Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 08:58

Αντίδραση Βασιλόπουλου για το τέλος ταφής απορριμμάτων

Αντίδραση Βασιλόπουλου για το τέλος ταφής απορριμμάτων

 

Στην αντίδρασή του στο τέλος ταφής απορριμμάτων της ολοκληρωμένης διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, επέμεινε χθες στη Δημοτική Επιτροπή, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Συγχρόνως, σημείωσε την αντίθεσή του στο υψηλό ποσοστό του υπολείμματος, που θάβεται κατά τη διαχείριση των απορριμμάτων στη μονάδα της Καλλιρρόης, κόντρα στις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί για ελεγχόμενο ποσοστό.

Ειδικότερα, ο κ. Βασιλόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του σχετικά με την επιβολή του τέλους ταφής, χαρακτηρίζοντάς το καταχρηστικό και άδικο, καθώς όπως εξήγησε, ο Δήμος Καλαμάτας και οι άλλοι δήμοι που μετέχουν στην προσπάθεια της ολοκληρωμένης διαχείρισης με στόχο πιο καθαρό περιβάλλον, “τιμωρούνται” γι’ αυτή τους την προσπάθεια.

Ο δήμαρχος επεσήμανε τη διαφωνία του, γιατί ο δήμος καλείται να πληρώσει τέλος ταφής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη μονάδα της Καλλιρρόης 25 ευρώ τον τόνο για το β’  εξάμηνο του 2023, με το κόστος να ανεβαίνει στα 30 ευρώ τον τόνο για το α’ εξάμηνο του 2024 κι ενώ το υπόλειμμα των απορριμμάτων που οδηγείται στην ταφή, φθάνει το 74,40%, ποσοστό υπέρογκα μεγάλο που ξεπερνά κατά πολύ τα συμφωνηθέντα (ήταν 35% με 40%!). Και όλα αυτά ενώ ο δήμος πληρώνει “στην πόρτα” στη μονάδα της Καλλιρρόης, πάνω από 92 ευρώ τον τόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και οι δαπάνες για τη διαχείριση έχουν αυξηθεί και λόγω της μεταφοράς στην Καλλιρρόη.

Ο κ. Βασιλόπουλος υπενθύμισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας από την πρώτη στιγμή είχε συνταχθεί στο πλευρό των δήμων που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και στηρίζει τις θέσεις της ΚΕΔΕ για κατάργηση του τέλους ταφής. Επεσήμανε ότι “πλέον και ο δήμος μας έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο ΣτΕ, καθώς το κόστος από το τέλος ταφής είναι δυσανάλογο με το όφελος από τη διαχείριση των σκουπιδιών. Είμαστε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ωστόσο, αυτή πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για υπόλειμμα που ξεπερνά το 75-80%  το οποίο θάβεται και να μας ζητούν γι’ αυτό τέλος ταφής”.

Ολοκληρώνοντας, παρατήρησε ότι “άλλα είχαμε πει” και δήλωσε πως θα ενημερώσει αναλυτικά το Δημοτικό Συμβούλιο στην αυριανή του συνεδρίαση.

 

Γ.Σ.