Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015 17:09

Κοινωνικό Παντοπωλείο Μεσσήνης: Διανομή τροφίμων σε 180 οικογένειες

Σε 180 οικογένειες διένειμε 3.602 είδη τροφίμων και άλλα το Κοινωνικό Παντοπωλείο Μεσσήνης για τις γιορτές του Πάσχα. Από τις οικογένειες που μετά από αίτηση πήραν τα τρόφιμα, το 40% είναι τσιγγάνοι και κάπου 5% αλλοδαποί.

Οι υπόλοιποι είναι Ελληνες από πολυμελείς οικογένειες με πολύ μικρά εισοδήματα. Πέρυσι το Πάσχα το Κοινωνικό Παντοπωλείο πρόσφερε βοήθεια σε 125 οικογένειες. 

Ο Δήμος Μεσσήνης έχει Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο πλέον έχει περιοριστεί στο να προσφέρει τρόφιμα Χριστούγεννα - Πάσχα, άντε και τις Απόκριες. Η δημοτική αρχή ήδη ψάχνει τρόπο για να λειτουργήσει σε άλλο χώρο, ως κανονικό παντοπωλείο και όχι ως αποθήκη τροφίμων. Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάσος Τσερπές αναζητούν ένα μέρος που να μην είναι μέσα στην πόλη, και οι ωφελούμενοι να πηγαίνουν για τα ψώνια τους χωρίς να ντρέπονται μη τους δουν. Βασικό για να γίνει αυτό είναι να βρεθεί ένας σταθερός τρόπος για την τροφοδοσία του, ώστε ούτε τα ράφια να αδειάζουν αλλά και οι οικογένειες που εξυπηρετούνται να παίρνουν τακτικά τα τρόφιμα που τους αναλογούν. 

Οι οικογένειες που πήραν αυτές τις μέρες τις σακούλες για το Πάσχα, κατέθεσαν αιτήσεις και από αυτές εγκρίθηκαν εκείνες οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που έχει ορίσει η αρμόδια επιτροπή. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν ξεπερνά τους 700 και τα τρόφιμα που πήραν ήταν μακράς διάρκειας. Και παρόλο που μέσα στα τρόφιμα δεν ήταν και κρέας, τα είδη τα οποία πήραν (ζυμαρικά, ρύζι, γάλα, αλεύρι, ζάχαρη και δημητριακά) θα τους βγάλουν για μεγάλο διάστημα. Ολα αυτά προήλθαν από δωρεές και χορηγίες, αν και όπως επισημαίνει ο Τ. Τσερπές οι χορηγίες δύσκολα εξασφαλίζονται. Κι αυτό σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στο ότι «δεν αντέχουν τα καταστήματα εξαιτίας της οικονομικής τους εξασθένησης». Αλλά και οι προσφορές από ιδιώτες φαίνεται ότι έχουν περιοριστεί, οπότε αναζητείται ένας άλλος τρόπος για την προμήθεια των τροφίμων. 

Επειδή λοιπόν τα είδη στο Παντοπωλείο είναι περιορισμένα, οι αιτήσεις ανανεώνονται κάθε χρόνο ώστε να επαναξιολογείται η οικονομική κατάσταση όσων είναι στη λίστα των ωφελούμενων και να μπαίνουν καινούργιοι. Τα κριτήρια είναι κυρίως εισοδηματικά, αλλά υπάρχει και κοινωνικός λειτουργός που εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Βοήθεια σε αυτό προσφέρουν και οι εργαζόμενες στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", αλλά και οι πρόεδροι στα χωριά οι οποίοι ειδοποιούν τους κοινωνικούς λειτουργούς για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά δεν πάνε να κάνουν αίτηση. 

 

ΑΠΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ 

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ

Μια άλλη λάθος εικόνα που έχει σχηματίσει η τοπική κοινωνία είναι πως τα τρόφιμα μοιράζονται σε τσιγγάνους. Οι οποίοι ναι μεν είναι μεταξύ των ωφελούμενων, αλλά το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 40%. Συγκεκριμένα αυτές τις μέρες τρόφιμα πήραν λιγότερες από 50 οικογένειες τσιγγάνων - ενώ χαμηλό είναι και το ποσοστό των μεταναστών που δεν ξεπερνά το 5%. Οι υπόλοιποι είναι μοναχικά άτομα από πολλά χωριά του δήμου και πολυμελείς οικογένειες με άνεργους γονείς. Ειδικά στη Δημοτική Ενότητα Μεσσήνης φαίνεται ότι υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα φτώχειας, καθώς στη Μεσσήνη πολλοί οι οποίοι ασχολούνταν με την οικοδομή ή έκαναν μεροκάματα στα χωράφια, τώρα δεν βρίσκουν δουλειά. Επιπρόσθετα, «στα χωριά οι άνθρωποι έχουν το δικό τους σπίτι, ενώ στη Μεσσήνη πολλοί μένουν στο ενοίκιο και δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να τα φέρουν βόλτα», λέει ο αντιδήμαρχος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι είναι μόνοι και ανήμποροι, τα τρόφιμα τους τα πήγαν οι εργαζόμενες στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Με αυτό τον τρόπο εξυπηρετήθηκαν κάπου 20 - 25 νοικοκυριά - ενώ τις 46 φτάνουν οι πολύτεκνες οικογένειες οι οποίες πήραν τρόφιμα. 

«Ο ίδιος ο δήμαρχος και σύσσωμη η δημοτική αρχή εργάζεται για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του δήμου και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προγραμμάτων όπως αυτό του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του ΚΑΠΗ», αναφέρει ο Τ. Τσερπές. Ομως υπάρχει και πρόβλημα με το προσωπικό, που είναι λιγοστό. Μάλιστα ο αντιδήμαρχος αισθάνθηκε την υποχρέωση να ευχαριστήσει τις υπαλλήλους που δούλεψαν ακούραστα για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, και σημείωσε πως μια λύση έστω και προσωρινή θα είναι οι προσλήψεις με 5μηνη σύμβαση μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Για κάτι πιο μόνιμο η δημοτική αρχή Μεσσήνης προσβλέπει από το νέο έτος και εφόσον επιτραπούν οι προσλήψεις στους δήμους.