Πέμπτη, 23 Μαϊος 2019 08:27

Αλλαγές στα εκλογικά τμήματα της Καλαμάτας: Ανάγκη να μάθουν όλοι πού ψηφίζουν

Γράφτηκε από τον
Αλλαγές στα εκλογικά τμήματα της Καλαμάτας: Ανάγκη να μάθουν όλοι πού ψηφίζουν

 

Κανένας δημότης της Καλαμάτας να μην ξεκινήσει να πάει να ψηφίσει την Κυριακή 26 Μαΐου, χωρίς να γνωρίζει πού ακριβώς ψηφίζει, τόνισε και χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος.

Εκανε λόγο για πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία (με τις 4 κάλπες) που φυσιολογικά δημιουργεί δυσκολίες και κάλεσε τον κόσμο να ενημερωθεί πριν ξεκινήσει να ψηφίσει: Από το υπουργείο Εσωτερικών (ypes.gr), είτε από το ΚΕΠ του δήμου, είτε από τα προγράμματα του δήμου που θα αναρτηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε εκλογικά κέντρα, είτε σ’ αυτά τα κέντρα.

Επεσήμανε ότι υπάρχουν αλλαγές και τα εκλογικά τμήματα στο σύνολο του δήμου είναι 273, 260 με δύο κάλπες (130 διπλά Α και Β, στο Α ψηφίζεις για ευρωεκλογές και περιφερειακές και στο Β για δημοτικές και κοινοτικές) και 13 μονά και με 4 κάλπες, σε χωριά κάτω των 300 κατοίκων: Αμμο, Ανεμόμυλο, Ασπροπουλιά, Αγριλο, Βελανιδιά, Βρομόβρυση, Σταματινού, Ανθεια (2 τμήματα), Καρβέλι, Λαδά, Πηγές και Αλαγονία (το πρώτο από τα 2 τμήματα).

Να σημειωθεί ότι στην πόλη θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα σχολεία, που δεν είχαν λειτουργήσει ποτέ μέχρι τώρα, όπως το 1ο Γυμνάσιο (Φαρών και Βασ. Κωνσταντίνου), το 7ο Γυμνάσιο (πάροδος Αγίων Αναργύρων) και το σχολικό συγκρότημα της Λακωνικής (2ο - 3ο Γυμνάσια).

Ο Θαν. Ηλιόπουλος ενημέρωσε ότι στις ευρωεκλογές βάζουμε μέχρι και 4 σταυρούς, το ίδιο και στις περιφερειακές εκλογές. Στις δημοτικές εκλογές, όσοι ψηφίζουν στη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας βάζουν μέχρι και 3 σταυρούς γι’ αυτή τη Δ.Ε. και 1 σε όλες τις υπόλοιπες Δ.Ε. (Αριος, Αρφαρών, Θουρίας). Οσοι ψηφίζουν στις υπόλοιπες Δ.Ε. βάζουν 1 σταυρό στη δική τους Ενότητα και 1 για όλες τις υπόλοιπες. Στις κοινότητες, μέχρι 300 κατοίκους βάζουν 1 σταυρό και πάνω από 300 μέχρι και 2.

Σε όσους ψηφοφόρους υπάρχει η ένδειξη Δ (διπλοεγγεγραμμένοι) ψηφίζουν σ’ ένα εκλογικό τμήμα με υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν οι ίδιοι. Σε όσους ψηφοφόρους υπάρχει η ένδειξη Ε (ετεροδημότες) ψηφίζουν στην Καλαμάτα μόνο για περιφερειακές - δημοτικές - κοινοτικές εκλογές κι εκεί που είναι κανονικά εγγεγραμμένοι ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές.

Γ.Σ.


NEWSLETTER