Κυριακή, 02 Νοεμβρίου 2014 19:27

Τασούλα Φοίφα: "Καθήκον να βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας"

«Είναι κύριο καθήκον του δήμου να βρίσκεται δίπλα στους συμπολίτες μας και γι΄ αυτό βρίσκει τρόπους, με ευελιξία και αποτελεσματικότητα να εκπληρώνει το καθήκον του». σημειώνει στην "Ε" η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Τασούλα Φοίφα. Επισημαίνει πως «το Συμβούλιό μας ασχολείται με την καθημερινότητα, γιατί η καθημερινότητα κυβερνάει τη ζωή μας και αυτή πρέπει να βελτιώσουμε πρώτα απ΄ όλα». Παρατηρεί ότι «σε αυτήν την πενταετία δίνεται μεγάλη προσοχή, βάση στην περιφέρεια της Δημοτικής Κοινότητας».

 

1 Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;

«Η αγάπη μου για την πόλη που μεγάλωσα και η θέλησή μου για προσφορά στους συνδημότες μου. Μέσα από τη θητεία μου στη Δημοτική Κοινότητα θα βοηθήσω όσο μπορώ να γίνει η Καλαμάτα ακόμη πιο όμορφη και λειτουργική πόλη». 

 

2 Ποια είναι τα πρώτα θέματα με τα οποία ασχολείται το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας;

«Το Συμβούλιό μας ασχολείται με την καθημερινότητα. Ακούγεται κάπως ταπεινό απέναντι σε σχεδιασμούς και οράματα, αλλά η καθημερινότητα κυβερνάει τη ζωή μας και αυτή πρέπει να βελτιώσουμε πρώτα απ΄ όλα».

 

3 Πώς είναι το κλίμα στις συνεδριάσεις; Εχετε διάθεση να συνεργαστείτε και να αποδεχθείτε προτάσεις της μειοψηφίας;

«Υπάρχει άριστη συνεργασία, έχουν δοθεί αρμοδιότητες σε όλους ανεξαιρέτως τους συμβούλους (πλειοψηφίας και μειοψηφίας). Κανείς δεν περισσεύει σε αυτό το Συμβούλιο. Υπάρχει ένας αέρας αρμονίας που δίνει ελπίδες όλοι μαζί να κάνουμε πολλά καλά πράματα για την πόλη μας». 

 

4 Εχετε συνεργασία ουσιαστική με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα;

«Ναι. Μα αυτό είναι αυτονόητο και είναι άριστη η συνεργασία μας. Ο δήμαρχος κ. Νίκας κρατάει το τιμόνι και είναι για μένα ο σοφός άνθρωπος που μας εμπνέει και μας οδηγεί. Αλλωστε, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος είναι στο πλευρό μας, γιατί η αγάπη μας για την Καλαμάτα είναι κοινή».

 

5 Πολλοί μιλούν για ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση. Πρέπει τα κόμματα να απεμπλακούν από τους ΟΤΑ;

«Μα αυτό ακριβώς λέει και ο προσδιορισμός αυτοδιοίκηση. Απλά, ας εφαρμόσουμε το γράμμα και το πνεύμα του νομοθέτη. Ο σωστός πολίτης είναι "υποχρεωμένος" να έχει τις ιδεολογικές του θέσεις, παραφράζοντας τον Δημοσθένη. Αυτό που βλάπτει την πόλη είναι οι κομματικοί μηχανισμοί, που μερικές φορές ξεφεύγουν εξώφθαλμα από τις δημοκρατικές διαδικασίες».

 

6 Ποια είναι γνώμη σας για το θέμα των τσιγγάνων; Συμφωνείτε με τη στάση του δημάρχου;

«Είναι καθήκον μας όλοι οι συμπολίτες μας, ανεξάρτητα γενετικής προέλευσης κ.λπ., να έχουν ανθρώπινη διαβίωση. Ο δήμαρχος είναι ξεκάθαρος και ανυποχώρητος πάνω σε αυτό το θέμα. Ο δήμος για την ένταξή τους στην κοινωνία συνεργάζεται με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το Πανεπιστήμιο, προσφέρει δεκατιανό συσσίτιο στους μικρούς τσιγγάνους μαθητές που γενικά είναι ενταγμένοι σε κοινωνικά προγράμματα του δήμου μας. Ομως, πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή της Αγίας Τριάδας, γιατί βρίσκονται παράνομα εκεί. Και πρέπει να ζήσουν σ’ ένα καταυλισμό που να τηρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή διαβίωση και να μη ζουν σε βάρος των υπόλοιπων συμπολιτών».  

 

7 Πώς μπορεί ο Δήμος Καλαμάτας να στηρίξει και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας;

«Το θέμα τουρισμός είναι σοβαρό και εξειδικευμένο. Ο δήμαρχος έχει ήδη κάνει ενέργειες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού κρουαζιέρας. Το 2015 θα δέσουν στο λιμάνι μας 50 κρουαζιερόπλοια. Αρα η αρχή έγινε. Η πόλη μας έχει να προσφέρει πολλές όμορφες εικόνες και στιγμές στους τουρίστες. Βασικά πρέπει να έχουμε μια πόλη καθαρή και φιλική, υπόθεση που δεν είναι μόνο του δήμου». 

