Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014 08:45

Ιστορικό ντοκιμαντέρ για το Δήμο Μεσσήνης

Γράφτηκε από την

Την καταγραφή του ιστορικού του παρελθόντος σε ντοκιμαντέρ στοχεύει ο Δήμος Μεσσήνης, που υπέβαλε πρόταση σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό τη διάσωση για τις νεότερες γενιές της ιστορικής μνήμης του τόπου, αλλά και της ανάπτυξης ευρωπαϊκής συνείδησης.

Συγκεκριμένα η πρόταση που υπέβαλε η δημοτική αρχή έχει θέμα «Καταγράφοντας το παρελθόν, χτίζοντας το μέλλον» και όπως είπε στην "Ε" ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 42.750 ευρώ και διάρκεια 18 μήνες. Η πρόταση περιλαμβάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες με διάρκεια 3 μήνες. Πιο αναλυτικά σε αυτό το διάστημα των 3 μηνών «θα απασχοληθούν 5-6 άτομα αντίστοιχης ειδικότητας (ιστορικοί, κοινωνιολόγοι κ.ά.) όπου θα κάνουν την έρευνα σχετικά με τις πληροφορίες που υπάρχουν 1) στα Αρχεία του Κράτους 2) σε σχετικούς συλλόγους θυμάτων 3) στο Διαδίκτυο, κάνοντας παράλληλα επαφές με άλλες χώρες και 4) αναζήτηση μαρτυριών στην περιοχή», είπε ο κ. Αθανασόπουλος. Και πρόσθεσε ότι «προβλέπονται κάποιες προμήθειες όπως μαγνητόφωνα και laptop». Οσον αφορά την κυρίως δράση του προγράμματος η διάρκειά του θα είναι 15 μήνες και θα πρέπει να παραδοθούν από το δήμο: Ενα ντοκιμαντέρ από διακεκριμένο σκηνοθέτη ο οποίος θα καταγράψει τις ιστορικές μαρτυρίες και τα γεγονότα. «Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί σε ανοικτή εκδήλωση και επίσης στόχος είναι να αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία μας», είπε ο αντιδήμαρχος. Ενώ «στη συνέχεια προβλέπεται ότι το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί στο εξωτερικό, σε χώρα η οποία έχει αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα». Επίσης θα πρέπει να παραδοθεί «ένας ψηφιακός χάρτης στον οποίο θα φαίνονται όλα τα μνημεία του δήμου και θα αναφέρεται και η ιστορία των περιοχών. Ο χάρτης θα αναρτηθεί στο site του Δήμου Μεσσήνης», πρόσθεσε.

Και είπε στη συνέχεια ότι το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Ευρώπη για τους πολίτες», στοχεύει «στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μνήμη, την κοινή ιστορία και τις αξίες καθώς και τον σκοπό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή την προαγωγή της ειρήνης, των αξιών της και της ευημερίας των λαών της μέσα από την τόνωση του διαλόγου, του προβληματισμού και της ανάπτυξης δικτύων». Καθώς και «στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά σε ενωσιακό επίπεδο, με υποβοήθηση των πολιτών να κατανοήσουν τη διαδικασία χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. και με την προώθηση ευκαιριών για κοινωνική και διαπολιτισμική δράση και εθελοντισμό».

ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ERASMUS +» O ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Επίσης, ο Δήμος Μεσσήνης σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Erasmus +». «Είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας», εξήγησε ο αντιδήμαρχος. Και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αφορά όλα τα κράτη μέλη, θα διαρκέσει συνολικά 7 έτη και ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει σε 14,7 δισ. ευρώ.

Η καταληκτική προθεσμία υποβολής αίτησης για το πρόγραμμα είναι η 26η Ιουνίου. Ο Δήμος Μεσσήνης προτίθεται να υποβάλλει αίτηση στο πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 100.000 ευρώ και «έχοντας ως στόχο την ανάδειξη, αναβάθμιση και διεθνοποίηση του Μαραθωνίου της Μεσσήνης. Η αίτηση θα γίνει απ’ ευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφόσον εγκριθεί η πρότασή μας η χρηματοδότηση θα γίνει κατ’ ευθείαν από κονδύλια της Ε.Ε.», είπε καταλήγοντας ο Γιώργος Αθανασόπουλος.

Ν.Κ.