Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 08:07

Εκδήλωση του "Ανοιχτού Δήμου" για το τρένο: 500.000 ευρώ επιδότηση χρειάζεται ο προαστιακός

Εκδήλωση του "Ανοιχτού Δήμου" για το τρένο: 500.000 ευρώ επιδότηση χρειάζεται ο προαστιακός

Μια εκδρομή με το τουριστικό τρένο στην Πελοπόννησο άφησε 100.000 ευρώ. Για εκδρομές με το τουριστικό τρένο πέρα από την Αγγλία, υπάρχει ζήτηση από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος στη Μεσσηνία μπορεί να λειτουργήσει.

Αυτά τονίστηκαν στην εκδήλωση με θέμα "Επιστροφή του τρένου στην Καλαμάτα - Δυνατότητα και προοπτικές", που οργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου στο "Φιλοξένια", ο "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες", η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Ο Νίκος Καραγιώργος ιδρυτικό μέλος του Amnizia railway forum, είπε ότι «με 400.000 - 500.000 ευρώ το χρόνο επιδότηση μπορεί να λειτουργήσει ο προαστιακός στη Μεσσηνία» και παρατήρησε μεταξύ άλλων: «Ο προαστιακός στη Μεσσηνία, το Κόρινθος - Ναύπλιο και το Πάτρα - Πύργος είναι τα δρομολόγια στην Πελοπόννησο που μπορούν να υλοποιηθούν. Οι δήμαρχοι είναι από αδιάφοροι έως εχθρικοί. Και η Περιφέρεια μπορεί να πάρει μέρος σε αυτή την προσπάθεια».

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου Παναγιώτης Κλειδόπουλος επέκρινε το γεγονός ότι «έγινε ανακαίνιση της γραμμής με 80 εκ. ευρώ και το τρένο δεν πάτησε στη γραμμή». Εκτίμησε πως «το τρένο στη Μεσσήνη μπορεί να λειτουργήσει. Και προσωπικό υπάρχει και η γραμμή, πολιτική βούληση χρειάζεται».

Ο Απόλλων Κύρκος αρχαιολόγος, διπλωματούχος ξεναγός, Msc στην Προστασία Μνημείων ΕΜΠ, παρατήρησε ότι ο προαστιακός έχει τη σύνδεση της πόλης με το αεροδρόμιο και με το λιμάνι. Ανέφερε πως η εκδρομή με το τουριστικό τρένο συνδέεται με το μνημειακό πλούτο, τις φυσικές ομορφιές της Πελοποννήσου και το παλιό τροχαίο υλικό του ΟΣΕ. Επεσήμανε ότι «το γεγονός ότι το ταξίδι δεν έγινε με παλιό τρένο, οδήγησε σε 70% ακυρώσεις και από 100 τουρίστες που είχαν προγραμματίσει, ήρθαν 30 - 35». Είπε, ακόμα, πως το τρένο θα μπορούσε να ταξιδέψει με τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια στα βουνά της περιοχής, στη διαδρομή προς τους Χράνους.

Ο Philip Wormald, Ptg Ltd Regional Tours Manager, αφού ενημέρωσε για το μεγάλο ενδιαφέρον στην Ευρώπη για τουριστικές εκδρομές με το τρένο στην Πελοπόννησο, παρατήρησε ότι η κατολίσθηση μετά το Δεσύλλα αποτέλεσε πλήγμα και από την Καλαμάτα έως το Ναύπλιο το ταξίδι των Αγγλων τουριστών που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν θα γίνει με το τρένο σε αυτή τη διαδρομή. Διευκρίνισε, επίσης, ότι υπάρχει ενδιαφέρον, γιατί βλέπουν το σιδηρόδρομο ως αξιοθέατο μαζί με την ομορφιά του τοπίου.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας Γιάννης Πανταζόπουλος είπε ότι μπορεί να λειτουργήσει ο προαστιακός στην περιοχή μας και παρατήρησε πως απαιτείται η συντήρηση των αφύλακτων ισόπεδων διαβάσεων. Πρότεινε να φτιαχτούν δύο μικρές αποβάθρες για στάσεις στον Αγιο Δημήτριο Κοκορόγιαννη (παλιό Νοσοκομείο - νέο Δημαρχείο) και στον ΟΑΕΔ και αυτόματα συστήματα στις διαβάσεις του τριγώνου Ασπροχώματος, στη ΒΙΠΕ και στην Καρυδιά. Ακόμα, ζήτησε: Τη συντήρηση της γραμμής από το σταθμό έως το νοτιοδυτικό τμήμα του πάρκου για μελλοντική εξυπηρέτηση των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων. Ανά μία ώρα δρομολόγια στη γραμμή Καλαμάτα - ΤΕΙ - Μεσσήνη, προσαρμοσμένα στην εξυπηρέτηση των φοιτητών του ΤΕΙ.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που έγιναν, ήταν της βουλευτή Γιώτας Κοζομπόλη και του πρώην βουλευτή Θανάση Πετράκου, που τάχθηκαν υπέρ της λειτουργίας του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Μεσσηνία και της ανάπτυξης του τουρισμού με τρένο στην Πελοπόννησο.

Γ.Σ.