Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 00:16

"Αναψαν τα αίματα" για τα σκουπίδια στο Δήμο Οιχαλίας

Γράφτηκε από την

Με ένταση, διαπληκτισμούς και με την απειλή να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση η πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας το απόγευμα της Τρίτης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου στο Μελιγαλά.

Το θέμα των σκουπιδιών ήταν αυτό που άναψε τα αίματα από την αρχή της συνεδρίασης. Μάλιστα ένας από τους παρευρισκόμενους πολίτες σε έντονο τόνο καταφέρθηκε εναντίον των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, σχετικά με τη χωματερή στο Μελιγαλά. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα εντός και εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων χρειάστηκε ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Μιχαλόπουλος να διακόψει για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση.

Στο σημείο αυτό η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ελένη Αλειφέρη σημείωσε πως αν δεν ηρεμήσουν τα πνεύματα και δεν επιβληθεί τάξη στην αίθουσα η παράταξή της θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση. Κι όταν κάποια στιγμή στη συνέχεια της συνεδρίασης ακούστηκαν πάλι φωνές από το ακροατήριο, ζήτησε με έμφαση "όσοι έχουν αναλάβει εργολαβικά την κατασυκοφάντησή της να σταματήσουν την εργολαβία αυτή".

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την παρουσία αρκετών πολιτών. Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ηλιακόπουλος ζήτησε ενημέρωση από τον δήμαρχο για το θέμα των σκουπιδιών, αφού τόνισε ότι η γενικότερη αντίληψη που υπάρχει είναι ότι θα πάνε στη δική τους περιοχή. Επίσης ζήτησε ενημέρωση για την θέση του γενικού γραμματέα και του Συμπαραστάτη του Πολίτη, όπως και για ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε αγροτικό δρόμο από την κατασκευή του εθνικού δικτύου στην περιοχή της Τσακώνας.

Ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης για το δρόμο τόνισε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί άμεσα σε συνεργασία με την εργολαβία. Για τους δύο νέους θεσμούς, είπε ότι θα λειτουργήσουν στο δήμο. Για το θέμα των σκουπιδιών τόνισε ότι καθημερινά είναι παρών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης γι' αυτό το θέμα προασπίζοντας τα συμφέροντα του δήμου. Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μαλαπάνη λέγοντας ότι τον διαβεβαίωσε πως στο Παλιοροβούνι δεν έρχονται τα σκουπίδια, ούτε έχει υπάρξει τέτοια απόφαση. Μάλιστα ο δήμαρχος πρότεινε να γίνει το επόμενο διάστημα μια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αυτό το θέμα.

Το θέμα των σκουπιδιών, μαζί με αυτό των πυρηνελαιουργείων, είναι από τα σημαντικότερα της περιοχής, τόνισε η κ. Αλειφέρη από την πλευρά της - η οποία επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τον περιφερειακό σχεδιασμό και σε αυτή τη βάση μετά να συνεδριάσει μετά το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παναγιώτης Παπανδρέου τόνισε ότι έχει την πληροφορία πως ο απελθών περιφερειάρχης Φ. Χατζημιχάλης έχει υπογράψει για το Παλιοροβούνι, αλλά δεν έχει τα στοιχεία.

Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στη χωματερή του Μελιγαλά. Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς σημείωσε ότι αυτή η άσχημη κατάσταση δεν υπάρχει πουθενά, σε καμία άλλη χωματερή. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του πρώην αντιδημάρχου Δημήτρη Καραμπούλα, ενώ από το ακροατήριο υπήρξαν αντιδράσεις κατά του κ. Καραμπούλα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση.

 

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

Αφού ηρέμησαν κάπως τα πράγματα, το Σώμα άλλαξε θέμα και ομόφωνα πήρε αποφάσεις για την έκδοση ψηφισμάτων, ώστε να διατηρηθούν οι σχολικές μονάδες στο δήμο, κι επίσης να παραμείνουν η ΔΟΥ Μελιγαλά και τα ΕΛΤΑ Διαβολιτσίου. Στο σημείο αυτό προκλήθηκε εκ νέου ένταση από το κοινό, και συγκεκριμένα από έναν πολίτη που είχε προκαλέσει ένταση και νωρίτερα - με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η συνεδρίαση και η ένταση να μεταφερθεί κι εκτός της αίθουσας.

Από τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στη συνέχεια, το Σώμα στάθηκε ιδιαίτερα στην προσωρινή παραλαβή του έργου ανάπλασης του Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης, με την κ. Αλειφέρη να τονίζει ότι αν υπάρχει διαφωνία για το κόστος, μπορεί να ξαναγίνει επιμέτρηση. Ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Μίτζας ζήτησε να ελεγχθεί το κόστος και να γίνει νομικός έλεγχος. Επανερχόμενη στο θέμα αυτό η κ. Αλειφέρη επισήμανε ότι, για να μη μείνει καμία σκιά, καλό είναι να ψηφίσουν την προσωρινή παραλαβή του έργου, αλλά παράλληλα να συσταθεί και επιτροπή για τον έλεγχο του έργου - πρόταση που τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

 

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΣΤΟΥΣ τ. ΔΗΜΟΥΣ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη την κατανομή των υπηρεσιακών μονάδων στις δημοτικές ενότητες. Η πρόταση που κατατέθηκε από τη δημοτική αρχή και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία είναι να λειτουργούν αυτοτελή ΚΕΠ, υπηρεσίες διοικητικές, οικονομικές και εξυπηρέτησης πολιτών σε όλες τις έδρες των πρώην δήμων, κι από εκεί και πέρα στο Μελιγαλά Ταμειακή Υπηρεσία, στο Διαβολίτσι Τεχνική Υπηρεσία, στο Δώριο Υπηρεσίες Υγείας (όταν συσταθούν) και στην Οιχαλία το Κεντρικό Γραφείο Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Η κατανομή αυτή, τόνισε ο δήμαρχος, θα είναι προσωρινή μέχρι να καταρτιστεί ο κανονισμός λειτουργίας του δήμου.

Να μείνουν ως έχουν οι υπηρεσιακές μονάδες στους πρώην δήμους, πρότεινε η κ. Αλειφέρη, και το θέμα να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου. Μπορούν, είπε, να μετακινηθούν κάποιοι υπάλληλοι αλλά όχι οι υπηρεσιακές μονάδες. Ενημέρωσε δε ότι η παράταξή της θα απέχει από την ψηφοφορία, καθώς η πρόταση που κατατέθηκε δεν είναι καλά προετοιμασμένη.

Για "μοιρασιά πολιτικής πίτας" έκανε λόγο ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Ηλιακόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα πως το θέμα είναι βιαστικό. Αλίμονο αν ξεκινάμε με τέτοιους διαχωρισμούς, επισήμανε ο Σπύρος Αδαμόπουλος - ενώ ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να γίνει η κατανομή ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο δήμος και να μπει σε μια σειρά.

 

Κ.Μπ.