Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 20:45

Ικανοποίηση Χιουρέα για προώθηση θεμάτων στις συναντήσεις με υπουργούς

Ικανοποίηση Χιουρέα για προώθηση θεμάτων στις συναντήσεις με υπουργούς

Σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον δήμο και την κοινωνία της Μάνης, συζήτησε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιώργος Χιουρέας, σε συναντήσεις του με υπουργούς στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, αναζητώντας λύσεις.

Ο δήμαρχος συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βασίλη Σπανάκη και τον υφυπουργό Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα.

Τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν κυρίως η ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου, η υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, το ασφυκτικό πλαίσιο, που θέτει ο νέος αρχαιολογικός νόμος στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Καρδαμύλη και η αποκατάσταση του πύργου Κουμουνδούρου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Μάνης:

α) Στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη, ο δήμαρχος έθεσε στον υπουργό τα πολύ σημαντικά ζητήματα και αιτήματα που αφορούν την ενίσχυση των δομών υγείας της περιοχής, με σημαντικότερο όλων την ενίσχυση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου. Η συνάντηση έκλεισε εγκάρδια και ο κ. υπουργός δεσμεύτηκε για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης και την συνεργασία του υπουργείου με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Γ. Χιουρέας τόνισε:”Χωρίς ποιοτικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας ο τόπος μας δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Το ζήτημα της αναβάθμισης του Κ.Υ. Αγίου Νικολάου αλλά και των Περιφερειακών Ιατρείων Κάμπου, Καρδαμύλης και Πλάτσας είναι ύψιστης, για εμάς, σημασίας. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι δεσμεύσεις του υπουργού για άμεση στήριξη του κέντρου υγείας θα υλοποιηθούν. Τον ευχαριστώ προκαταβολικά και αναμένουμε τις ενέργειες του υπουργείου”.

β) Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Β. Σπανάκη και με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του δήμου με τον δήμαρχο να ζητά τόσο την επίσπευση της έκδοσης αποτελεσμάτων της τελευταίας προκήρυξης όσο και την άμεση, ενιαίας και ξεχωριστής προκήρυξης στελέχωσης των ορεινών μειονεκτικών δήμων. Επιπλέον, ο δήμαρχος ζήτησε την κατάργηση του ποσοστού κάλυψης θέσεων κλάδου του φορέα προέλευσης, σε περιπτώσεις που φορέας υποδοχής είναι ορεινός μειονεκτικός δήμος στο πλαίσιο του συστήματος κινητικότητας. Τέλος, του παρουσίασε το πλάνο ενεργειών του δήμου όσο αφορά τα μη δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αδέσποτων Ζώων που βρίσκεται σε φάση σύνταξης.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε, από την πλευρά του, για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες επίσπευσης των διορισμών μέσω ΑΣΕΠ και τα νέα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου και δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει το θέμα της ξεχωριστής προκήρυξης στελέχωσης των ορεινών δήμων με τον υπουργό.

γ) Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Φωτήλα συζητήθηκαν θέματα υποδομών πολιτισμού και ανάπτυξης του δήμου κι επικεντρώθηκε στο πολύ σημαντικό ζήτημα του ασφυκτικού πλαισίου που θέτει ο νέος αρχαιολογικός νόμος στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Καρδαμύλη, το οποίο μπλοκάρει επί της ουσίας κάθε ανάπτυξη υποδομών. Ο κ. Χιουρέας τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει ο νέος νόμος με βάση την ιδιαίτερη γεωμορφολογική φυσιογνωμία της περιοχής και κατέθεσε εγγράφως τις σχετικές προτάσεις του δήμου.

Ιδιαίτερη έμφαση, επίσης, δόθηκε από τον δήμαρχο στην εξεύρεση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του πύργου Κουμουνδούρου, για τον οποίο υπάρχει δέσμευση της υπουργού Λίνας Μενδώνη για προσπάθεια συγχρηματοδότησης, της αποκατάστασής του μέσα από χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Βουλής.

Επιπλέον, ο υφυπουργός ενημερώθηκε για τις ενέργειες την δημοτικής αρχής για την λειτουργία του ανοικτού θεάτρου Πλάτσας όπου σε συνδυασμό με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και του γηπέδου στο Καμπινάρι θα δημιουργήσει ένα κέντρο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τέλος, ο δήμαρχος πληροφόρησε τον υφυπουργό για το πρόγραμμα θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Δυτικής Μάνης και τον προσκάλεσε σε αυτές.