Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 18:23

Επίσκεψη Γρυπιώτη στην Ιταλία

Γράφτηκε από την

Επίσκεψη στο Δήμο Capannori της Ιταλίας, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Ι. Γρυπιώτης, την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011, με σκοπό τη σύναψη «ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΦΙΛΙΑΣ» μεταξύ των δύο δήμων.
Ειδικότερα, ο κ. Γρυπιώτης παρακολούθησε από κοντά τον τρόπο και την εμπειρία της συλλογής των στερεών αποβλήτων «από πόρτα σε πόρτα», το «μοντέλο» δηλαδή και την πρακτική που εφαρμόζεται στο Δήμο Capannori, για τη συλλογή των απορριμμάτων.
Συζητώντας με το Δήμαρχο Capannori κ. Giorgio Del Chingaro ο κ. Γρυπιώτης διαπίστωσε ότι, πρόκειται για έναν δήμο που αποτελείται από 42.849 κατοίκους, οι οποίοι έχουν αναπτύξει οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση.
Ο Δήμαρχος Ευρώτα χαρακτήρισε «άριστη» τη συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων, η οποία θα ξεκινήσει επίσημα, με εκ νέου συνάντηση στο Δήμο Ευρώτα, αυτή τη φορά, περί τα μέσα Ιουλίου τρέχοντος έτους.
Μέχρι τότε, ο Δήμος Ευρώτα θα έχει λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, σχετικά με το ως άνω θέμα και θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους αντιπροσώπους του Δήμου Capannori, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Τέλος, όπως προέκυψε από τη συνάντηση, η υπογραφή «φιλίας» μεταξύ των δύο δήμων θα ξεκινήσει με στρατηγική, στοχεύοντας στην πρόληψη     της δημιουργίας αποβλήτων, την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης της ανακύκλωσης και της ανάκτησης, επιτυγχάνοντας τελικά τη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Αφορμή για όλη αυτή την προσπάθεια είναι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και η μύηση των πολιτών στο πνεύμα της οικολογικής συνείδησης.
Εξάλλου, την εν λόγω πρωτοβουλία λαμβάνουν κι άλλες 20 ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν, επίσης, τη μέθοδο «διαλογή από το σπίτι», στο πλαίσιο των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την επίσκεψη - δραστηριότητα του Δημάρχου Ευρώτα κ. Γρυπιώτη στο Δήμο Capannori, δημοσίευσε και η ιταλική ηλεκτρονική εφημερίδα « La Gazzetta di Lucca», στην οποία αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:
«Κι έτσι θετικά εντυπωσιασμένος από την εμπειρία της Capannori, ο Ιωάννης Γρυπιώτης, δήμαρχος Ευρώτα,  ενός δήμου 20.000 κατοίκων της Λακωνίας -μιας περιοχής της Πελοποννήσου- θέλει να μεταφέρει στην Ελλάδα την εμπειρία της συλλογής των αποβλήτων «από πόρτα σε πόρτα» και να συνάψει ένα «σύμφωνο φιλίας» με το δήμο Capannori.
Για να γνωρίσει από πιο κοντά το «μοντέλο Capannori», ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρυπιώτης πήγε χθες (Πέμπτη) στην Capannori, τη δημοτική έδρα της Piazza Άλντο Μόρο και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Giorgio Del Ghingaro , ο οποίος του εξήγησε όλα αυτά που πρέπει να γνωρίζει για τη μέθοδο της συλλογής των απορριμμάτων «πόρτα – πόρτα» και άλλες ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται από την οντότητα.
Στην Ελλάδα, αυτό το είδος της διαλογής δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ και ο δήμαρχος Ευρώτα θέλει η πόλη του να είναι η πρώτη που θα το εφαρμόσει, γι΄αυτό ανακοίνωσε στον κ. Giorgio Del Ghingaro ότι, σύντομα θα ξεκινήσει πειραματικά, επηρεάζοντας εκατοντάδες οικογένειες και για να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, στοχεύει να διοργανώσει ένα συνέδριο, αφιερωμένο στη στρατηγική των μηδενικών αποβλήτων, με τη συμμετοχή του πρώτου πολίτη από το Δήμο Capannori.
Ο κ. Ghingaro αποδέχθηκε ευχαρίστως την πρόταση, δηλώνοντας ότι, αισθάνεται μεγάλη τιμή και διατίθεται να υπογράψει «σύμφωνο φιλίας» με το Δήμο Ευρώτα, που θα βασίζεται στη στρατηγική των μηδενικών αποβλήτων και σε καλές περιβαλλοντικές πρακτικές».

Γραφείο Τύπου