Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 17:00

Αναμόρφωση προϋπολογισμού του Δήμου Καλαμάτας - Διευκρινίσεις για τις αυξήσεις ζήτησε η αντιπολίτευση

Αναμόρφωση προϋπολογισμού του Δήμου Καλαμάτας - Διευκρινίσεις για τις αυξήσεις ζήτησε η αντιπολίτευση

H αναμόρφωση προϋπολογισμού του οικον. έτους 2024 του Δήμου Καλαμάτας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Η αντιδήμαρχος Πιπίνα Κουμάντου έκανε λόγο για μια απαραίτητη αναμόρφωση σύμφωνα με τα όσα ζήτησαν οι υπηρεσίες, ενώ ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός ζήτησε διευκρινίσεις για επί μέρους δαπάνες.

Ο ίδιος στάθηκε στις αυξήσεις σε ετήσια βάση στις “Tακτικές αποδοχές Γενικού Γραμματέα” κατά 3.500 ευρώ, στις “Τακτικές αποδοχές δικηγόρων και νομικών συμβούλων” κατά 3.100 ευρώ, στις “Τακτικές αποδοχές ειδικών συμβούλων και συνεργατών” κατά 10.000 ευρώ, στις “Τακτικές αποδοχές ειδικού συνεργάτη-δημοσιογράφου” κατά 2.500 ευρώ, στην “Αντιμισθία αιρετών - έξοδα παράστασης” κατά 39.500 ευρώ, στις “Επιχορηγήσεις σε αθλητικούς συλλόγους και σωματεία’’ κατά 20.000 ευρώ, στις “Επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία” κατά 10.000 ευρώ, καθώς και στα “Ανταλλακτικά μεταφορικών μέσων εκτάκτων επισκευών” κατά 28.000 ευρώ.

Για την τελευταία περίπτωση ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος διευκρίνισε πως αφορά απορριμματοφόρα που κάνουν συνολικά 100 χλμ. την ημέρα, έχοντας πολλά έξοδα (λάδια, συντηρήσεις, βλάβες). Ο ίδιος στάθηκε στο ότι δεν γίνονται πλέον σχεδόν καθόλου αναθέσεις για εργολαβίες σχετικών μηχανημάτων αλλά παρεμβάσεις με μέσα του Δήμου. Ως προς τον όρο “έκτακτα”, ο Θανάσης Βασιλόπουλος έφερε ως παράδειγμα ένα γκρέιντερ που προορίζεται για να φτιάξει ένα απομακρυσμένο δρόμο, βρίσκοντάς το οι υπάλληλοι την επόμενη μέρα με κομμένα μαρκούτσια και σπασμένα τζάμια. Για τα ποσά στους συλλόγους, ο Θανάσης Βασιλόπουλος εξήγησε πως οι 15.000 ευρώ αφορούν τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης. «Αντί να το κάναμε με διαδικασίες ανάθεσης, το κάναμε επειδή μας το ζήτησε το αρμόδιο Υπουργείο μέσω επιχορήγησης στο σύλλογο που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το πρωτάθλημα» σημείωσε. Ως προς τον ειδικό συνεργάτη-δημοσιογράφο ο Θανάσης Βασιλόπουλος υπενθύμισε πως ο Δήμος τον έχει από τη στιγμή που ο ίδιος έγινε Δήμαρχος, ενώ η Πιπίνα Κουμάντου πρόσθεσε πως οι αναπροσαρμογές που αφορούν τακτικές αποδοχές έγιναν για να ανταποκριθεί ο Δήμος στις απαιτήσεις του νέου μισθολογίου.

Για το έξτρα ποσό που προκύπτει, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης διευκρίνισε πως η μισθοδοσία είναι στάνταρ, λέγοντας πως το υπόλοιπο ποσό αφορά παρακρατήσεις από ταμεία. Για τους ειδικούς συνεργάτες, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά δύο, πρόσθεσε, πως η μισθοδοσία δεν έχει αλλάξει, εκτιμώντας όπως είπε πως είναι χαμηλή.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης καταψήφισε την τροποποίηση, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για μη επαρκείς και σαφείς αιτιολογήσεις. Ο ίδιος, στάθηκε στις εισηγήσεις που δε διευκρινίζουν πού κατανέμονται τα ποσά, αλλά και πόσοι σύμβουλοι προστίθενται. Η Πιπίνα Κουμάντου από την πλευρά της τόνισε πως η Διεύθυνση Οικονομικών είναι υποχρεωμένη να δέχεται τις εισηγήσεις, όταν αφορούν ισοσκελισμένες δαπάνες.

Ο Σπύρος Χανδρινός υπογράμμισε πως θα τον ενδιέφερε, αν ήταν υπεύθυνος οικονομικών, τι πόσα αναγράφονται, παρατηρώντας πως οι εργοδοτικές εισφορές αφορούν άλλους κωδικούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το καθαρό ποσό που λαμβάνουν οι προαναφερόμενοι. Τέλος, για το δημοσιογράφο, σχολίασε πως η αντιπολίτευση είναι μέρος του Δήμου, εκτιμώντας πως θα έπρεπε να καλύπτει και κάποιες δράσεις της.

Τ.Αν.