Τρίτη, 10 Μαϊος 2011 22:12

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Κοινωφελούς Επιχείρησης "Φάρις"

Γράφτηκε από την
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Κοινωφελούς Επιχείρησης "Φάρις"

Χωρίς πρωτογενές έλλειμμα εμφανίζεται ο απολογισμός της Κοινωφελούς Επιχείρησης "Φάρις" του Δήμου Καλαμάτας για το 2010, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης. Μάλιστα τα λειτουργικά αποτελέσματα χρήσης παρουσιάζουν κέρδη 18.000 ευρώ. Η συνολική ζημιά των 212.000 ευρώ που εμφανίζεται στον ισολογισμό είναι λογιστική και οφείλεται στις αποσβέσεις και στην ενσωμάτωση του 1/5 της ζημιάς των επιχειρήσεων που συγχωνεύτηκαν, κατά την απογραφή του έτους 2008, όπως είπε ο πρόεδρος της "Φάρις" Νίκος Μπασακίδης στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ.
Στον απολογισμό του 2010 αποτυπώνεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης, τόσο ως προς τις δραστηριότητές της όσο και ως προς τα οικονομικά της στοιχεία, ανέφερε ο κ. Μπασακίδης και πρόσθεσε:
«Η λειτουργία των σχολών καλλιτεχνικής παιδείας, οι θεατρικές παραστάσεις, το Φεστιβάλ Χορού, η κατάρτιση, η λειτουργία του Δημοτικού Παντοπωλείου, του Δημοτικού Ιατρείου και του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", αλλά και οι εκδηλώσεις στο δήμο όλο το χρόνο, είναι δράσεις που αναπτύχθηκαν από τη "Φάρις" το 2010, με κύρια χαρακτηριστικά την ποιότητα, την οικονομία, αλλά και την εθελοντική προσφορά. Η πολύπλευρη και επιτυχημένη αυτή δραστηριότητα επιβραβεύει όλους εμάς που το 2008 πιστέψαμε στην λειτουργία σ’ αυτού του διοικητικού σχήματος. Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει αφού κάθε τομέας λειτουργεί ανεξάρτητα μεν, επικουρικά δε ως προς τους άλλους».
Ο Νίκος Μπασακίδης συμπλήρωσε ακόμη ότι ο δήμος, οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές κατέκτησαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, αφού «ο δήμος ως βασικός χρηματοδότης υπήρξε πάντα συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις του, ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνονται στην ώρα τους. Επίσης οι εργαζόμενοι χωρίς να λογαριάζουν κόπο και χρόνο κράτησαν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών πολύ ψηλά και οι εθελοντές στηρίζουν με τη δράση τους τον τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης».
Τόνισε ακόμα ότι οι δημότες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους, τόσο με τη συμμετοχή τους στις σχολές καλλιτεχνικής παιδείας που αριθμούν περισσότερους από 1.000 σπουδαστές, όσο και στις θεατρικές παραστάσεις -καθώς το ΔΗΠΕΘΕΚ από τις αρχές του 2011 έκοψε 8.000 εισιτήρια- μα και σε άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Οσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία, όπως είπε ο πρόεδρος της "Φάρις"  είπε ότι έσοδά της προέρχονται: Από πωλήσεις υπηρεσιών σε ποσοστό 35%, από τις χρηματοδοτήσεις του δήμου σε ποσοστό 45% και από τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού σε ποσοστό 20%. «Ο ισολογισμός αφορά 12μηνη χρήση σε αντίθεση με τον ισολογισμό του έτους 2009 που αφορούσε 13μηνη χρήση. Τα λειτουργικά αποτελέσματα χρήσης είναι ισοσκελισμένα και παρουσιάζουν κέρδη της τάξεως των 18.000 ευρώ», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Είπε επίσης ότι οι εγγραφές των σπουδαστών στις σχολές έχουν τάση αυξητική, καθώς την τρέχουσα χρονιά ανήλθαν σε 1.093 ενώ τις δύο τελευταίες ήταν 940 και 978 αντίστοιχα. Επίσης, ο λόγος εσόδων-εξόδων της λειτουργίας των σχολών από 52% έχει διαμορφωθεί στο 58% κι έχει επιτευχθεί κυρίως με τη συμπίεση του λειτουργικού τους κόστους.
«Το θετικό ισοζύγιο τόσο των δράσεων όσο και των οικονομικών της "Φάρις" οφείλεται στο γεγονός ότι την "καυτή πατάτα" του κόστους λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων την πιάσαμε στα χέρια μας χθες και δεν την πετάξαμε στους επόμενους. Αυτή η λογική είναι κυρίαρχη σε όλη την δημοτική αρχή, και έτσι θα πορευθούμε στο μέλλον», κατέληξε ο Νίκος Μπασακίδης στην εισήγησή του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.
Ο πρώην πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε σχετικά με τα οικονομικά της επιχείρησης ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη από αυτήν που είχε αρχικά καταγραφεί από τους μελετητές οι οποίοι είχαν αναλάβει τη μετατροπή της επιχείρησης σε κοινωφελή, καθώς στην πορεία εμφανίζονταν κι άλλες εκκρεμείς οικονομικές υποθέσεις. «Πάντως, θα είμαστε από τις λίγες πόλεις που φέτος θα έχουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις, με κορυφαία βέβαια το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος.


NEWSLETTER