 

8 Τι πρέπει να γίνει για να στηριχθεί η συνεχώς αναπτυσσόμενη λειτουργία του Αεροδρομίου Καλαμάτας; Συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίησή του;

«Μακάρι το κράτος να μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον αερολιμένα. Επειδή όμως για οικονομικούς λόγους αυτό έχει αποδειχθεί στο βάθος του χρόνου ανέφικτο και επειδή το αεροδρόμιο χρειάζεται πολύ σοβαρή αναβάθμιση, πρέπει να σταματήσουμε να περιμένουμε "το μάννα εξ ουρανού" και να κάνουμε κάτι. Γι΄ αυτό συμφωνώ να γίνει ιδιωτικό, για να αντεπεξέλθει στο τεράστιο πτητικό έργο που επιδιώκουμε για την πόλη μας. Το θέμα τουρισμός είναι σοβαρό και πρέπει να γίνουν πολλές ενέργειες ταυτόχρονα». 

 

9 Οφείλει και μπορεί ο δήμος να ασχοληθεί πιο ενεργά με κοινωνικά ζητήματα, με τη στήριξη δημοτών που έχουν ανάγκη;

«Το κράτος θα πρέπει να γίνει περισσότερο προνοιακό. Ο δήμος μας προσφέρει κοινωνικές δομές. Συνέχεια προσθέτει νέες δομές, όπως αυτή για την κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών. Αρα, είναι κύριο καθήκον του δήμου να βρίσκεται δίπλα στους συμπολίτες μας και γι΄ αυτό βρίσκει τρόπους, με ευελιξία και αποτελεσματικότητα να εκπληρώνει το καθήκον του». 

 

10 Ποια είναι τα πιο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που έχει ανάγκη η πόλη της Καλαμάτας;

«Εχει αποφασιστεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για δύο αντιπλημμυρικά έργα που είναι αναγκαία στην πόλη μας. Αυτά είναι: α) Δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων από Θουρία έως Νέδοντα (περιλαμβανομένων της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Καλαμάτας) και β) Δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων Ανατολικής Παραλίας (νότια οδού Ευριπίδου, Φαρών, Ακρίτα, Ναυαρίνου έως και Ηρώων)».

 

11 Είναι έτοιμη κυκλοφοριακά η πόλη να υποδεχθεί την ολοκλήρωση και λειτουργία του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου;

«Θα γίνει αμφιδρόμηση της οδού Βασ. Γεωργίου από την οδό Αριστομένους έως και την οδό Ακρίτα και ανακατασκευή της οδού Αρτέμιδος». 

 

12 Πώς βλέπετε μελλοντικά τη Ναυαρίνου; Πρέπει να γίνει πεζόδρομος ή μονόδρομος σε κάποιο τμήμα της;

«Να γίνει μονοδρόμηση και η προέλευση θα γίνεται από την Κρήτης. Ολοκληρώνεται η μελέτη μέχρι τα Χριστούγεννα για συντήρηση δαπεδόστρωσης».

 

13 Συμφωνείτε με την εικόνα της Παραλίας που γέμισε ομπρέλες και ξαπλώστρες; Ποια είναι η γνώμη σας

«Πολύ σωστά θα πρέπει να υπάρξει ένα μέτρο. Ο δήμος έχει θεσπίσει κανόνες και οι υπηρεσίες φροντίζουν για την εφαρμογή τους. Ομως θα πρέπει να σκεφτούμε και τους επαγγελματίες, οι οποίοι πρέπει να δουλέψουν. Ας μη ξεχνάμε πως είμαστε από τις λίγες παραλίες που δεν νοικιάζονται οι ξαπλώστρες κι αυτό λειτουργεί ως μαγνήτης για την προσέλευση τουριστών». 

 

14 Η λαγκάδα στην περιοχή που μένετε, στη Λεΐκων, παραμένει επικίνδυνη για πλημμύρες; Ο βόρειος περιφερειακός στην περιοχή θα ολοκληρωθεί;

«Είναι γνωστό αυτό. Ηδη γίνονται αντιπλημμυρικές μελέτες. Και ναι ο περιφερειακός θα ολοκληρωθεί στην πενταετία».

