκεί που γίνεται τώρα χωρίς να χρειαστούν νέες κατασκευές. Είναι άδικο να φύγει μετά από τόσα χρόνια».

Η Σταματία Αλεξοπούλου τόνισε πως δεν θα πρέπει να μεταφερθεί στην ΠΕ3, το φιλέτο της πόλης και σημείωσε πως δεν έγινε καμία διαβούλευση για τη μεταφορά του πανηγυριού και δεν ρωτήθηκε κανείς.

Ο Σωτήρης Τσίγκανος πρότεινε να επανεξεταστεί το θέμα και το Τοπικό Συμβούλιο και η Δημοτική Επιτροπή να καλέσουν τους φορείς: «Έπρεπε να εξεταστούν εναλλακτικές προτάσεις και θα πρέπει να αναβληθεί».

Ο αντιδήμαρχος Αντώνης Βλάχος τόνισε πως όλοι συμφωνούν ότι το πανηγύρι θα πρέπει να μεταφερθεί, «η πρόταση είναι να πάει στην ΠΕ3, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες».

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς σημείωσε πως δεν μπορεί να πάει μακριά από την εκκλησία και ζήτησε την αναβολή του θέματος.

Η αντιδήμαρχος Δήμητρα Ανδρινοπούλου ανέφερε πως θα πάει στον συγκεκριμένο χώρο εφόσον έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, «αν δεν έχουν δε θα πάει, ούτε μπορούμε να προδικάζουμε ότι δεν θα έχει επιτυχία η εκεί μεταφορά του».

Κ.Μπ.