Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2015 17:15

Δικαστική απόφαση μετά από… 9 χρόνια κατά του Δήμου Μεσσήνης

Δικαστική απόφαση μετά από… 9 χρόνια κατά του Δήμου Μεσσήνης

Μετά από 9 χρόνια το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας δικαίωσε ιδιώτη ο οποίος είχε προσφύγει κατά του Δήμου Μεσσήνης όταν τραυματίστηκε σε γήπεδο όπου γίνονταν εργασίες.

Ο Δήμος Μεσσήνης καλείται να πληρώσει συνολικά 37.258 ευρώ, καθώς και το ΙΚΑ διεκδικεί μη καταβληθείσες εργοδοτικές εισφορές για αρχιμουσικό που εργαζόταν στη Φιλαρμονική, αλλά και να πληρώσει τα χρωστούμενα σε Νησιώτη πρατηριούχο μετά την έκδοση από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας σχετικής διαταγής πληρωμής.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με οριστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας, ο δήμος υποχρεώνεται να καταβάλει στον ιδιώτη το ποσό των 5.000 ευρώ εντόκως από την ημέρα κοινοποίησης και μέχρι την εξόφληση, εκτιμώντας ότι για τον τραυματισμό του ευθύνεται ο Δήμος Μεσσήνης. Το ατύχημα συνέβη στις 18 Μαρτίου 2006 στο μικρό γήπεδο 5Χ5 που ήταν υπό κατασκευή στην Μπούκα. Στο δικαστήριο ο δήμος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ευθύνη εφόσον το γήπεδο ήταν υπό κατασκευή, ενώ την αποκλειστική υπαιτιότητα είχε η ανάδοχος εταιρεία που έκανε το έργο. Ο δήμος μάλιστα άσκησε έφεση κατά της απόφασης και η υπόθεση θα κριθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.  

Με διαταγή πληρωμής διεκδικεί τα χρωστούμενα από το Δήμο Μεσσήνης Νησιώτης πρατηριούχος. Η διαταγή πληρωμής του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας κοινοποιήθηκε στο δήμο, που θα πρέπει να καταβάλει στον αντίδικο το ποσό των 2.017,82 ευρώ εντόκως προς 6% από την ημέρα της κοινοποίησης και μέχρι την πλήρη εξόφληση της οφειλής, καθώς και 135 ευρώ για δικαστική δαπάνη. Η οφειλή αφορά σε 31 τιμολόγια που εκδόθηκαν από τον πρατηριούχο προς το Δήμο Μεσσήνης για προμήθεια ελαιολιπαντικών για διάφορες χρήσεις. 

Ο δήμος όμως καλείται να καταβάλει και το ποσό των 30.240 ευρώ για πρόσθετες εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ, οι οποίες αφορούν αρχιμουσικό που εργάστηκε στο καταργηθέν νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του Δήμου Μεσσήνης «Δημοτική Φιλαρμονική και Δημοτικός Χορευτικός Ομιλος Μεσσήνης». Πρόκειται -σύμφωνα με το ΙΚΑ- για μη καταβληθείσες εργοδοτικές εισφορές κατά τα χρονικά διαστήματα από 1 Νοεμβρίου 2007 έως 31 Οκτωβρίου 2008, 23 Νοεμβρίου 2009 έως 22 Νοεμβρίου 2010 και 1 Απριλίου 2012 έως 31 Μαρτίου 2013. Ωστόσο, η νομική υπηρεσία του Δήμου Μεσσήνης θα καταθέσει ένσταση στο ΙΚΑ, καθώς κατά τα επίδικα χρονικά διαστήματα ο αρχιμουσικός -σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση της προϊσταμένης της νομικού συμβούλου του δήμου- δεν είχε σχέση εξαρτημένης εργασίας αλλά σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών, ενώ υπάρχουν και οι σχετικές συμβάσεις, στις οποίες αναφέρεται ότι το νομικό πρόσωπο δεν υποχρεούτο σε καμία ασφάλισή του.   

Ν.Κ.