Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 10:25

"Πονοκέφαλος" η επιλογή υποψήφιου δημάρχου: Η Καλαμάτα πρόβλημα για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

"Πονοκέφαλος" η επιλογή υποψήφιου δημάρχου: Η Καλαμάτα πρόβλημα για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας συνεχίζουν να αναζητούν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, καθώς δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν -χωρίς απώλειες στην εθνική κάλπη- τόσο οι προσωπικές φιλοδοξίες των ενδιαφερόμενων όσο και οι εσωκομματικές αντιθέσεις.

Σε αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την απλή αναλογική, δεν αποκλείεται η Νέα Δημοκρατία να εκφραστεί με δύο ή τρεις συνδυασμούς και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπηθούν από διαφορετικά ψηφοδέλτια.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά υποψήφιο που θα περάσει στον δεύτερο γύρο για να συσπειρώσει τις κεντροαριστερές δυνάμεις και να διεκδικήσει τη νίκη. Η αναζήτηση όμως, αν και δεν περιορίζεται στα στενά κομματικά όρια, μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει καρπούς - αφού οι ανεξάρτητοι εν δυνάμει υποψήφιοι γνωρίζουν ότι η δεξαμενή των απογοητευμένων από την κυβέρνηση ψηφοφόρων θα... ποτίσει όλους τους άλλους συνδυασμούς εκτός από αυτόν που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα η ηγεσία του κόμματος γνωρίζει πολύ καλά ότι ένας καθαρά κομματικός υποψήφιος δεν θα μπορέσει να συσπειρώσει τις κεντροαριστερές δυνάμεις με προοπτική να επικρατήσει τη δεύτερη Κυριακή. Ομως, αυτή την περίοδο είναι δύσκολο να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων από το πάλαι ποτέ ενιαίο ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζουν την πορεία τους στο Κίνημα Αλλαγής. Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτή την πόρτα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τους Βασίλη Κοσμόπουλο, Βασίλη Τζαμουράνη και Βαγγέλη Ξυγκώρο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, από τους τρεις, μόνο ο Β. Κοσμόπουλος έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. Ο Β. Τζαμουράνης συνεχίζει τη διερεύνηση προθέσεων και θα είναι υποψήφιος μόνο αν διασφαλίσει στήριξη από ευρύτερες δυνάμεις. Ο Β. Ξυγκώρος, αν και το σκέφτεται, θα είναι δύσκολο να εγκαταλείψει τη θέση του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στην αρχή της θητείας του, αφού μια τέτοια απόφαση θα έφερνε σε δύσκολη θέση πολλούς επιχειρηματίες που τον στήριξαν.

Από τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλώσει ο επικεφαλής της "Πελοπόννησος Πρώτα" Νίκος Πατσαρίνος. Αντιθέτως, κανένας από τους συμβούλους της δημοτικής παράταξης δεν φαίνεται, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, να θέλει να τεθεί επικεφαλής του δημοτικού ψηφοδελτίου στις εκλογές του Μαΐου.

 

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το μίτο της Αριάδνης στο λαβύρινθο των υποψηφιοτήτων αναζητά και η Νέα Δημοκρατία. Μέχρι τώρα διερευνούν προθέσεις και βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανακοίνωση υποψηφιότητας η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαμάτας Παύλος Μπουζιάνης και η αντιδήμαρχος Μαρία Οικονομάκου. Κανένας όμως, εκτός από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα θα ολοκληρώσουν το... μετέωρο βήμα ή αν θα μείνουν στις προθέσεις, λόγω των δυσκολιών που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα ψηφοδέλτιο χωρίς ανοιχτή κομματική στήριξη.

Κατά συνέπεια, κανένας δεν γνωρίζει επίσης αν τελικώς θα συγκροτηθούν ένας, δύο ή τρεις γαλάζιοι δημοτικοί συνδυασμοί, αφού αυτή την περίοδο όλοι οι "δελφίνοι" υποστηρίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν, ελπίζοντας να υποχωρήσουν οι άλλοι. Σε αυτό το πολιτικό "chicken game" είναι σίγουρο ότι δεν θα εμπλακούν (τουλάχιστον ανοιχτά και μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση) η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αφού όλοι τους γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο πολιτικό όφελος θα είναι μικρότερο από το κόστος.

Σε κάθε περίπτωση όμως η Νέα Δημοκρατία, αν και επισήμως έχει ανακοινώσει ότι δεν θα δώσει χρίσματα στους δήμους, δεν θέλει να δει να δει το Δήμο Καλαμάτας να αλλάζει χρώμα στον εκλογικό χάρτη του Μαΐου. Γι' αυτό κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας παρέμβασης από την Πειραιώς, με στόχο να συγκροτηθεί ένα μόνο γαλάζιο ψηφοδέλτιο στο Δήμο Καλαμάτας.

Θ.Λ.