Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024 09:05

Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης: Ομόφωνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Γαϊδουροβούνι

Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης: Ομόφωνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Γαϊδουροβούνι

Ο Δήμος Δυτικής Μάνης αντιδρά στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), με τον διακριτικό τίτλο “Mores II”, ισχύος 155,4 MW, στη θέση “Γαϊδουροβούνι” των Περιφερειακών Ενοτήτων Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Την αντίδρασή του εξέφρασε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, την περασμένη Δευτέρα, εκφράζοντας γνώμη για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αιολικών σταθμών.

Στη Δημοτική Επιτροπή, την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος Γιώργος Χιουρέας επεσήμανε ότι “το θέμα είναι πολύ σοβαρό, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει κίνημα διαμαρτυρίας κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη θέση «Γαιδουροβούνι» του δήμου μας”.

Η επιτροπή, αποδεχόμενη την εισήγηση του δημάρχου, με ομόφωνη απόφασή της σημείωσε ότι “διαφωνεί με το παραπάνω έργο, κυρίως τους παρακάτω λόγους: 1) Αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών. 2) Υποβαθμίζεται το οικιστικό περιβάλλον (παραδοσιακοί οικισμοί, μνημεία κλπ.). 3) Προκαλείται καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με σοβαρές επιπτώσεις στη βλάστηση και στην πανίδα, με την εγκατάσταση των εργοταξιακών χώρων, με τις χωματουργικές εργασίες, με την κίνηση των οχημάτων μεταφοράς υλικών κατασκευής και εξοπλισμού κλπ.”.

 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΥΜΗ ΚΥΒΕΛΟΥ

Στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο σύμβουλος της μειοψηφίας - επικεφαλής του συνδυασμού “Νέα Πνοή” Διακουμής Κυβέλος, καταθέτοντας τις σοβαρές και αιτιολογημένες ενστάσεις του συνδυασμού του, σημείωσε:

“Η θέση μας είναι αταλάντευτη και βασίζεται σε επιστημονικά και τεχνικά κριτήρια που έχουν διατυπωθεί από ειδικούς επιστήμονες. Περισσότερο δε έχει να κάνει με τις διαχρονικές αξίες και την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που έχει αφήσει ο λαός του τόπου μας, στην ευρύτερη περιοχή με τους μοναδικούς παραδοσιακούς οικισμούς και τα περήφανα ελεύθερα βουνά, που δεν κατακτήθηκαν ούτε ποδοπατήθηκαν ακόμα και από τους Οθωμανούς. Που έθρεψαν αλλά και εξύψωσαν το αγωνιστικό πνεύμα των Μανιατών από άκρη σε άκρη.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια εκβιαστική πρόκληση που έρχεται σε αντίθεση με ανακηρυγμένες και θεσμοθετημένες ζώνες Νατούρα που είναι σε προστασία αλλά κυρίως δεσμεύει η εγκατάσταση και η ζώνη επιρροής των έργων, χρήσεις γης που τις έχει ανάγκη τόπος μας για να αναπνεύσει και να συνεχίσει να οραματίζεται, να δημιουργεί και να ζει σε ένα βιώσιμο αειφόρο περιβάλλον. Ζώνες Νατούρα που προσελκύουν χιλιάδες επισκεπτών, από όλο τον κόσμο και λατρεύεται από ορειβάτες

και περιπατητές, επειδή αποτελούν ένα άβατο παρθένο ιδιαίτερου κάλλους φυσικό περιβάλλον.

Mε άλλα λόγια το σήμα κατατεθέν της Μάνης, το γνωστό αν θέλετε Brand name που χρησιμοποιεί για να προσελκύσει φίλους επισκέπτες παγκοσμίως.

Στην κατεύθυνση αυτή που βρίσκει την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του δήμου σύμφωνους, από ότι καταγράφηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση και βεβαίως έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και πολλών πολιτών αλλά και μέσων ενημέρωσης από το εξωτερικό, προτείναμε μεταξύ των άλλων την πρόταση που ακολουθεί.

Σε περίπτωση απόφασης εγκατάστασης των αιολικών στο Γαιδουροβούνι προτείναμε προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης την παραίτηση του συνόλου των εκλεγμένων μελών του Συμβουλίου και κλείσιμο του Δημαρχείου. Δυστυχώς, όμως, κατά την ψηφοφορία απορρίφτηκε από την πλειοψηφία”.