Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 20:30

Η χρήση αιγιαλού στο Δημοτικό Συμβούλιο Μάνης

Η χρήση αιγιαλού στο Δημοτικό Συμβούλιο Μάνης

Το σοβαρό ζήτημα με την παραχώρηση - κατάληψη χώρων του αιγιαλού σε παραλίες του δήμου και κυρίως στην Καλόγρια της Στούπας, επισημάνθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, στη συζήτηση του θέματος για τον ορισμό επιτροπής (από υπαλλήλους) ελέγχου παραβάσεων σε αιγιαλούς και παραλίες εντός της επικράτειας του δήμου.

Σύμφωνα με τα όσα αναρτήθηκαν δημόσια στη “Διαύγεια” από τη συνεδρίαση, στη συζήτηση του θέματος, μετά την εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Χιουρέα και την πρόταση για τους υπαλλήλους του δήμου, που θα στελεχώσουν την επιτροπή:

“Παναγιώτης Μπασάκος: Να πάνε και να ελέγξουνε… Καλόγρια… Σάντοβα… έχουν γίνει καταγγελίες… οι θέσεις στη Σάντοβα έχουν δημοπρατηθεί; … να πάνε, να κάνουν έγγραφα, να έρθει η Κτηματική να ελέγξει…
Διακουμής Κυβέλος: Για μένα το θέμα είναι πολύ απλό, αν η δημοτική αρχή θέλει να βάλει μια τάξη σ’ αυτό το καθεστώς. Θέλετε; Αναλαμβάνω προσωπικά εγώ. Σε μια εβδομάδα θα έχει λυθεί το θέμα… με δύο υπαλλήλους, μηχανικούς… το θέμα είναι αν θέλετε… Στην Καλόγρια… είναι κατάντια για την περιοχή μας αυτό που γίνεται (διάλογοι…) το πρόβλημα είναι η οροθέτηση… (διάλογοι…) για την Καλόγρια, που θυμίζει γύφτικο τσαντίρι, θα ‘πρεπε να μπουν προδιαγραφές για το στυλ της ξαπλώστρας, της ομπρέλας κ.λπ.
Αριστείδης Κομπότης: Το βασικό είναι… δεν έχουν ελεύθερα τετραγωνικά…
Δήμαρχος: Επειδή έχει μικρύνει η παραλία (ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας) δεν μένουν τα αντίστοιχα τ.μ., ώστε να μπορεί ο καθένας να βάλει την πετσέτα του.
Αλέξανδρος Ρουτζούνης: Για την Καλόγρια υπάρχουν αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει και έχει πάρει μέτρα, για τι ακριβώς πρέπει να γίνει στην Καλόγρια. Έχουμε κάνει ειδική συνεδρίαση παλιότερα, πού ακριβώς και τι παραχωρείται, π.χ. δεν παραχωρούνται χώροι κάτω από δέντρα… εφαρμόζεται αυτό; Αυτός ο χώρος δεν είναι δυνατόν να καταλαμβάνεται… μιλάμε για ελεύθερη χρήση από αυτόν που δεν θέλει να πληρώσει ξαπλώστρα… όπως και τα πέντε μέτρα από τη θάλασσα… αυτά είναι τα αυτονόητα… τουλάχιστον να εφαρμοστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δημήτριος Χρηστέας: Με προγραμματική σύμβαση, που έχει γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, το τεχνικό τμήμα έχει φορτωθεί όλες τις καταγγελίες για τ’ αυθαίρετα (βάσει νόμου)… είναι μια έξτρα δουλειά… Τώρα, έχουμε τη δυνατότητα από το νόμο να ελέγξουμε τις παραλίες… από του χρόνου θα οριστούν οι χώροι… εφέτος δεν προλαβαίνουμε (διάλογοι…)
Διακουμής Κυβέλος: Έχουν γίνει αυτοψίες από το τεχνικό; Πού; θέλω να ξέρω…
Δήμαρχος: Θα ζητήσουμε τα στοιχεία και θα σας πούμε στο επόμενο συμβούλιο…”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία “να ορίσει για ένα έτος, βάσει του Ν. 4412/2016, επιτροπή η οποία θα προβαίνει σε ελέγχους για την διαπίστωση παραβάσεων σε αιγιαλούς και παραλίες εντός της επικράτειας του Δήμου Δυτικής Μάνης, αποτελούμενη από τους παρακάτω 8 υπαλλήλους που υπηρετούν στον δήμο”.

Καταψήφισε ο σύμβουλος Διακ. Κυβέλος, λέγοντας ότι, “δεν συμφωνεί με την συγκεκριμένη επιτροπή, διότι θα έπρεπε να μπουν τεχνικοί/μηχανικοί… και να εξεταστεί επίσης αν μπορούν να συμμετέχουν αιρετοί εθελοντικά και ότι ο ίδιος διατίθεται”.

Γ.Σ.