Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 08:39

Αδιάβατοι αντιπυρικοί δρόμοι στον Ταΰγετο

Γράφτηκε από την

Συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, όπου όπως κάθε χρόνο εντοπίστηκαν προβλήματα με 2 υδατοδεξαμενές που είχε εγκαταστήσει η πρώην Νομαρχία Μεσσηνίας. Επίσης από την πλευρά του Δασαρχείου γνωστοποιήθηκε ότι υπάρχουν αδιάβατοι δρόμοι στον Ταΰγετο γιατί ναι μεν η υπηρεσία έχει τα μηχανήματα για να καθαρίσει, αλλά δεν έχει χειριστές.

Οσο για το πότε θα έρθουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αυτό παραμένει άγνωστο προς το παρόν -όπως και ο αριθμός τους.

Για τις ενέργειες και την προετοιμασία του Δήμου Καλαμάτας ενημέρωσαν ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και η υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Μόρφω Κουκούλη, ενώ παρέμβαση έκανε και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Ο δήμαρχος τόνισε ότι βούληση του δήμου είναι να προσφέρει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το καλύτερο δυνατό, με όλα τα μέσα που διαθέτει. Τόνισε, επίσης, ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχουν επιτυχίες, σε περιπτώσεις έκτακτων συμβάντων όπως οι πυρκαγιές.

Τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Καλαμάτας θα αναχωρήσουν στους χώρους διασποράς αύριο Μεγάλη Πέμπτη. Οι περιοχές αυτές είναι: Νέδουσα, Λαδά - Καρβέλι, Ελαιοχώρι, Αρφαρά, Αμφεια - Θουρία, Αρις, Βέργα.

Σημειώνεται πως ανάλογα με τη χρηματοδότηση που θα στείλει το υπουργείο Εσωτερικών, θα προσληφθούν και φέτος από το δήμο εργάτες πυροπροστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο.

 

Από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, ο υποδιοικητής Δημήτρης Γεωργανάς σημείωσε ότι τους έχει ανησυχήσει ότι φέτος έπεσε μόλις το 1/3 των βροχών που είχαμε πέρυσι. Ανέφερε ακόμα πως την Τετάρτη 4 Μαΐου ξεκινούν οι περιπολίες και οι βάρδιες στα πυροφυλάκια. Ο διοικητής του Α.Τ. Καλαμάτας Παναγιώτης Μάνδαλος εκπροσώπησε τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας. Ζήτησε να υπάρχει άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας για να μπορούν δυνάμεις της να μεταβούν όσο πιο γρήγορα γίνεται στον τόπο μιας πυρκαγιάς, έτσι ώστε έγκαιρα να φροντίσουν να μην κλείσει από τους συνήθεις "περίεργους" ο δρόμος για τα πυροσβεστικά οχήματα. Επεσήμανε ακόμα ότι χρειάζεται συνεργασία με τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να αναφέρουν στις αστυνομικές υπηρεσίες κάθε τι ύποπτο που θα δουν στο χωριό τους και μπορεί να είναι ένας επίδοξος εμπρηστής.

Ετοιμοι να διαθέσουν ό,τι δυνάμεις τους ζητηθούν στο πλαίσιο και του σχεδίου "Ξενοκράτης" δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας και του 9ου Συντάγματος Πεζικού.

ΣΕΙΣΜΟΙ

Το ΣΤΟ συνεδρίασε χθες και για τους σεισμούς. Στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την άμεση απόκριση σε περίπτωση σεισμού, ο Δήμος Καλαμάτας έχει ήδη ολοκληρώσει όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, και συγκεκριμένα: τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των δημοτικών κτηρίων, τον προσδιορισμό χώρων καταφυγής για τις πρώτες ώρες μετά από σεισμό, πρόταση για χώρους καταυλισμού, προμήθεια από τον ΟΑΣΠ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αφισών και φυλλαδίων για διανομή στα σχολεία και τις τοπικές κοινότητες.

Στη σύσκεψη πήραν επίσης μέρος εκπρόσωποι της Π.Ε. Μεσσηνίας και της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας και του Κεντρικού Λιμεναρχείου, πρόεδροι χωριών του δήμου, καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών συλλόγων.

Ν.Κ.