Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 18:24

Ο Νίκας ξεκαθάρισε για τον Βιολογικό: «Εάν δεν γίνουν διορισμοί, θα δουλέψει με εργολαβίες»

Ο Νίκας ξεκαθάρισε για τον Βιολογικό: «Εάν δεν γίνουν διορισμοί, θα δουλέψει με εργολαβίες»

«Εάν δεν γίνουν διορισμοί από την κυβέρνηση, ο βιολογικός καθαρισμός θα δουλέψει με εργολαβίες» ξεκαθάρισε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Και παρατήρησε πως «δεν θα κλειδώσουμε την εγκατάσταση».

Σε χθεσινές δηλώσεις του με αφορμή την προχθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής Μανώλη Μάκαρη και στελεχών της μείζονος μειοψηφίας στον βιολογικό και την ενημέρωσή τους από το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, ο κ. Νίκας επεσήμανε πως «αν η κυβέρνηση διορίσει προσωπικό, ένα από τα πρώτα αιτήματά μας είναι η στελέχωση της ΔΕΥΑΚ. Αν όμως αυτό δε συμβεί, δεν θα λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός; Προφανώς θα λειτουργήσει. Πώς; Με εργολαβίες! Οπως λειτουργούν τα δύο τρίτα της ΔΕΥΑΚ».

Οσον αφορά το ζήτημα της προβληματικής λειτουργίας του βιολογικού και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη θάλασσα, ο δήμαρχος ανέφερε πως «στα ζητήματα που έχουν σχέση με το μέτωπο της θάλασσας, ελέγχεται από το ΕΛΚΕΘΕ η καθαρότητά της. Κάθε χρόνο παίρνουμε έκθεση και καμία χρονιά δεν μας έφεραν δυσμενή στοιχεία για το θαλάσσιο μέτωπο στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού. Δεν υπάρχει πρόβλημα με μικροβιακό φορτίο». 

Παρατήρησε, ακόμα, ότι «η δημοτική αρχή κατέβαλε πολύ μεγάλες προσπάθειες και βρίσκεται σε ολοκλήρωση ένα πρόγραμμα με σύμβαση 4,2 εκ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού. Θα εκσυγχρονισθεί πλήρως και θα έχουμε, πλέον, δυνατότητα διαχείρισης λυμάτων 120.000 κατοίκων».

Για το ζήτημα της λυματολάσπης ο κ. Νίκας παραδέχτηκε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα με τη λυματολάσπη, σοβαρό, που κάνουμε προσπάθεια να το διαχειριστούμε με τον ασβέστη» - και πρόσθεσε: «Εχουμε υποβάλει στο ΕΠΠΕΡΑΑ σχετική μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιοποιηθεί και η μονάδα της ΜΟΛΑΚ, ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση. Θα είχαμε ξεκινήσει αν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της ένταξης. Εχουμε, όμως, την απόλυτη διαβεβαίωση ότι το θέμα αυτό μπαίνει ως εμπροσθοβαρές στο νέο ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται νέες μελέτες, νέες αιτήσεις, νέα γραφειοκρατική διαδικασία και νέα καθυστέρηση. Και θα τελειώσουμε και με το ζήτημα της λυματολάσπης, που διαχρονικά δημιουργούσε προβλήματα στην περιοχή».

Ανέφερε, τέλος, πως «το γεγονός ότι απαλλάξαμε την περιοχή του Ασπροχώματος από τα σύμμεικτα απορρίμματα, είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς».