Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011 00:44

Ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Δ.Σ. Κυπαρισσίας για τη δόμηση στη Natura

Γράφτηκε από την
Ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Δ.Σ. Κυπαρισσίας για τη δόμηση στη Natura

Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης απασχόλησαν κατά κύριο λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, στην πρώτη του συνεδρίαση, το απόγευμα της Παρασκευής. Καταρχήν, ομόφωνα το Σώμα εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στον αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας για τη μη απομάκρυνση της ειρηνοδίκου Πλαταμώδους, αφού έτσι όλη η περιφέρεια του Πρωτοδικείου θα μείνει με ένα ειρηνοδίκη. Επίσης, το Δ.Σ. εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του και μάλιστα αποφασίστηκε μετά από πρόταση του δημάρχου, η συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενη από το δήμαρχο Κώστα Κόλλια, τους επικεφαλής των δύο παρατάξεων Δημήτρη Σωτηρόπουλο και Σαράντο Κουκούμη, τους δικηγόρους - δημοτικούς συμβούλους Παναγιώτη Τσίγγανο και Θανάση Πετρόπουλο, όπως και το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, ώστε από κοινού να συντονίσουν τη δράση τους.
Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιμιλιανός Σεκλός σημείωσε ότι όλες οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και το γ.γ. του υπουργείου, έχουν αποβεί άκαρπες, ''δεν μπορεί, τόνισε, να καλυφθεί όλη η περιοχή με ένα μόνο ειρηνοδίκη'', σημειώνοντας παράλληλα ότι ο σύλλογός τους αποφάσισε αποχή διαρκείας για αυτό το ζήτημα, αλλά και για το ζήτημα του ανοίγματος του επαγγέλματός τους.
Την πλήρη συμπαράστασή του εξέφρασε καταρχήν ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος παρατηρώντας ωστόσο ότι οι κινητοποιήσεις θα έπρεπε να είχαν αρχίσει από την πρώτη στιγμή. Ενώ και ο Σαράντος Κουκούμης επισήμανε ότι θα πρέπει ο δήμος να συντονιστεί με τον αγώνα των δικηγόρων.
Επίσης, το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κατατεθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που αφορά τη δόμηση στις περιοχές ''Natura'', αφού επισημάνθηκε ότι η αρτιότητα των 10 στρεμμάτων είναι καταστροφική για τις περιοχές αυτές. Στην εισήγησή του μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, ο οποίος αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, τόνισε ότι στον πρώην Δήμο Αυλώνα με το ΣΧΟΑΠ που έκανε έδειξε ότι σέβεται το περιβάλλον κάτι που γίνεται και σήμερα από το νέο δήμο και είχε ορίσει το όριο στα 8 στρέμματα, ενώ υπογράμμισε ότι ένα κρίσιμο σημείο του νομοσχεδίου που δεν έχει αναδειχθεί, είναι ότι καταργεί όλες τις εξαιρέσεις που υπήρχαν και έδιναν αρτιότητα σε ένα οικόπεδο.
''Καταστρέφει το όνειρο του Ελληνα πολίτη το νομοσχέδιο αυτό'', σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Σωτηρόπουλος, ''αφού κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα υπάρχει μικρός κλήρος, με τα 4 στρέμματα δεν υπάρχει καμία καταστροφή του περιβάλλοντος'', είπε υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι με το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει η κερκόπορτα για τους έχοντες και κατέχοντες να αρπάξουν τις μικρές ιδιοκτησίες.
''Αν θέλουμε πραγματική προστασία των περιοχών αυτών, τόνισε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης, πρέπει να απαγορευτεί κάθε δόμηση. Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί, οι μικρές ιδιοκτησίες να παρθούν από το κράτος αποζημιώνοντας τους ιδιοκτήτες και να γίνουν δημόσια περιουσία''.
Την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο με τοποθετήσεις τους εξέφρασαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Φιλντίσης, ο οποίος  σημείωσε ότι έτσι δημιουργούνται τσιφλίκια, ο  Θανάσης Πετρόπουλος που πρότεινε κοινό αγώνα με τους υπόλοιπους δήμους, ο Σωτήρης Μπακούρος ο οποίος είπε ότι η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση, ο Γιώργος Σαμπαζιώτης τόνισε ότι καταρχήν χρειάζεται καταγραφή του περιβάλλοντος, ο Γιώργος Γαλάνης πρότεινε συνεργασία με το Δήμο Ζαχάρως, καθώς η περιοχή ''Natura'' είναι ενιαία στην περιοχή, ο Γιάννης Αδρακτάς τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμένη αντίδραση.
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε αποφάσεις για την εμποροπανήγυρη του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά, εγκρίνοντας τις σχετικές αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, όπως και ποσό δαπάνης 12 χιλ. ευρώ, την κατανομή των οποίων ανέλυσε στο Σώμα η δημοτική σύμβουλος Παρασκευή Παντελάκη. Βασικές διαφοροποιήσεις φέτος θα είναι η διοργάνωση της εμποροπανήγυρης απευθείας από το δήμο, αλλά και η πραγματοποίηση δεξίωσης στο Δημαρχείο αντί για το καθιερωμένο γεύμα.
Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η πρόσληψη 41 ατόμων ως προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα, προσλήψεις οι οποίες, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης, θα είναι με 8μηνη διάρκεια και θα ακολουθήσουν τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Τη διαφωνία του εξέφρασε ο Σαράντος Κουκούμης τονίζοντας ότι οι περισσότερες από τις θέσεις αυτές είναι πάγιες και διαρκείς, για αυτό θα πρέπει να καλυφθούν από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Επίσης,  συγκροτήθηκε επιτροπή για την διοργάνωση αποκριάτικων εκδηλώσεων, οι οποίες, όπως τόνισε ο κ. Κόλλιας, θα γίνουν σε όλο το εύρος του δήμου, ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν. Την επιτροπή αποτελούν οι δημοτικοί σύμβουλοι Παρασκευή Παντελάκη, Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος, Σαράντος Κουκούμης και Κώστας Αγγελόπουλος. Τέλος, αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα ώστε να μην καταργηθεί καμία από τις υπάρχουσες Δ.Ο.Υ. του Δήμου Τριφυλίας.
Και ενώ η συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων διήρκεσε 3 ώρες και 20 λεπτά, τα ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν μέσα σε μισή ώρα, καθώς τα περισσότερα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Τα κυριότερα από τα οποία ήταν: ο ορισμός επιτροπών για τη διενέργεια διαγωνισμών προμηθειών και αξιολόγηση προσφορών και αποτελεσμάτων διαγωνισμών προμηθειών, η οποία αποτελείται από υπαλλήλους του δήμου, όπως και η επιτροπή παραλαβής προμηθειών.
Διαφωνίες από την αντιπολίτευση υπήρξαν στον ορισμό επιτροπής παραλαβής έργων αξίας μέχρι 6 χιλ. ευρώ, όπου από το δήμαρχο προτάθηκε και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι που προβλέπονται να συμμετέχουν σε αυτή να είναι από την πλειοψηφία. Σε παρέμβασή του ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε απευθυνόμενος στο δήμαρχο ότι μιας και είναι υπέρ της διαφάνειας, πρέπει να το κάνει πράξη, συμμετέχοντας και ένας σύμβουλος από την αντιπολίτευση. Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο κ. Κουκούμης πρότεινε την συμμετοχή της αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Πετρόπουλος σημείωσε πως αυτό είχε γίνει πράξη στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας και δεν είχε υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Επίσης, ο Παναγιώτης Τσίγγανος υποστήριξε ότι όπου είναι να συμμετέχει η αντιπολίτευση, το προβλέπει ο νομοθέτης.
Κλείνοντας το θέμα στο σημείο αυτό, ο δήμαρχος τόνισε  ότι για επειδή για εκείνον η διαφάνεια είναι λόγος τιμής, απέσυρε την πρόταση, ώστε να βρεθεί η φόρμουλα συμμετοχής και της αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια ομόφωνα εγκρίθηκαν οι μονομελείς επιτροπές για την παραλαβή έργων άνω των 6 χιλ. ευρώ, όπου τακτικό μέλος ορίστηκε ο Δημήτρης Μπασδάνης, με αναπληρωματικό τον Θεόδωρο Δεληγιάννη. Στην επιτροπή παραλαβής εργασιών και μεταφορών τακτικό μέλος ορίστηκε ο Παναγιώτης Σουρέτης, με αναπληρωτή τον Καλλίνικο Κυριακουλόπουλο. Στην επιτροπή διενέργειας δημοπρασιών για εκποίηση ή εκμίσθωση πραγμάτων του δήμου τακτικά μέλη ορίστηκαν οι Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, Σαράντος Κουκούμης, Χαράλαμπος Παγάνης, με αναπληρωματικούς τους Ιωάννη Βασιλόπουλο, Θεόδωρο Δεληγιάννη και Σπύρο Χρονόπουλο.
Στο συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας του δήμου, πέρα από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Φιλντίση, τακτικά μέλη ορίστηκαν ο Γιάννης Αδρακτάς και ο Βασίλης Αθανασόπουλος με αναπληρωματικούς τους Παναγιώτη Σουρέτη και Κώστα Αγγελόπουλο

Κ.Μπ.


NEWSLETTER