Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011 03:47

Διαψεύδουν τα περί μετώπου κατά της Καλαμάτας Αναστασόπουλος - Καφαντάρης - Γιαννημάρας - Μπάμης

Γράφτηκε από την

«Δεν έχουμε κόντρα με την Καλαμάτα, ούτε δημιουργούμε "μέτωπο" εναντίον του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Διεκδικούμε όμως τα συμφέροντα των δήμων μας».
Την πιο πάνω δήλωση έκαναν χθες το μεσημέρι οι 4 από τους 5 δημάρχους των περιφερειακών δήμων του νομού που συναντήθηκαν στο Δημαρχείο Μεσσήνης - καθώς ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας δεν παρέστη, λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων» όπως εξήγησε ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος.
Οι 4 δήμαρχοι ενέκριναν κείμενο επιστολής προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, με την οποία ζητούν να τροποποιηθεί η διάταξη του «Καλλικράτη» που δίνει «προίκα» τους υπαλλήλους των ΤΥΔΚ και των Διευθύνσεων Γεωργίας αποκλειστικά στους δήμους της έδρας κάθε νομού ή σε ΟΤΑ όπου ήδη λειτουργούσαν τα αντίστοιχα γραφεία. Ζητούν παράλληλα να δίνεται το δικαίωμα και στους περιφερειακούς δήμους να διεκδικήσουν πιστώσεις από το περιφερειακό πρόγραμμα για αστικές αναπλάσεις.
Η επιστολή απευθύνεται επίσης στους υφυπουργούς Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο και Οικονομίας Δημήτρη Κουσελά, στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρη Στεφάνου και στους βουλευτές Μεσσηνίας.
«Ζητάμε όπως προωθήσετε άμεσα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίδει την δυνατότητα σε υπαλλήλους των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων -όπως μηχανικούς, γεωπόνους κ.λ.π.- καθώς και υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ), με την συναίνεση προς τούτο του περιφερειακού δήμου, να μετατάσσονται στο δήμο αυτό. Τούτο θα δώσει τη δυνατότητα στους δήμους μας να λειτουργήσουν άμεσα τις νέες υπηρεσίες (π.χ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολεοδομίας, Πρόνοιας κ.ά.) που προβλέπονται από το νόμο, και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

«ΛΑΘΟΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ»


«Με την Καλαμάτα είμαστε μαζί και διεκδικούμε από κοινού για το συμφέρον της Μεσσηνίας, ιδιαίτερα όσον αφορά το πρόβλημα των απορριμμάτων», παρατήρησε ο Στάθης Αναστασόπουλος - ο οποίος μετά από σχετική ερώτηση πρόσθεσε τα εξής:
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για δημιουργία εντυπώσεων. Διεκδικούμε βεβαίως, αλλά όχι σε βάρος της Καλαμάτας, μια στοιχειώδη στελέχωση νευραλγικών υπηρεσιών -τις οποίες ο "Καλλικράτης" επιτάσσει να δημιουργήσουμε- όπως η Πολεοδομία, που συνιστά κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο».
Ο δήμαρχος Μεσσήνης τόνισε, παράλληλα, ότι οι περιφερειακοί δήμοι έχουν σοβαρή έλλειψη τεχνικού προσωπικού -όπως μηχανικοί και γεωπόνοι- αλλά και κοινωνικών επιστημόνων, τη στιγμή που η Καλαμάτα ενδεχομένως να έχει παραπάνω από όσους χρειαζόταν.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης:
«Η συνάντηση δεν είχε στόχο να βρεθούμε απέναντι από κανέναν. Ομως, στους μικρότερους περιφερειακούς δήμους υπάρχουν ιδιαιτερότητες -ελάχιστο προσωπικό και λιγότεροι πόροι- που αποκλείουν την ισόρροπη ανάπτυξη. Αυτό που ζητάμε είναι να γίνει η κατανομή των υπαλλήλων ανάλογα με τις ανάγκες που υφίστανται, ώστε να στηριχτούν και στην πράξη οι μικρότεροι δήμοι», τόνισε.
«Δεν ανήκω σε κανένα "μέτωπο", υπηρέτησα για χρόνια την Καλαμάτα, σέβομαι το δήμο της και εκτιμώ ιδιαίτερα το δήμαρχό της» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας. Αναφερόμενος δε στο σκοπό της χθεσινής συνάντησης, σημείωσε:
«Οι περιφερειακοί δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, όταν υποτίθεται ότι ο "Καλλικράτης" επιδιώκει την αναβάθμισή τους. Αναρωτιέμαι λοιπόν, πώς θα επιβιώσει ο δικός μου δήμος με έναν μόνο μηχανικό ώς το 2013, καθώς μέχρι τότε δεν επιτρέπονται προσλήψεις; Πώς θα στελεχώσω ώς το τέλος του 2012 τις δομές που ο ίδιος ο "Καλλικράτης" επιβάλλει να δημιουργήσω;».
Τέλος, ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης σημείωσε επίσης ότι η χθεσινή συνάντηση στη Μεσσήνη «δεν υποκρύπτει οτιδήποτε σε βάρος της Καλαμάτας, με το δήμαρχο της οποίας δεν υπάρχει ουδεμία αντιπαλότητα». Αναφέρθηκε δε με τη σειρά του στην ελλιπή στελέχωση του δήμου του, παρατηρώντας ότι «ο "Καλλικράτης" ενώ δίνει πλούσιες αρμοδιότητες στους νέους δήμους, είναι φτωχός στη στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό».

 

 


 


Ρεπορτάζ
Βασίλης Μπακόπουλος