Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 17:14

Γιαν. Γρυπιώτης: Εκρυθμη κατάσταση από τη συγκέντρωση οικονομικών μεταναστών

Γράφτηκε από την

Επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, απέστειλε ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης, με θέμα την αθρόα εισροή οικονομικών μεταναστών και την ελλιπή, προς τούτο, αστυνόμευση που παρατηρείται στην περιοχή.
Ειδικότερα, αφού ενημέρωσε για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρεια του δήμου και την αδυναμία αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης, ο κ. Γρυπιώτης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.
Παρατίθεται ακολούθως το πλήρες κείμενο της επιστολής:  


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

«Με γνώμονα την πεποίθηση ότι, βασικό στοιχείο και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση ομαλότητας, κοινωνικής ευταξίας και ισορροπίας σε μια δημοκρατική ευνομούμενη πολιτεία, πρώτιστο ρόλο διαδραματίζουν οι φορείς Προστασίας του Πολίτη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα κάτωθι:
Ο διευρυμένος πλέον Δήμος Ευρώτα, τον οποίον έχω την τιμή να υπηρετώ και να εκπροσωπώ ως νεοεκλεγείς Δήμαρχος, συνιστά ένα δήμο κεντρικό, παραγωγικό και κατεξοχήν αγροτικό στο σύνολό του, η περιφέρεια του οποίου βασίζεται στην αγροτική παραγωγή, καθώς η τελευταία αποτελεί το βασικό εισόδημα των πολιτών.
Κατόπιν τούτου, υπάρχει αθρόα προσέλευση οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι εισέρχονται ακράτως, με σκοπό την απασχόλησή των, στα αγροκτήματα της ευρύτερης περιοχής.
Το γεγονός αυτό καθαυτό συνιστά ένα μεγάλο "αγκάθι" για την περιοχή μας, καθώς η πλειονότητα των μεταναστών εισρέει δι' ανόμου τρόπου, χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί ταυτοποίηση ή οποιοδήποτε άλλο νόμιμο μέσο για την παραμονή των, στο δήμο μας.
Παραβατικότητα, οικονομικές απολαβές υπό τη μορφή "μαύρου χρήματος", εμφάνιση κρουσμάτων νόσων, όπως ελονοσία και φυματίωση, με κίνδυνο αύξησης και πολλαπλασιασμού τους, ασέλγεια και άσεμνες πράξεις δημοσία θέα κλπ είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες που προκαλεί η παράνομη και ανεξέλεγκτη παραμονή των μεταναστών στην περιοχή μας. (Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο αριθμός των προαναφερθέντων ανέρχεται σε 2.000).
Αποκορύφωμα, δε, στάθηκε η διαδήλωση – πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η κοινότητα των οικονομικών μεταναστών (1.700 τον αριθμό) κατά το μήνα Ιούνιο, όταν οι τελευταίοι αναγκάστηκαν, ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση, να εγκαταλείψουν τις προσωρινές εστίες διαμονής τους, τις οποίες είχαν με παράνομο τρόπο ενοικιάσει -κατά κεφαλήν παρακαλώ- γηγενείς της περιοχής, έχοντας ως αποκλειστικό κίνητρο την οικονομική εκμετάλλευση.  Κάνουμε λόγο για ταυτόχρονη παραμονή πλέον των πενήντα μεταναστών στον ίδιο χώρο, υπό άθλιες κι επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.
Το Αστυνομικό Τμήμα Σκάλας, από την πλευρά του, αδυνατεί, παρά τις συνεχείς και αλλεπάλληλες εκκλήσεις - αιτήματά μας, να ανταπεξέλθει στο συντονισμό της υπάρχουσας και δύσκολης αυτής κατάστασης, επικαλούμενο την έλλειψη - ανεπάρκεια προσωπικού, για την ελλιπή αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής.
Ως εκ τούτου, το οικείο Α.Τ. δε δύναται να παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες ασφάλειας στους δημότες, για την πρόληψη παραβατικότητας κι εγκληματικότητας.
Θεωρούμε ότι, η εκτέλεση καθηκόντων από υπηρεσίες όπως τα Α.Τ. οφείλει και πρέπει να βασίζεται κυρίως στην πλήρη επάνδρωσή τους, καθώς επίσης στην άμεση ενεργοποίησή των, ιδίως για ζητήματα που θίγουν την κοινωνική ισορροπία μιας περιοχής.
Μιλούμε παράλληλα και για θέματα που άπτονται υγειονομικών διατάξεων, όπως για παράδειγμα, η διοχέτευση διαφόρων λυμάτων στους δρόμους - προερχόμενων από τις εστίες των μεταναστών, οι οποίες στερούνται της απαραίτητης πολεοδομικής υποδομής. Ζητήματα, τα οποία χρήζουν, αν μη τι άλλο, άμεσης επίλυσης, για την αποφυγή εξάπλωσης ασθενειών και κατά συνέπεια διόγκωσης του υπάρχοντος προβλήματος. 
Ως Δήμαρχος στο νέο Δήμο Ευρώτα, έχω δεσμευθεί πολλάκις για αξιοπρεπή - ειρηνική διαβίωση, κοινωνική ισορροπία και ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή. Οι συνεργάτες μου κι εγώ γνωρίζουμε πολύ καλά την ευαισθησία από την οποία χαρακτηρίζεται το ζήτημα των οικονομικών μεταναστών, και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, απορρίπτουμε κάθε ακρότητα από όπου κι αν προέρχεται. Καταδικάζουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία, διεκδικούμε όμως κοινωνική ευταξία και ομαλότητα.
Παρακαλώ όπως προβείτε άμεσα στις δικές σας απαραίτητες ενέργειες, με σκοπό την οριστική επίλυση του προβλήματος».

Ο Δήμαρχος Ευρώτα
Ιωάννης Γ. Γρυπιώτης