Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2015 13:10

Ο Δήμος Οιχαλίας ζητεί έλεγχο και πόρισμα για τα πυρηνελαιουργεία

Ο Δήμος Οιχαλίας ζητεί έλεγχο και πόρισμα για τα πυρηνελαιουργεία

Νέο έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με τα πυρηνελαιουργεία σε λειτουργία, καθώς και εξαγωγή του σχετικού πορίσματος το συντομότερο δυνατό, ζητάει τώρα ο Δήμος Οιχαλίας, ενώ η κατάσταση στην περιοχή έχει φτάσει ξανά σε οριακό σημείο. 

Αυτή ήταν ουσιαστικά η είδηση που βγήκε από τη χθεσινή σύσκεψη στο Μελιγαλά, ανάμεσα σε αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Οιχαλίας και εκπροσώπους της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ.

Τη σύσκεψη τη συγκάλεσε ο δήμαρχος Αριστείδης Σταθόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «δεν πάει άλλο» με τα πυρηνελαιουργεία και ότι από κοινού με την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ θα αναζητήσουν άμεσα λύσεις για εξομάλυνση της κατάστασης, με πρωτοβουλίες σε πολιτικό και νομικό επίπεδο.

Την υποστήριξη προς το Δήμο Οιχαλίας για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής όχλησης, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων της, εξέφρασε διά του εκπροσώπου της Βασίλη Πετρόπουλου η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ιδιοκτήτρια εταιρεία της ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Ο κ. Πετρόπουλος πάντως διευκρίνισε ότι η ΕΤΒΑ ούτε έλεγχο μπορεί να κάνει ούτε και να επιβάλει ποινές στις εταιρείες. 

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο δικηγόρος Γιάννης Κτιστάκης (νομικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), ο οποίος ειδικεύεται σε περιβαλλοντικά ζητήματα και έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του Δήμου Οιχαλίας στην υπόθεση των πυρηνελαιουργείων. Από την πλευρά του τόνισε ότι θα γίνουν από εδώ και πέρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Την απορία του για το γεγονός ότι από τη χθεσινή σύσκεψη απουσίαζαν εκπρόσωποι από τη Σκάλα, τα Τσουκαλέικα, το Σολάκι και το Κατσαρού, τις περιοχές δηλαδή που βιώνουν σε καθημερινή βάση το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία, εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Κόνιαρης - ο οποίος τόνισε ότι θα έπρεπε να έχει κληθεί και η πρώην σύμβουλος του Δήμου Οιχαλίας σε περιβαλλοντικά θέματα, Ελενα Μουρελάτου, για να παρουσιάσει κι εκείνη όσα είχε διαπιστώσει γύρω από το θέμα.

«Το πρόβλημα δεν απασχολεί μόνο το Δήμο Οιχαλίας, αλλά ολόκληρη τη Μεσσηνία» τόνισε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Δημητρακόπουλος, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε στο πρόστιμο των 6.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε μία από τις οχλούσες επιχειρήσεις. Εκανε λόγο για στάση αδιαφορίας από την πλευρά της, παρά τις συστάσεις, και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εάν δεν γίνουν άμεσα νέες ενέργειες ελέγχου και προστίμων. Τέλος ανέφερε ότι έχουν περάσει πολλοί μήνες από τον τελευταίο έλεγχο σε πυρηνελαιουργείο από το υπουργείο, χωρίς ακόμα να υπάρχει ενημέρωση για το σχετικό πόρισμα.

Δ.Πλ.