Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 15:05

Στο Συμβούλιο Επικρατείας για την "Οικοενέργεια" ο Δήμος Οιχαλίας 

Στο Συμβούλιο Επικρατείας για την "Οικοενέργεια" ο Δήμος Οιχαλίας 

Αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά απόφασης του γ.γ. Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στις 17-9-2015 που αφορά την εταιρεία "Οικοενέργεια Α.Ε." στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, προτίθεται να καταθέσει ο Δήμος Οιχαλίας.

Για την κατάθεση της αίτησης γνωμοδότησε την περασμένη εβδομάδα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δικηγόρος Γιάννης Κτιστάκις, νομικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στη γνωμοδότησή του σημειώνει: «1) Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ. 65343/1925/4-9-2015 απόφαση του Γενικού Γραμματέα

Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιουνίου, η εταιρία "ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΙΑ Α.Ε." υποχρεώθηκε σε αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας από το περιστατικό διαρροής υγρών αποβλήτων στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά από το πυρηνελαιουργείο της σε όμορες εκτάσεις και λήψη μέτρων. Η εν λόγω διαρροή υγρών προήλθε, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, από την νέα εφεδρική δεξαμενή αποθήκευσης διφασικών ελαιοπυρήνων της εταιρείας, λόγω κατασκευαστικών αστοχιών της δεξαμενής αυτής. Η δε εταιρεία υποχρεώθηκε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης, εξάλειψης των παρατηρηθέντων κατασκευαστικών αστοχιών και πρόληψης αντίστοιχων ατυχημάτων στο μέλλον. 2) Ωστόσο, η νεότερη υπ’ αριθ. 69238/1993/17-9-2015 απόφαση του Γενικού Γραμματέα

Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ίδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν λαμβάνει υπ’ όψη της τα πορίσματα της προγενέστερης απόφασης, ούτε καν την μνημονεύει στα σχετικά έγγραφα. Επί δε της ουσίας, η νεότερη αυτή απόφαση αυξάνει τη δυναμικότητα της εν λόγω δεξαμενής, χωρίς επίσης να επιβάλλει στην Εταιρεία ιδιαίτερη επιμέλεια στην επισκευή της. Τέλος, η νεότερη αυτή απόφαση εκδίδεται

από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση χωρίς προηγουμένως αυτή να έχει λάβει πλήρη γνώση της ζημίας που προκάλεσε η δεξαμενή (η περιβαλλοντική αποκατάσταση είναι σε εξέλιξη) και, συνεπώς, δεν έχει προβλέψει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που θα αποτρέψουν νέα, όμοια, περιβαλλοντική ζημία στο μέλλον. 3) Κατόπιν των ανωτέρω, και όσων άλλων ήθελε προκύψουν, φρονώ ότι δύναται να κατατεθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως της (νεότερης) υπ’ αριθ. 69238/1993/17-9-2015 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής λόγω πλάνης περί τα πράγματα ή, άλλως, έλλειψης αιτιολογίας. Στο αίτημα ακυρώσεως δύναται να συνδεθεί και αίτημα αναστολής της εν λόγω απόφασης και έκδοσης προσωρινής διαταγής με το ίδιο αίτημα».