Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016 10:25

Κοινή συνεδρίαση δημοτικών συμβουλίων για τον Κυπαρισσιακό

Κοινή συνεδρίαση δημοτικών συμβουλίων για τον Κυπαρισσιακό

Κοινή συνεδρίαση θα πραγματοποιήσουν σήμερα τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων του Κυπαρισσιακού Κόλπου, στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία, με θέμα «Ανάπτυξη Κυπαρισσιακού Κόλπου».

Σε αυτήν, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Τριφυλίας που έχει και την πρωτοβουλία, θα συμμετέχουν τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Ζαχάρως και Τριφυλίας.

Σημειώνεται επίσης χαρακτηριστικά πως ο Κυπαρισσιακός Κόλπος ενώνει τους δύο Νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας με κοινό συμφέρον των δήμων για συντονισμένες δράσεις και ενέργειες για τη διαχείριση, προοπτική, προστασία και ανάπτυξή του. 

Απέχει η ΡΑΚΙ από την κοινή  συνεδρίαση για τον Κυπαρισσιακό 

Η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση (ΡΑΚΙ) Τριφυλίας με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι δε θα μετέχει στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Τριφυλίας, Πύργου, Ζαχάρως, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, που θα πραγματοποιηθεί στην Κυπαρισσία. Αιτιολογώντας μάλιστα την απόφασή της χαρακτηρίζει «παρωδία διαλόγου» την κοινή αυτή συνεδρίαση. Αναλυτικά η ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της παράταξης Επαμεινώνδας Βουδούρης και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τάμπασης, έχει ως εξής: 

«Η συνεδρίαση αυτή αποτελεί τη συνέχεια ημερίδας που διοργανώθηκε στον Πύργο στις 9.1.2016, με θέμα "Κυπαρισσιακός κόλπος: Ολοκληρωμένη διαχείριση - Δράσεις- Προοπτικές". Στην ημερίδα εκείνη μίλησαν ο Γιάννης Κουτσούκος, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ηλείας, ο Χαρίλαος Λαμπρόπουλος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ο Λάμπης Αριστειδόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και ο Παναγιώτης Κατσίβελας, δήμαρχος Τριφυλίας. Σκοπός της εκδήλωσης, κατά τα δημοσιεύματα, ήταν να δημιουργηθεί το Δίκτυο Δήμων Δυτικής Ελλάδος, το οποίο θα έχει ως σκοπό την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. 

Οδεύουμε λοιπόν σ΄ αυτή την κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων, χωρίς να γνωρίζουμε τους εισηγητές, τις εισηγήσεις τους, τη διαδικασία διεξαγωγής της. Ας παραβλέψουμε το θεσμικά καινοφανές, της ταυτόχρονης συνεδρίασης 5 Δημοτικών Συμβουλίων και τη νομική αδυναμία λήψης της όποιας απόφασης. Ας δεχθούμε την πρωτοτυπία αυτή ως απαρχή ενός διαλόγου για το, πράγματι, φλέγον θέμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου. 

Είναι όμως διάλογος ή παρωδία; Είναι συζήτηση για την ανίχνευση, μελέτη και επεξεργασία των προοπτικών ανάπτυξης του Κόλπου ή συγκέντρωση για την ενίσχυση και δημοσιοποίηση της εκφερόμενης, κυρίως από το δήμαρχο Τριφυλίας, άποψης για την άνευ περιορισμών δόμηση της περιοχής; 

Παραγνωρίζεται από τους διοργανωτές της συνεδρίασης ότι εναντίον της χώρας μας εκκρεμούσε η από 11-11-2014 προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας, η οποία τελικά δικάστηκε στις 13-1-2016 (αριθμός υπόθεσης ΔΕΕ C-504/14) και αναμένεται η έκδοση της απόφασης, καθότι η Ελληνική Πολιτεία είχε παραβεί τις υποχρεώσεις της που απέρρεαν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, όσον αφορά τις ειδικές ζώνες διατήρησης «GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο - Κυπαρισσία» και «GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι - Κυπαρισσία)». 

