Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 22:13

Καλαμάτα: Πέρασε κατά πλειοψηφία η αύξηση δημοτικών τελών - Εντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου

Καλαμάτα: Πέρασε κατά πλειοψηφία η αύξηση δημοτικών τελών - Εντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου

 

Με έντονες αντιδράσεις για την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 27% πραγματοποιήθηκε απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 μ.μ., έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία κατά την οποία υπερψήφισαν την αύξηση των τελών οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, καταψήφισαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων Τζαμουράνη και Οικονομάκου, ενώ λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι της “Νέας Δυναμικής”.

Νωρίτερα εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και συνταξιούχων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ιστορικό Δημαρχείο. Αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν στην συνέχεια στην αίθουσα συνεδριάσεων για να παρακολουθήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αύξηση των τελών.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση, η δημοτική αρχή πρέπει να πληρώνει τέλος ταφής μέχρι 40 ευρώ και ότι η μελλοντική διεκδίκηση πρέπει να είναι η κατάργηση του τέλους ταφής. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει δήμαρχος που να αισθάνεται καλά παίρνοντας αποφάσεις για αύξηση δημοτικών τελών. Τόνισε πως ο Δήμος Καλαμάτας πληρώνει στην ΤΕΡΝΑ 94,25 ευρώ τον τόνο, συν τη μεταφορά, ενώ αποκάλυψε πως το τέλος ταφής, που ξεκίνησε από 20 ευρώ, το 2027 θα φτάσει τα 55 ευρώ τον τόνο!

Ο κ. Βασιλόπουλος μάλιστα, λίγο πριν την ψηφοφορία, ανέφερε “9 αλήθειες και μία δέσμευση” υπερασπιζόμενος την απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης επέκρινε τη δημοτική αρχή ότι ξεκίνησε τις αυξήσεις από τα πάρκινγκ στο Νέδοντα και την κατηγόρησε για την κατάργηση απαλλαγής από δημοτικά τέλη σε κοινότητες του Δήμου. Ζήτησε να γίνει προσπάθεια μείωσης της ποσότητας των απορριμμάτων, εντατικοποίηση ανακύκλωσης και κομποστοποίησης καθώς και να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο να μην πληρώσει το τέλος ταφής.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Οικονομάκος εξαπέλυσε επίθεση κατά των πολιτικών διαχείρισης των απορριμμάτων και σημείωσε κατηγορηματικά ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα καταψηφίσει την αύξηση των δημοτικών τελών, όπως και έγινε.