Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2024 08:22

Σε εκκρεμότητα όλα τα αντιπλημμυρικά του Δήμου Καλαμάτας

Σε εκκρεμότητα όλα τα αντιπλημμυρικά του Δήμου Καλαμάτας

Σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να παραμένουν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου Καλαμάτας.

Για τα δύο, στον εθνικό δρόμο από το Ασπρόχωμα έως τη Θουρία και για το σημαντικό του “Μορέα” στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο, στα Γιαννιτσάνικα υπάρχει ζήτημα με τις απαλλοτριώσεις.

Για το αντιπλημμυρικό της Ευριπίδου, που θα συγκεντρώνει τα όμβρια της Φαρών και της Ακρίτα, υπάρχει ζήτημα χρηματοδότησης και ο φάκελος με τη μελέτη βρίσκεται στα χέρια του περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του Νέδοντα, για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις, δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη κι ενημέρωση από την κυβέρνηση, ενώ φαίνεται να πηγαίνει πίσω μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου σε δηλώσεις του στην “Ε”.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτησή μας για τα δύο αντιπλημμυρικά έργα στον εθνικό δρόμο στα τμήματα Θουρία - Νοσοκομείο και Νοσοκομείο - Αντικάλαμος, που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από το 2018 και το 2019, ο δήμαρχος παρατήρησε:

“Αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά έργα. Και τα δύο αντιπλημμυρικά έργα, α’ και β’ φάση  στον εθνικό δρόμο Θουρία - Ασπρόχωμα. Αυτά τα έργα όμως θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει διαφορετικά. Να έχουν γίνει οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις πρώτα κι εφόσον είχαμε τις απαλλοτριώσεις, μετά να ξεκινούσαν τα έργα και να γίνονταν οι συμβάσεις. Δυστυχώς, έγινε ανάποδα κι έτσι φθάσαμε σε ένα σημείο, χωρίς να έχουμε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, αναγκαστικά και μοιραία οδηγηθήκαμε στη διάλυση της σύμβασης.

Αυτή τη στιγμή η Νομική Υπηρεσία του δήμου ετοιμάζει διαδικασίες αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Εχουμε ήδη καταθέσει έγγραφα προς τα δικαστήρια για να οριστεί τιμή, για να μπορέσουμε να προκηρύξουμε και πάλι τους διαγωνισμούς. Να βρούμε και πάλι χρηματοδότηση και να προκηρύξουμε τους διαγωνισμούς”.

Για το έργο της Ευριπίδου που έχει ολοκληρωμένη μελέτη εδώ και χρόνια και περιμένει χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση και την υλοποίησή του δήλωσε: “Εχω πει και πάλι ότι έχουμε κάποιες θετικές εξελίξεις. Βλέπουμε μια κινητικότητα, είναι ενήμερος ο περιφερειάρχης, του έχουμε δώσει και τη μελέτη. Ξέρω ότι ασχολείται προσωπικά με το θέμα, γιατί είναι πάρα πολύ κρίσιμο το έργο της Ευριπίδου”.

Για το αντιπλημμυρικό του “Μορέα” στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο, που θα συγκεντρώνει τα νερά από τα ρέματα Πολιτέικο Ι και ΙΙ και Κερεζένια, μεγάλο μέρος του οποίου έχει υλοποιηθεί, αλλά καθυστερούν οι απαλλοτριώσεις στο Κερεζένια, ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε: “Για το πολύ χρήσιμο αυτό έργο, κι εκεί θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα, ενδεχομένως να χρειάζεται η νομοθεσία να βελτιωθεί και οι διαδικασίες να γίνονται πιο γρήγορα, για να μπορέσουν να γίνουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. Διότι αυτό το έργο, όπως έχουν τα πράγματα, φέτος δεν προλαβαίνει να υλοποιηθεί. Τουλάχιστον να υλοποιηθεί του χρόνου, ώστε τον επόμενο χειμώνα να το έχουμε ολοκληρωμένο. Και όχι μόνο αυτό. Γιατί έχουμε και το έργο που αφορά το Πήδημα, που είναι πάρα πολύ κρίσιμο”.

Κλείνοντας, ανέφερε πως πρέπει “να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με το κεντρικό αντιπλημμυρικό έργο (του Νέδοντα) που προφανώς - το έχω πει και άλλη φορά με σαφήνεια - ότι οι εξελίξεις όσον αφορά τη Θεσσαλία και όλα τα φυσικά φαινόμενα που προκύπτουν, με το τεράστιο κόστος, πάνε πίσω την υλοποίηση του έργου”.

Απαντώντας σε ερώτησή μας, δήλωσε ότι “δεν έχουμε καμία ενημέρωση απολύτως και ανησυχούμε”.