 

15 Είστε αισιόδοξοι για τη διαχείριση των σκουπιδιών; Η πολιτική του δημάρχου δίνει τη λύση σε αυτόν τον τομέα;

«Από μόνος του ο δήμος διαχειρίζεται τα σκουπίδια αποτελεσματικά. Παρόλα αυτά θα ήταν θετικό, μεγάλη ανάσα, εάν η κεντρική διοίκηση εξασφάλιζε επιπλέον εξοπλισμό, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος. Αυτό θα είχε ως απόρροια την ωφέλεια των δημοτών. Είμαστε ο πρώτος δήμος στην ανακύκλωση και από τους πρώτους που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τις δικές μας δυνάμεις, τη στιγμή που άλλοι δήμοι λειτουργούν ρυπογόνα για το περιβάλλον. Παράλληλα στους στόχους μας είναι η βελτιστοποίηση των δρομολογίων και η μελέτη αξιοποίησης των σκουπιδιών για παραγωγή ενέργειας».

 

16 Οι επαγγελματίες της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας ζητούν μείωση ενοικίου και στήριξη, ενδιαφέρον από τη δημοτική αρχή. Εχουν δίκιο;

«Το μείζον θέμα για την αγορά είναι να  αυξηθούν οι πελάτες της. Το ζητούμενο δεν είναι μια μείωση στα ενοίκια, αλλά να καταφέρουμε να προσελκύσουμε τους καταναλωτές, πέρα, ανεξάρτητα των δυο ημερών της λαϊκής. Αυτό θα είναι η πραγματική βοήθεια του δήμου προς τους επαγγελματίες. Και σας μιλώ σαν επαγγελματίας της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας».

 

17 Ποια είναι η θέση σας για τη λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου, τη γραμμή Καλαμάτα  Μεσσήνη και Καλαμάτα ­ΤΕΙ;

«Είμαστε πολύ θετικοί σε αυτό το θέμα. Ο σιδηρόδρομος δεν πέθανε. Ο σύγχρονος σιδηρόδρομος προσφέρει ένα ασφαλές, οικονομικό και άνετο μεταφορικό μέσον. Θα είναι το σύγχρονο μέσον σταθερής τροχιάς, αλλά μένει να το εξετάσουμε κεντρικά  με τον ΟΣΕ για την προοπτική του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο γενικότερα». 

 

18 Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι οι γειτονιές και οι συνοικίες είναι αδικημένες και ότι όλα τα έργα γίνονται στο κέντρο;

«Τα έργα που πραγματοποιούνται στους δήμους προέρχονται κυρίως από χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία εν πολλοίς ορίζουν και τι είναι επιλέξιμα. Οπως για παράδειγμα, αφορούσαν αναπλάσεις του κέντρου. Σε αυτήν την πενταετία δίνεται μεγάλη προσοχή, βάση στην περιφέρεια της Δημοτικής Κοινότητας, π.χ. έργα που έγιναν στα Γιαννιτσάνικα, στη Ράχη, στο Φραγκοπήγαδο, στο Πέταλο και υπολείπονται στον Αγιο Κωνσταντίνο Καλυβίων και μελέτες ανάπλασης στην Ανάσταση και στην Ανάληψη. Αλλωστε το ενδιαφέρον του δημάρχου μας για τη συνοικία αποδεικνύεται από την απόφασή του να μεταφέρει τις υπηρεσίες του δήμου στις παρυφές της πόλης και συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή της Ράχης».

 

19 Τι θα λέγατε στα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. που έχουν κοντραριστεί με το δήμαρχο και φαίνεται να τον πολεμούν;

«Δεν υπάρχει καμιά κόντρα. Ο δήμαρχος είναι ξεκάθαρος ιδεολογικά, αλλά και απόλυτα διεκδικητικός για το όφελος των δημοτών του. Το έχει αποδείξει άλλωστε και ο κόσμος απέδειξε με τη σειρά του ότι το έχει κατανοήσει».

 

20 Αν χρειαστεί να συγκρουστείτε με το δήμαρχο σε θέμα που διαφωνείτε, θα το κάνετε;

«Ναι, το συνεχές "μάλιστα" δεν προάγει μια υγιή συνεργασία, ούτε ο δήμαρχος είναι άνθρωπος που ψάχνει για υποταχτικούς. Και για τον δήμαρχο και για εμένα ένας είναι ο σκοπός μας. Θέλουμε το καλύτερο για την πόλη μας. Στη ζωή μου υπήρξα μάχιμη και μαχητική και ένας άνθρωπος που υποστηρίζει τη θέση του με επιχειρήματα, και ακούει με προσοχή τα επιχειρήματα των άλλων. Δεν μπορώ να αλλάξω. Ετσι θα παραμείνω».

Η Τασούλα Ιωάν. Φοίφα γεννήθηκε στην Καλαμάτα, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Καλαμάτας και έπειτα έφυγε για την Αθήνα, όπου παντρεύτηκε και συνέχισε τις σπουδές της στο πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Για τουλάχιστον 10 χρόνια διατέλεσε μέλος του Συλλόγου Ανθεστηρίων Καλαμάτας υπό την προεδρία της αείμνηστης Μαρίας Αντωνακοπούλου. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας και της Ελληνοσερβικής Φιλίας Καλαμάτας. Είναι εθελόντρια του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου. Στις εκλογές του Μαΐου εξελέγη πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας.