Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 21:37

Χρέος 2,3 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Μεσσήνης από δάνειο της Κοινότητας Πεταλιδίου

Γράφτηκε από την

Χρέος 2,3 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο προέκυψε από το... πουθενά για το Δήμο Μεσσήνης, ο οποίος -όπως τελικά έγινε γνωστό- το... κληρονόμησε από την Κοινότητα Πεταλιδίου, που είχε συνάψει δάνειο το... 1983.
Αυτό ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, λέγοντας ότι μόλις την Τρίτη έλαβε στα χέρια του μια ατομική ειδοποίηση από τη ΔΟΥ Μεσσήνης, σύμφωνα με την οποία ο δήμος έχει αυτή την τεράστια οφειλή προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Μάλιστα, ο δήμαρχος αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατόν οι προγενέστεροι ΟΤΑ να μην ασχοληθούν έκτοτε για την εξυπηρέτηση του χρέους, το οποίο -όπως τόνισε- υπονομεύει κάθε σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, τουλάχιστον για φέτος.
Ο Στ. Αναστασόπουλος είπε ότι ήδη έχει ζητήσει από τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά -στη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης μαζί του- να παρέμβει ώστε να υπάρξει ρύθμιση του χρέους, με την όποια δυνατή έννοια. Χθες, πρόσθεσε, θα έστελνε στο συμπατριώτη μας κυβερνητικό και σχετική επιστολή.
Εξηγώντας ο δήμαρχος σημείωσε ότι μετά από τη σχετική έρευνα στη ΔΟΥ Μεσσήνης και στο τοπικό υποκατάστημα της ΑΤΕ, αποκαλύφθηκε ότι η πρώην Κοινότητα Πεταλιδίου είχε το 1983 και το 1986 πάρει δάνειο συνολικού ύψους 170.000.000 δραχμών από την ΑΤΕ Μεσσήνης προκειμένου να εκτελέσει αρδευτικό έργο στην πηγή Περέικο Κεφαλάρι.
Σύμφωνα με το Στ. Αναστασόπουλο, «η Κοινότητα Πεταλιδίου για την ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου εκχώρησε στην ΑΤΕ τη στρεμματική εισφορά που θα επέβαλε κάθε χρόνο στους ωφελούμενους από το έργο παραγωγούς, το ετήσιο ύψος της οποίας θα καθοριζόταν στο 130% της ετήσιας δόσης του δανείου. Επίσης, η Κοινότητα Πεταλιδίου υποσχέθηκε τη σύνταξη ονομαστικών βεβαιωτικών καταστάσεων με τα ύψη των κατά χρόνο στρεμματικών εισφορών και την υποβολή τους στην ΔΟΥ Μεσσήνης για την είσπραξή τους με τη διαδικασία είσπραξης των δημοσίων εσόδων και με την υπόδειξη στη ΔΟΥ ότι το προϊόν των εισπράξεων θα εξυπηρετεί κατά απόλυτη προτεραιότητα την τοκοχρεωλυτική δόση του δανείου. Επίσης, συμφωνήθηκε ότι οποιαδήποτε επιδότηση, επιχορήγηση κ.ο.κ. που θα αποδιδόταν στο μέλλον στην Κοινότητα Πεταλιδίου για το παραπάνω έργο, θα εκχωρείται σε πίστωση του δανείου».
Καταλήγοντας ο δήμαρχος Μεσσήνης, σημείωσε ότι η ΑΤΕ έχει εισπράξει πλέον την απαίτησή της από το Ελληνικό Δημόσιο με συνέπεια να φαίνεται στη ΔΟΥ Μεσσήνης ότι η Κοινότητα Πεταλιδίου, εν συνεχεία ο καποδιστριακός Δήμος Πεταλιδίου και σήμερα ο καλλικρατικός Δήμος Μεσσήνης, οφείλουν σήμερα το συνολικό ποσό 678.796,83 ευρώ -το οποίο με τις προσαυξήσεις ύψους 1.642.365,84 ευρώ ανέρχεται στο συνολικό ύψος των 2.321.162,67 ευρώ.
Β.Γ.Μ.