Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2014 08:45

Δύο εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης στη Μεσσήνη

Δύο εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης στη Μεσσήνη

Δύο εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης διοργανώνονται στη Μεσσήνη το επόμενο δεκαπενθήμερο από συλλόγους της πόλης, η πρώτη το Σάββατο 12 Ιουλίου στο αμφιθέατρο του πάρκου από το Σωματείο Εθελοντών και η δεύτερη μία εβδομάδα αργότερα, στις 19 του μήνα, στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής από τον Σύλλογο των απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος».

Συγκεκριμένα, η πρώτη εκδήλωση, είναι μια μουσική χορωδιακή βραδιά, αφιερωμένη στη Μεσσήνη, με τίτλο «Πάμε σαν άλλοτε» και θα λάβει χώρα το Σάββατο 12 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του πάρκου. Διοργανωτής είναι το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης, που συμπληρώνει φέτος 8 χρόνια δράσης και προσφοράς.

Στην εκδήλωση θα μετάσχει -υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γ. Ζέρβα- χορωδία που θα αποδώσει τραγούδια από τον μεσοπόλεμο μέχρι και το τέλος του περασμένου αιώνα, ενώ το χορευτικό έχει επιμεληθεί ο Γ. Χατζηγιαννόπουλος και το βίντεο που θα προβληθεί ο Γ. Λάσκαρης. Ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης, εξ άλλου, θα μιλήσει για το ιστορικό της Χορωδίας Μαντολινάτας της Μεσσήνης.

Την χορωδία που θα πάρει μέρος στην εκδήλωση αποτελούν οι Μπάμπης Βασιλαδιώτης, Τάσος Βασιλαδιώτης, Πάνος Δασκαρόλης, Βούλα Δουρούμη, Βασίλης Θεοφιλόπουλος, Ευγενία Θεοφιλοπούλου, Διονύσιος Θωμόπουλος, Χρυσάνθη Κοσμίδη, Τάκης Κουρής, Αγγελική Κουσταλούπη, Νικόλαος Μουρίκης, Μίμης Μπένος, Μαρίνα Μπένου, Δημήτρης Μπουσούνης, Ιωάννης Νικητόπουλος, Νίκος Νικητόπουλος, Γιώργος Νικητόπουλος, Στέλλα Νικητοπούλου, Μαίρη Ξενόγιαννη - Πάσσαρη, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Τάκης Παπαγιαννόπουλος, Ανδρέας Σταθόπουλος, Χαρίλαος Σταθόπουλος, Νικόλαος Τερζής, Κατερίνα Τσικρικού, Δημήτριος Χαρλέπας, Παύλος Χρονόπουλος.

 

ΠΑΝ. ΣΚΟΥΦΗΣ

Το Σάββατο 19 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ, στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, ο Σύλλογος των απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος» διοργανώνει «Βραδιά Λόγου και Μουσικής», τιμώντας έναν σημαντικό άνθρωπο της επιστήμης και της τέχνης, τον Παναγιώτη Σκούφη, ο οποίος κατάγεται από το Τρίκορφο και πέρασε τα γυμνασιακά του χρόνια στη Μεσσήνη.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, «ο Παν. Σκούφης είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία στην Ευρώπη για νομικές σπουδές, εργάστηκε στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι και άσκησε την δικηγορία στην Αθήνα. Ως άνθρωπος των γραμμάτων έκανε αρκετές μεταφράσεις θεατρικών έργων από την γερμανική γλώσσα που παίχτηκαν σε θέατρα των Αθηνών.

Πρόσφατα έγραψε δύο αυτοβιογραφικούς τόμους με τίτλο "Τα σταυροδρόμια της ζωής". Το πρώτο μέρος του νέου βιβλίου του περιγράφει τη ζωή στα ορεινά χωριά της Μεσσηνίας την 10ετία του 1930 και είναι ένα πραγματικό ντοκουμέντο για τον τρόπο που επιβίωναν οι άνθρωποι στα χωριά στον μεσοπόλεμο, τον πολλαπλό ρόλο της γυναίκας κ.ά. Με αυτό το βιβλίο, που επιλέξαμε να εκδώσουμε, εμπλουτίζουμε την Βιβλιοθήκη του "Παμίσου», με βιβλία που αφορούν την γενέτειρά μας Μεσσήνη, το Νησί μας» αναφέρει ο σύλλογος, υπενθυμίζοντας ότι «ήδη, έχουμε εκδώσει το 2003 άλλο ένα βιβλίο του Π. Σκούφη με τίτλο "Αναμνήσεις από το Νησί"».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, για τον συγγραφέα και το βιβλίο του «Σταυροδρόμια της Ζωής», ο ακαδημαϊκός Απόστολος Γεωργιάδης, ο ομότιμος καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεμιστοκλής Σ. Ξανθόπουλος και ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Μπρεδήμας, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Βάσια Σαραντοπούλου.

 

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει μουσική βραδιά με θέμα «Δρόμοι παλιοί», με τον Γιάννη Θωμόπουλο.