Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 12:03

Απάντηση Γιαννημάρα για τη λειψυδρία στο Νεοχώρι

Απάντηση Γιαννημάρα για τη λειψυδρία στο Νεοχώρι

Απάντηση σε ρεπορτάζ της "Ε" αναφορικά με το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας σε περιοχές της Μάνης εξέδωσε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Στις 17 Ιουλίου 2014 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Μάνης πραγματοποιήθηκε συνάντηση κατοίκων του Νεοχωρίου και του δημάρχου, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για το θέμα της έλλειψης του νερού που αντιμετώπιζε τις τελευταίες ημέρες η συγκεκριμένη Τοπική Κοινότητα. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκε και ο δημοσιογράφος σας, κ. Γιάννης Σινάπης.

Την επόμενη ημέρα, 18 Ιουλίου 2014 και στη σελίδα 9 της έγκριτης εφημερίδας σας, υπήρξε ρεπορτάζ του κ. Σινάπη που αφορούσε σε ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού σχετικά με την εν λόγω συνάντηση.

Επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε και από τη δική μας σκοπιά την ενημέρωση του κοινού, συμπληρώνουμε το ρεπορτάζ με τα παρακάτω στοιχεία, αφού αυτά δεν αναφέρθηκαν:

Σε σημείο του ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στη συνάντηση «…δεν έλειψαν και εντάσεις…», χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στο λόγο. Εμείς, επειδή θεωρούμε το λόγο ουσιαστικό, ενημερώνουμε ότι ο δήμαρχος αντέδρασε έντονα, όταν δημότης αμφισβήτησε (με ανάλογη λέξη), την αλήθεια των λόγων του. Επειδή πιστεύουμε ότι στη σημερινή εποχή δεν συναντάει κάποιος εύκολα το γεγονός να υποστηρίζεται η αλήθεια με πάθος, χωρίς υπολογισμό πολιτικού κόστους ή παρουσίας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θεωρούμε ότι εάν δεν επαινείται η συγκεκριμένη περίπτωση, τουλάχιστον το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται για αυτή.

Οι ενστάσεις των διαμαρτυρομένων αφορούσαν, κυρίως, στην απουσία εφεδρικής αντλίας και η απάντησή μας ήταν ότι για να χρησιμοποιηθεί εφεδρική αντλία, απαιτείται γεώτρηση, μέσα στην οποία να τοποθετηθεί. Η δημοτική αρχή, ανάμεσα στην επιλογή «κόστος γεώτρησης και εφεδρική αντλία σε μια γερασμένη -από πλευράς απόδοσης- γεώτρηση» ή «νέα γεώτρηση για εξεύρεση νέας ποσότητας νερού», επέλεξε τη δεύτερη, δικαιώθηκε και αμέσως προέβη σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την αξιοποίησή της. Εμείς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια αυτή και στη δικαίωσή της, αφού οι ποσότητες νερού που βρέθηκαν είναι εντυπωσιακές.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο ιστορικό της διαδικασίας για την αγορά νέας αντλίας και ζήτησε -για την αλήθεια των αναφερομένων- την επιβεβαίωση από τον ταμία του δήμου. Σε κανένα σημείο της τοποθέτησής του και της επιβεβαίωσης, δεν αναφέρθηκε ότι η υπηρεσία επιτρόπου ήταν η αιτία της καθυστέρησης αγοράς της αντλίας. Αλλωστε, είναι τελείως διαφορετική η αποστολή της και εμείς απευθυνθήκαμε στην αντικαταστάτρια του επιτρόπου, η οποία και μας έδωσε τη συμβουλή της, την οποία και ευχαριστούμε, γιατί θα μπορούσε να μην μας την είχε δώσει, ακολουθώντας την απόλυτη τυπικότητα.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το χαρακτηρισμό του δημάρχου ως «κάτω» στη 12η σελίδα της «Ελευθερία Σαββατοκύριακο» της 19ης-20 Ιουλίου 2014 και στο θέμα «Ανω - Κάτω», θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι ήταν άστοχος (χωρίς να επιζητούμε ιδιαίτερες τιμητικές διακρίσεις), επειδή η κυρίαρχη προσπάθεια της θητείας του αφορούσε σε ενέργειες για εξεύρεση νερού. Και παρά το γεγονός ότι είχε μικρή θητεία, πέτυχε την εύρεσή του σε εντυπωσιακές ποσότητες και άμεσα σύναψε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την άμεση αξιοποίησή του. Γιατί, λοιπόν, έπρεπε να πιέσει τον οποιονδήποτε, αφού ενεργούσε, είχε αποτέλεσμα και η Περιφέρεια προχώρησε άμεσα στη συνεργασία για αξιοποίηση της πραγματοποιηθείσας γεώτρησης; Αυτό αποδεικνύει ότι για τη δημοτική αρχή, το θέμα του νερού δεν ήταν ελάσσονος σημασίας, αλλά υψίστης προτεραιότητας που θα βοηθούσε στην επίλυση της λειψυδρίας, στο σεβασμό του δικαιώματος παροχής νερού και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Εάν αυτό δεν θέλει επιβράβευση, τότε ποιο θέλει;"

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης

 

Δημήτρης Γιαννημάρας