Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 17:19

Επιμένει ο Νίκας για τα πυρηνελαιουργεία 

Επιμένει ο Νίκας για τα πυρηνελαιουργεία 

Επιμένει για μια ακόμα φορά ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας για το σοβαρό θέμα των οσμών από τα πυρηνελαιουργεία.

 

Με αφορμή έγγραφο που του απέστειλε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελ. Αλειφέρη, απαντά και κοινοποιεί την απάντηση στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, στον υπουργό Περιβάλλοντος και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

 

Επαναλαμβάνοντας την άποψή του, σημειώνει ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είναι:
1) Να θεσπισθεί μέγιστος χρόνος επεξεργασίας και για τον πυρήνα από ελαιοτριβεία δύο φάσεων, αφού δηλώνεται ευθέως από τους αρμοδίους ότι είναι η πηγή του προβλήματος των οσμών. οι οποίες επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.
2) Μέχρι να συμβεί αυτό - και ευκταίο είναι να συμβεί εντός του προσεχούς διαστήματος και πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου 2016/17 - θα πρέπει να τηρείται ο εξής περιβαλλοντικός όρος, που είναι κοινός για την επεξεργασία πυρήνα δύο και τριών φάσεων από πυρηνελαιουργεία: να είναι ο εισκομιζόμενος πυρήνας φρέσκος.
3) Είναι αναγκαία η τοποθέτηση φίλτρων για απόσμηση στα πυρηνελαιουργεία και ο έλεγχος σε τακτική βάση σχετικά με τη λειτουργικότητα αυτών.
Ο δήμαρχος εκφράζει την ευχή, «να συνεισφέρει θετικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος η σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου από το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", κατόπιν αναθέσεως εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε με πρακτικά και εφαρμόσιμα μέτρα, τηρουμένης της αρχής της οικονομικότητας, να εκλείψει διά παντός το σοβαρό πρόβλημα των οσμών από πυρηνελαιουργεία».