Επιχειρείται από τους διοργανωτές να ξεχαστεί ότι το προηγούμενο Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, το οποίο, στην ουσία του, επέτρεπε τη δόμηση σε ζώνες υψίστης προστασίας (Ελαία), απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας σύμφωνα με το με αριθμό 32/Απρίλιος 2015 Πρακτικό Επεξεργασίας, το οποίο αφενός αναγνώριζε την επιτακτική ανάγκη έκδοσης νέου Π.Δ. και αφετέρου διατύπωνε σοβαρές αντιρρήσεις επί των περιλαμβανόμενων στο Π.Δ. ρυθμίσεων, και καθιστούσε σαφές ότι το νέο Π.Δ. οφείλει να λάβει υπόψη του τις διατυπωθείσες στο Πρακτικό Επεξεργασίας ουσιαστικές και νομικές παρατηρήσεις: ότι δηλαδή δεν τεκμηριώνεται ο δοθείς από το Π.Δ. χαρακτηρισμός των περιοχών ως Περιφερειακό Πάρκο, απεναντίας ότι πρόκειται για περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής και φυσικής σπουδαιότητας, σημαντικές όχι μόνο σε εθνικό, αλλά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και ως εκ τούτου όφειλαν να χαρακτηριστούν ως Εθνικό Πάρκο. 

Καταβάλλεται, από την έκδοση του άνω Πρακτικού Επεξεργασίας και μετά, μια μεθοδευμένη προσπάθεια να εμπεδωθεί στην τοπική κοινωνία η εσφαλμένη πεποίθηση ότι σε περίπτωση ανακήρυξης της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο θα υπάρξει γενικευμένη απαγόρευση δόμησης σε αυτή. Η προκλητική αυτή παραποίηση της πραγματικότητας αποσκοπεί στην καλλιέργεια του φόβου και τη μεταστροφή της κοινής γνώμης. 

Η αλήθεια, βέβαια, είναι διαφορετική: Στα Εθνικά Πάρκα δεν είναι δυνατή η χωροθέτηση και δημιουργία οικιστικών ενοτήτων, δεν είναι δυνατή η χωροθέτηση Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) και δεν επιτρέπεται η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων που εμπίπτουν στο σύνολό τους σε Εθνικά Πάρκα. Για τη δόμηση, όμως, στην περιοχή, ανεξάρτητα αν αυτή κηρυχθεί σε Περιφερειακό ή Εθνικό Πάρκο, ισχύουν οι προβλέψεις του ν. 3937/2011, οι οποίες εφαρμόζονται και τώρα για όλα τα ακίνητα της περιοχής. 

Αλλωστε σε καμία από όλες εκείνες τις περιοχές του ελλαδικού χώρου που έχουν κηρυχθεί ως Εθνικά Πάρκα δεν έχει επιβληθεί απαγόρευση δόμησης, όπως σκόπιμα και κακόβουλα καλλιεργούν και διασπείρουν οι διοργανωτές. 

Υπό αυτά τα πραγματικά και νομικά δεδομένα θα είχε πράγματι ενδιαφέρον η έναρξη ενός διαλόγου για το αν τα χαρακτηριστικά της περιοχής εμπίπτουν στην έννοια του Περιφερειακού ή του Εθνικού Πάρκου, και αν εμπίπτουν στην έννοια του Περιφερειακού, με ποια επιπρόσθετα μέτρα θα μπορούσαν να καμφθούν οι παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ποιες περιοχές οφείλουν να κηρυχθούν ως περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης με πλήρη απαγόρευση δόμησης, και αν υπάρχουν τέτοιες περιοχές (που κατηγορηματικά για εμάς υπάρχουν, π.χ. Ελαία), ποιες είναι οι εναλλακτικές προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής κ.λπ. 

Τούτο προϋποθέτει προετοιμασία, ύπαρξη εισηγητών και των δύο απόψεων, ισότιμη παρουσίασή τους, πρόσκληση εκπροσώπων των κομμάτων, πρόσκληση των βουλευτών των δύο νομών, πρόσκληση εκπροσώπων των δύο Περιφερειών, των φορέων, των επαγγελματικών συλλόγων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των εκπροσώπων και προέδρων τοπικών κοινοτήτων, χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Δυστυχώς, η πρόχειρα σχεδιασμένη συνεδρίαση των 5 Δημοτικών Συμβουλίων δεν πληροί τις προϋποθέσεις ενός ουσιαστικού, ειλικρινούς και γόνιμου διαλόγου για το τιτλοφορούμενο θέμα της ανάπτυξης του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Απεναντίας, η συνάθροιση αυτή αποσκοπεί στη δημοσιοποίηση, επικράτηση και αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες της άποψης εκείνης που δεν δέχεται περιορισμό στη δόμηση, που επιθυμεί να ευοδωθούν τα σχέδια του επενδυτή για την ανέγερση των πολυτελών κατοικιών δυτικά του Δάσους της Ελαίας, που αδιαφορεί για την προστασία του περιβάλλοντος, που παραβλέπει τις διαπιστώσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που λοιδορεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. 

Σε αυτή την παρωδία διαλόγου δεν θα λάβουμε μέρος, δεν θα νομιμοποιήσουμε τις φιέστες του δημάρχου Τριφυλίας».

Κ.Μπ.