Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 17:13

Ψήφισμα τοπικών συμβουλίων για τον Ευρώτα

Γράφτηκε από την

Το ψήφισμα των τοπικών συμβουλίων των παραευρώτειων οικισμών, που αφορά στη μόλυνση του ποταμού Ευρώτα, ετέθη προς συζήτηση, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα, στις 19 Ιανουαρίου 2011. 
Συγκεκριμένα, το ΔΣ Ευρώτα παρέπεμψε το εν λόγω θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, για περαιτέρω διερεύνηση και συστηματική επεξεργασία, καθώς επίσης, πλαίσιο προτάσεων για τη λύση του προβλήματος.
Το ψήφισμα των τοπικών συμβουλίων αναφέρει τα εξής:
"Ο ποταμός Ευρώτας αποτελεί σύμβολο, σημείο αναφοράς, ιστορικό μνημείο και πάνω απ’ όλα έναν ζωντανό οργανισμό που «τρέφει» το Νομό Λακωνίας.
Το Δέλτα του ποταμού Ευρώτα αποτελεί έναν από τους τελευταίους σημαντικούς υγροβιότοπους στη Νότια Ελλάδα, ο οποίος περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA.
Είναι το σημαντικότερο μέρος ξεκούρασης και διατροφής για έναν τεράστιο αριθμό μεταναστευτικών πτηνών στη Νότια Ελλάδα, αποτελεί τόπο ωοτοκίας για σημαντικό αριθμό πτηνών και ψαριών και τόπο διαβίωσης ενδημικών οργανισμών και απειλούμενων ειδών πανίδας.
Από τα νερά του Ευρώτα υδρεύονται οικισμοί, αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης του Νομού Λακωνίας και συντηρούνται αρκετές οικογένειες ψαράδων της περιοχής.
Ο ποταμός Ευρώτας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Οι παρόχθιες περιοχές με τους οικισμούς, που αιώνες τώρα συνυπάρχουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον και το Δέλτα του αποτελούν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων στα πλαίσια της ήπιας ανάπτυξης.
Ο ποταμός Ευρώτας έχει εγκαταλειφθεί και κινδυνεύει από την αδιαφορία των αρχών και τα οικονομικά συμφέροντα!
Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες για άλλη μία φορά του βιασμού του οικοσυστήματος του Ευρώτα.
Εκατοντάδες ψάρια που ασφυκτιούσαν στα μολυσμένα από τα λύματα ελαιοτριβείων και άλλων ρυπογόνων μονάδων, νερά του ποταμού έβγαιναν από το  νερό προσπαθώντας να επιβιώσουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται καταγγελίες για το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού. Η αναποτελεσματικότητα και η αναβλητικότητα της ελληνικής πολιτείας ήταν πάντα το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάδειξη και την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Καταγγέλουμε όλους όσους ρυπαίνουν αυτή τη στιγμή τον ποταμό Ευρώτα και ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να δράσουν άμεσα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν άμεσα στον εντοπισμό των ρυπογόνων μονάδων και να λάβουν τα μέτρα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Δε θα επιτρέψουμε για άλλη μια φορά να αποτελέσει το ποτάμι πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων και δοσοληψιών και να μετατραπεί σε αποδεκτή ρυπογόνων ουσιών. Το  ποτάμι είναι για όλους μας πηγή ζωής, δημιουργίας και ανάπτυξης. Οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας το φυσικό περιβάλλον που τους αξίζει. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να το κάνουμε»!

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ευρώτα


NEWSLETTER