Τετάρτη, 21 Μαϊος 2025 15:30

Καλαμάτα: Στους δρόμους μεταξύ κεντρικής πλατείας και Νέδοντος οι επόμενες αναπλάσεις - Τί περιλαμβάνει το έργο

Γράφτηκε από την

Καλαμάτα: Στους δρόμους μεταξύ κεντρικής πλατείας και Νέδοντος οι επόμενες αναπλάσεις - Τί περιλαμβάνει το έργο

 

Σε εξέλιξη είναι από Δευτέρα 19 Μαΐου οι εργασίες για την ανάπλαση της οδού Βασ. Όλγας από την Αριστοδήμου έως τη συμβολή της με την Αριστομένους καθώς και της οδού Ανδρέα Σκιά, στο πλαίσιο υλοποίησης των αστικών αναπλάσεων σε κεντρικές οδούς της πόλης.

Ήδη σε φάση αποπεράτωσης βρίσκεται το τμήμα της οδού Αριστοδήμου μεταξύ Βασ. Γεωργίου και Βασ. Όλγας καθώς και στην οδό Λυκούργου Σκιά μεταξύ των οδών Αριστοδήμου & Κανάρη. Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, η ανάπλαση της οδού Αριστοδήμου θα ολοκληρωθεί στη συμβολή της με την οδό Βασ. Κων/νου. Πρόκειται σύμφωνα με το Δήμο Καλαμάτας, για το μεγάλο έργο αναπλάσεων στο κέντρο της πόλης που θα αναβαθμίσει αισθητικά & λειτουργικά το δημόσιο χώρο, εκσυγχρονίζοντας τις κεντρικές οδούς της Καλαμάτας και ενοποιώντας τες, παρέχοντας προσβασιμότητα με τη διάθεση περισσότερου δημόσιου χώρου στους πεζούς.

Το έργο περιλαμβάνει διαπλάτυνση πεζοδρομίων, νέα δίκτυα, δαπεδόστρωση με βιοκλιματικά υλικά, νέο σύγχρονο φωτισμό led, αστικό εξοπλισμό, δενδροφυτεύσεις αλλά και smart εφαρμογές. Υπενθυμίζεται πως παράλληλα με τις εργασίες ανάπλασης προηγούνται και εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΚ.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΔΟΝΤΟΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

Μετά την περάτωση της ανάπλασης του συνόλου της οδού Αριστοδήμου και των κάθετων σε αυτήν οδών όπως περιγράφησαν, σειρά έχουν και άλλοι οδοί του κέντρου της Καλαμάτας και ειδικότερα το σύμπλεγμα των οδών μεταξύ του δημοτικού Parking και της Κεντρικής Πλατείας, με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους, και τη μετατροπή τους σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας με έμφαση στην κίνηση των πεζών και τη βελτίωση της προσβασιμότητας για όλες τις ομάδες πολιτών, καθώς και την χρήση βιοκλιματικών υλικών. Μέχρι στιγμής παρεμβάσεις ανάπλασης έχουν γίνει σε: Ψαρών, Αριστοδήμου, πεζόδρομο Δ. Παπαδοπούλου, Γεωργούλη, Πολυχάρους.

Πρόκειται για το έργο «Ανάπλαση οδών στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας» της Πράξης «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικών αναπλάσεων και αναβάθμισης του κεντρικού τομέα Καλαμάτας». Εχει προϋπολογισμό 6.877.080 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και χρηματοδοτείται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.